Cele patru partide anticomuniste de opozitie din Republica Moldova, care au castigat alegerile legislative anticipate, se opun aderarii tarii la NATO si se pronunta pentru un parteneriat cu Moscova, a declarat Marian Lupu, fost membru al Partidului Comunist, care s-a alaturat Partidului Democrat imediat inaintea scrutinului, relateaza AFP.

"In ceea ce priveste relatiile cu Occidentul, cele patru partide se pronunta pentru neutralitatea Moldovei" si mentinerea tarii in afara oricarei aliante, a declarat el pentru cotidianul Kommersant.

"Teza ne-aderarii la NATO a fost sustinuta de toti partenerii nostri. Am ajuns usor la un acord in acest sens", a continuat Lupu.

"Dezvoltarea unui dialog cu Moscova este prioritatea numarul unu si reprezinta interesul nostru national", crede liderul democrat, care a arata ca in acest fel se poate ajunge la solutie privind conflictul cu regiunea separatista Transnistria.

Partidul Democrat, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra, care detin 53 din cele 101 de fotolii parlamentare, au format la inceputul lunii august o coalitie guvernamentala denumita "Alianta pentru integrarea europeana".

Coalitia dispune de majoritatea pentru formarea guvernului, dar nu are destui deputati pentru alegerea, fara sustinerea comunistilor, a noului presedinte al tarii. Daca niciun candidat nu obtine sustinerea a 61 de parlamentari, parlamentul risca sa fie dizolvat.

Parlamentul Republicii Moldova s-a reunit vineri in prima sa sedinta, in cursul careia ar putea fi ales presedintele forului legislativ. Pentru aceasta functie candideaza, din partea opozitiei, Mihai Ghimpu.