Parlamentul ales al Republicii Moldova si-a desfasurat marti prima sedinta, care a durat doar 20 de minute, informeaza agentia Itar-Tass. Presedintele sedintei, deputatul Ivan Calin, a sustinut un discurs de cateva minute, dupa care a anuntat inchiderea sedintei. El le-a acordat deputatilor o saptamana pentru a formula propunerile pentru conducerea si organele de lucru ale parlamentului, desi era de asteptat ca cel putin conducerea sa fie aleasa la sedinta de marti.

Opozitia nu a avut posibilitatea de a face declaratii sau de a-si expune parerea asupra acestei decizii. "Daca vom activa si in continuare cu asa randament o sa ajungem dincolo de Europa", a declarat presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urecheanu, la finalul sedintei. "Este un nou inceput de dictatura comunista. Ordinea de zi nici nu a fost discutata cu opozitia parlamentara si nici nu s-a pus la vot. Cred ca vor sa gaseasca cel de-al 61-lea mandat pana pe 12 mai", a opinat Urecheanu.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti figura alegerea unui presedinte pentru Parlament si fixarea datei pentru alegerile prezidentiale. Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunistilor si actualul presedinte al Republicii, pare a fi principalul candidat pentru functia de presedinte al Parlamentului. "Dupa ce voi parasi functia de presedinte, intentionez sa ma concentrez pe activitatea in Parlament", preciza recent Voronin.

"Cred ca dimineata, in urma consultarilor, Voronin nu a acumulat 52 de mandate pentru a fi ales presedintele parlamentului", a mai spus Serafim Urecheanu.

"Iata exemplu de dictatura - au vorbit, au luat cuvantul si au plecat', a declarat si Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, care a reiterat pozitia formatiunii sale de a nu sustine un presedinte propus de comunisti.

Deputatul comunist Vladimir Turcan, presedintele comisiei juridice din fostul parlament, a aratat ca, "Potrivit legii, parlamentarii trebuie sa aiba posibilitatea, in decurs de zece zile, sa examineze aceste chestiuni, deci totul este conform cadrului legal", a explicat el. "Avand in vedere situatia de dupa 7 aprilie, este necesar de a oferi posibilitatea ca sa se linisteasca lucrurile, dupa care sa incepem activitatea normala a parlamentului", a declarat el. Parlamentul din 2005 si-a ales seful in prima sedinta, fara a fi necesar timp pentru consultari.

Sedinta de 20 de minute a avut loc la Palatul Republicii, intrucat cladirea Parlamentului este inca in reparatii, dupa protestele violente din 7 aprilie, generate de rezultatele alegerilor.