Ministrul roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, va vizita capitala SUA in perioada 6-8 mai, primul contact bilateral la nivel inalt dupa instalarea noii administratii democrate la Casa Alba, informeaza MAE marti, intr-un comunicat.

"Aceasta vizita este extrem de importanta pentru Romania. Reluam astfel dialogul politic la varf cu partea americana dupa schimbarea administratiei. Obiectivul nostru este sa consolidam parteneriatului strategic dintre Romania si SUA si sa identificam proiecte noi in care sa colaboram, pe masura potentialului nostru si a relatiei mature care leaga cele doua tari", a declarat ministrul, inaintea vizitei.

In cursul vizitei, Diaconescu va avea intalniri cu secretarul de stat Hillary Clinton, consilierul pentru securitate nationala al vicepresedintelui SUA, Anthony Blinken, cu subsecretarul pentru afaceri politice al secretarului apararii, Michelle Flournoy, si cu membri proeminenti ai Congresului american (Richard Lugar, co-presedintele Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului, Benjamin Cardin, Solomon Ortiz, presedinte al Caucus-ului pentru Romania din Camera Reprezentantilor si presedinte al Subcomitetului pentru Pregatire din cadrul Comitetului pentru Forte Armate, Joe Wilson, membru al Caucus-ului pentru Romania si membru in Comitetul pentru Afaceri Externe, Robert Wexler presedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentantilor).

Pe agenda discutiilor vor figura teme legate de cooperarea in teatrele de operatii din Afganistan si Irak, precum si aspecte de interes prioritar in relatia bilaterala, cu accent pe aprofundarea componentei economice a parteneriatului strategic bilateral. Vizita va prilejui, de asemenea, un amplu schimb de vederi pe ansamblul chestiunilor de interes comun de pe agenda internationala, o atentie speciala urmand a fi acordata evolutiilor din zona extinsa a Marii Negre.

De asemenea, ministrul va avea intrevederi si cu reprezentanti ai unor think-tank-uri prestigioase de la Washington. Pe data de 7 mai, ministrul va sustine un discurs la think-tank-ul Atlantic Council, pe teme regionale de interes, urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri. De asemenea, este programata o vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului, ocazie cu care va avea discutii cu Sara Bloomfield, directorul muzeului; Paul Shapiro, director studii avansate; Radu Ioanid, director programe arhivistice.

Pe 8 mai, ministrul se va intalni cu membri ai comunitatii romano-americane din zona Washington DC (lideri ai comunitatii, jurnalisti romano-americani).