Expertii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene se intalnesc, marti, la Bucuresti, cu reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor. Inaintea inceperii discutiilor, sindicalistii au declarat ca propunerea cu care merg la negocieri este scaderea varstei de pensionare a barbatilor la 63 de ani si cresterea varstei de pensionare la femei la 63 de ani, pana in 2025.

Expertii de la Fond au propus ca tinta reducerea cu 7,5% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor pe anul viitor. "Noi credem ca aceasta tinta poate fi atinsa prin proiectul de buget pe anul viitor si nu este nevoie de restructurari", au declarat sindicalistii. O decizie a FMI de blocare a transei de imprumut ar inrautati situatia Romaniei, au avertizat acestia.

Pe de alta parte, presedintele Federatiei sindicale Sed Lex, Vasile Marica, a afirmat luni ca Fondul Monetar International a cerut ca in 2010 sa fie disponibilizati 150.000 de bugetari, pentru a fi reduse cheltuielile. Sindicalistii sunt decisi sa le ceara reprezentantilor Fondului ca varsta maxima de pensionare sa fie de 63 de ani, dar si ca legea salarizarii unitare sa fie rediscutata.

Mircea Geoana, in urma cu o luna: PSD nu este de acord cu egalizarea varstei de pensionare

La inceputul lunii octombrie, Guvernul Boc anunta ca isi va asuma raspunderea pe o lege unitara a pensiilor. Proiectul prevedea egalizarea varstelor standard de pensionare pentru barbati si femei la 65 de ani, pana in anul 2030, potrivit reglementarilor europene. PSD a reactionat prompt si a declarat prin vocea presedintelui social-democrat Mircea Geoana ca nu este de acord cu egalizarea varstei de pensionare, pentru ca femeile din Romania se confrunta cu conditii mult mai grele decat cele in care traiesc femeile din UE.

"Nu este normal sa se voteze o lege a pensiilor care prevede egalizarea varstei de pensionare, PSD nu e de acord cu acest lucru. In Romania, femeile au de infruntat conditii de trai mult mai dure decat femeile din Occident. Au copii de crescut, totul e mai greu pentru ele si nici macar nu beneficiaza de aceeasi sustinere din partea statului care se acorda in alte tari UE. PSD va accepta o lege a pensiilor doar daca va fi facuta cu repectarea principiilor formulate de noi", declara atunci Mircea Geoana.