Cetateanul roman Nicolae Popa nu figureaza in evidentele MAE ca detinator de pasaport diplomatic sau de serviciu, arata MAE intr-un comunicat de presa. Ministerul precizeaza ca Popa a solicitat prelungirea pasaportului simplu in 2001, cu un an inainte de emiterea mandatului de arestare, iar documentul i-a fost prelungit pana in 2004.

Conform datelor existente in arhiva Ambasadei Romaniei in Indonezia, Nicolae Popa s-a prezentat in ziua de 13.02.2001 la sediul misiunii din Jakarta si a solicitat prelungirea valabilitatii pasaportului simplu, aceasta data fiind cu un an inainte de ziua in care a fost emis mandatul de arestare. Motivul prezentat de cetateanul roman pentru aceasta prelungire a fost necesitatea de a avea un pasaport simplu valabil pe o perioada mai mare de 6 luni, astfel incat sa poata obtine viza indoneziana.

Ambasada Romaniei la Jakarta a prelungit pasaportul simplu pana la data de 16. 07.2004, conform normelor legale in vigoare la acea data.

Precizam ca, in urma verificarii arhivei Ambasadei Romaniei la Jakarta, Nicolae Popa nu a mai solicitat niciun fel de serviciu consular misiunii noastre dupa data de 13.02.2001. Avand in vedere ca mandatul de arestare a fost emis in ianuarie 2002, la momentul prelungirii pasaportului simplu de catre Ambasada Romaniei la Jakarta Nicolae Popa nu figura cu vreo interdictie in baza careia acest serviciu consular sa ii fie refuzat, se arata in comunicatul MAE.

Cotidianul "Curentul" sustine ca liderul PSD Mircea Geoana stia de faptul ca Nicolae Popa, "mana dreapta" a lui Sorin Ovidiu Vantu, se afla in Jakarta si ca acesta si-a prelungit valabilitatea pasaportului pana la 16.07.2004 pentru a obtine permis de sedere in Indonezia, data la care actualul candidat la presedintie era ministru de Externe.

Presedintele Basescu a preluat aceasta informatie. El a declarat vineri dimineata, la Kiss FM, ca Mircea Geoana i-a dat pasaport, pe vremea cand era ministru de Externe, lui Nicolae Popa si ca arestarea acestuia la Jakarta i-a creat "o mare emotie" liderului PSD.

Procedura de prelungire a pasapoartelor model 1994 a fost aplicata pana la data de 1 mai 2002, data la care s-a trecut la generalizarea emiterii noului model de pasaport. In prezent, conform Legii 248/2005, art. 18, valabilitatea unui pasaport simplu, pentru persoanele care au depasit 25 de ani, este de 10 ani, fara drept de prelungire. Informarea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei referitoare la emiterea mandatelor de arestare s-a facut ocazional, in functie de specificul cazului.