Procurorii cerceteaza moartea unei tinere de 17 ani, care ar fi decedat in urma unei intreruperi de sarcina facuta de medicul Petru Mercut la Clinica Sabyc in 2006, se arata in referatul procurorilor de prelungire a mandatelor de arestare preventiva in cazul celor trei persoane, pentru trafic cu ovule, informeaza NewsIn. Medicul Petru Mercut este fostul director al Spitalului Filantropia din Bucuresti si are calitatea de invinuit in acest dosar.

In motivarea propunerii de prelungire a mandatelor pentru medicul Harry Mironescu, fiul sau, Yair Miron si secretara de la Sabyc, Cecilia Borza, procurorii noteaza ca se fac cercetari ”in vederea lamuririi cu acuratete si sub toate aspectele a imprejurarilor care au condus la decesul, in data de 9 octombrie 2006, a Danielei Barda (minora in varsta de 17 ani), careia, la data de 5 octombrie 2006, invinuitul Petru Mercut i-a facut o intrerupere de sarcina in sediul SC Sabyc SRL, fara a avea consimtamantul parintilor victimei, existand suspiciuni de savarsire a infractiunii de provocare ilegala a avortului, care a avut drept urmare moartea femeii insarcinate”.

Potrivit aceleiasi surse, cercetarile vor fi extinse si asupra altor medici romani si straini, dar si asupra unor functionari din cadrul mai multor institutii de stat, care ar fi avut legatura cu patronii Sabyc. De asemenea, reprezentantii DIICOT sustin, in acelasi document, ca au identificat aproximativ 70 de donatoare de ovocite, pe care le vor audia. Procurorii urmeaza sa faca o expertiza contabila pentru a vedea daca statul roman a fost prejudiciat de activitatea Sabyc, acestia avand indicii precum ca reprezentantii clinicii nu ar fi platit impozitele catre stat.