Presdintele Traian Basescu a avut luni un schimb dur de replici cu reprezentantul OSCE, la o dezbatere internationala pe tema securitatii romilor in Europa, acuzand faptul ca toate organizatiile europene se multumesc sa constate problema romilor, dar refuza adoptarea unei politici unitare dedicata acestei minoritati, relateaza NewsIn.

Georgia Papagianni, reprezentantul inaltului comisar OSCE pentru minoritati nationale (Knut Vollebaek, n.r.), a prezentat concluziile ultimelor rapoarte ale Organizatiei, care sustin ca romii sunt inca discriminati in educatie, justitie, in ceea ce priveste accesul la locuinte, iar incidentele violente indreptate impotriva acestei minoritati escaladeaza in vremuri de criza.

In acest moment, seful statului a intervenit, iritat:

  • Traian Basescu: Asteptam de la inaltul comisar cateva solutii, nu numai remarci, ci si concluzii
  • Georgia Papagianni: Intr-adevar, sunt aici din partea inaltului comisar al OSCE pentru a va impartasi cateva din sarcinile inaltului comisar. Sunt aici ca sa impartasesc viziunea inaltului comisar asupra acestei problematici, care este foarte concreta si in acelasi timp foarte limitata
  • Traian Basescu: Sunt extrem de convins ca activitatea lui este tacuta, si asta o spune un sef de stat membru in cadrul OSCE. Impresia mea este ca dumneavoastra promovati alegerea inaltului comisar aici. Aici nu avem alegeri, avem o discutie despre solutii
  • Georgia Papagianni: Comisarul respecta toate institutiile
  • Traian Basescu: Si eu respect toate institutiile care sunt eficiente in Europa
  • Georgia Papagianni: Acestea fiind spuse, inaltul comisar nu ar fi trebuit sa fie invitat aici.

Schimbul lor de replici a fost intrerupt de moderator, Gheorghe Raducanu, director ERTF (European Roma and Travellers Forum), care a remarcat ca este pus la mijloc intre presedintele Romaniei si OSCE.

"Te rog sa-l alegi pe presedintele Romaniei", a intervenit Basescu. "Toate organizatiile europene au comentat dar nimeni nu a fost de acord cu o politica unitara pentru romi. Toate constata problema romilor, inclusiv OSCE", a incheiat presedintele, abrupt, discutia.

Seful statului a participat, luni, la conferinta internationala "Romii si Securitatea lor in Europa" organizata de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale si Forumul European al Romilor si Nomazilor, desi prezenta sa la acest eveniment nu fusese anuntata oficial.