Instituția condusă de Laura Codruța Kövesi este nemulțumită de o potențială reducere a bugetului, subliniind că o astfel de decizie a executivului UE va îngrădi munca procurorilor, scrie Politico, care menționează că una dintre anchetele aflate în derulare la Parchetul European vizează negocierile privind vaccinurile dintre Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer.

Laura Codruţa KovesiFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Pe 9 aprilie, Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetul European (EPPO) - însărcinat cu investigarea infracțiunilor financiare grave care afectează interesele UE - a luat măsura neobișnuită de a lansa o așa-numită „procedură de soluționare amiabilă” în relație cu Comisia Europeană.

Acesta, scrie Politico, este ultimul pas juridic înainte de declanșarea unui litigiu și, în lipsa unui acord, de lansarea unui conflict ce ar putea ajunge până la Curtea de Justiție a UE.

Procurorii se tem practic că nu-și vor putea face treaba în mod corespunzător dacă Comisia va pune în aplicare un plan de reducere a bugetului instituției - o măsură anunțată în februarie și care a fost o surpriză, susține EPPO.

Scrisoarea lui Kövesi a fost împărtășită la începutul lunii aprilie cu trei înalți funcționari din cadrul Comisiei, potrivit Politico. În scrisoare, șefa EPPO susține că Comisia privează instituția de mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, punând presiune asupra bugetului său, în special asupra sumelor cheltuite pentru serviciile de IT.

Atunci când EPPO a fost lansat în vara anului 2021, Comisia a fost de acord să furnizeze facilități IT, fără un termen limită. În prezent însă, Comisia a informat EPPO că dorește să retragă sprijinul IT. Suma de bani implicată este de aproximativ 5 milioane de euro, potrivit estimărilor EPPO.

„Decizia unilaterală de a pune capăt, la 31 decembrie 2024, furnizării serviciilor menționate către EPPO riscă ca parchetul independent al Uniunii să se afle în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile și de a-și îndeplini misiunea”, a scris Kövesi, adăugând că „este de datoria Comisiei să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivului încredințat EPPO de a combate infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii”.

O miză importantă

Miza conflictului, scrie Politico, ar putea fi mai mult decât o reducere a bugetului IT. O instituție relativ nouă, EPPO este, de asemenea, una foarte importantă, deoarece procurorii săi sunt împuterniciți să conducă anchete transfrontaliere împotriva organizațiilor infracționale care urmăresc banii UE.

În 2023, numărul anchetelor EPPO a crescut substanțial potrivit raportului său anual. Anul trecut au fost deschise peste 200 de anchete de fraudă legate de mecanismul de redresare și de reziliență (PNRR). În 2022, când PNRR se afla în fazele incipiente, fuseseră lansate doar 15 anchete.

Notabil, procurorii EPPO au preluat de la colegii belgieni ancheta care o investighează pe Ursula von der Leyen pentru „interferență în funcțiile publice, distrugere de SMS-uri, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor juridice consultate de Politico.

În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse nereguli penale, nimeni nu a fost încă pus sub acuzare în legătură cu acest caz.

Ce spune Comisia Europeană

Comisia Europeană, care era obligată din punct de vedere legal să răspundă în termen de 15 zile la scrisoarea EPPO, a și trimis un răspuns, scrie Politico.

„Comisia a răspuns EPPO în perioada desemnată pentru o soluționare amiabilă”, a declarat un purtător de cuvânt.

„În răspunsul său, Comisia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să sprijine serviciile informatice ale EPPO în viitorul apropiat, în condiții specifice. Nu putem face alte comentarii”, a precizat oficialul.

De asemenea, Comisia a negat orice încercare de a interveni în independența EPPO și a asigurat că „a sprijinit în mod constant activitățile EPPO încă de la început și respinge cu tărie orice insinuare conform căreia decizia Comisiei în cadrul procedurii bugetare ar avea vreo legătură cu vreo investigație a EPPO”.

Este neobișnuit ca o instituție a UE să amenințe că va da în judecată Comisia, dar tensiunea a început să crească, scrie Politico.

Printr-o scrisoare deschisă trimisă deputaților europeni și prin remarci publice făcute în Parlamentul European, Kövesi a cerut de câteva săptămâni Comisiei să își reevalueze decizia de a tăia o parte substanțială a sprijinului pe care îl oferă echipei EPPO.