Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, a anuntat vineri, intr-un briefing de presa, ca autoritatile de la Chisinau ancheteaza modul in care cetateni romani s-ar fi implicat in organizarea revoltei din 7 aprilie. Voronin a spus ca exista deja dovezi privind implicarea romaneasca pe patru paliere: 1) consultanta politica oferita celor trei principale partide de opozitie; 2) organizarea si antrenarea de studenti pentru a participa la miscarile de strada; 3) participarea unor specialisti romani in spionaj la revolta; 4) sustinerea informationala a revoltei de catre mass-media din Romania.

Cele mai importante declaratii ale lui Vladimir Voronin:

- Astazi, pentru noi este extrem de importanta desfasurarea unei anchete competente privind formele si metodele participarii unor cetateni romani in organizarea evenimentelor din 7 aprilie

- Ceea ce stim deja se constituie intr-o baza de dovezi in acest sens, care cuprinde urmatoarele directii:

  • Consultanta politica oferita celor trei partide de opozitie de catre Ambasada Romaniei la toate etapele campaniei electorale
  • Organizarea unor grupuri de tineri studenti pentru participarea la actiunile de strada si expedierea lor in Republica Moldova
  • Participarea unor cetateni ai Romaniei, specialisti in spionaj, la etapa de lupta a evenimentelor din 7 aprilie
  • O sustinere informationala activa din partea tuturor institutiilor de media romanesti pentru actiunile de strada, interrpetarea lor ca juste si revolutionare

- In acest context, declar ca Republica Moldova isi exprima recunostinta fata de UE, Rusia, SUA, CSI epentru pozitia ferma si caracterizarea ultimelor evenimente politice. Sintem demult convinsi ca problemele specifice moldo-romane nu trebuie sa fie un factor al unor interpretari geopolitice de suprafata, ci trebuie in sfirsit sa devina obiect al unei aprecieri pe care urmeaza sa o dea tarile membre UE.

- Sint convins ca calea integrarii europene pe care societatea civila din tara noastra a adoptat-o fara nici o rezerva ii permite Moldovei sa spere nu numai la o solidaritate din partea tarilor UE cit priveste una din membrele sale, ci si la o solidaritate cu valorile si principiile din acele tari care nu fac parte din UE. Pentru ca, la urma urmei, nu studentii moldoveni au mers la Bucuresti, pe zidurile Parlamentului Romaniei nu sint inscriptii "Traiasca Moldova".

Serviciul moldovean de Informatii si Securitate:Violentele sunt coordonate de forte straine. Vom sta la straja tarii

In acelasi timp, Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova a respins acuzatiile ca ar fi implicat in organizarea violentelor de marti de la Chisinau si a afirmat ca aceste declaratii reprezinta "o incercare de a induce in eroare populatia tarii prin intoxicarea spatiului informational, menite a camufla adevaratii instigatori". SIS sustine ca "violentele sunt coordonate din umbra de forte straine" si promite sa "stea la straja tarii"

SIS condamna "actiunile de vandalism" si "atacarea cu brutalitate" a fortelor de ordine, despre care sustine ca "sunt coordonate din umbra de forte subversive straine care au incercat organizarea unei lovituri de stat, in mod cinic, antrenind in acest proces elemente criminale si reprezentanti ai lumii interlope"

Nicu Popescu, cercetator la European Council on Foreign Relations, despre ce reactie ar trebui sa adopte Romania

"Romania trebuie sa ceara public dovezi in fata acestor acuzatii care implica statul roman, in conditiile in care nu a fost prezentata practic nicio proba. Romania trebuie sa isi ofere si disponibilitatea de a discuta public aceste probe si sa coopereze cu Republica Moldova in cazul in care aceasta are dovezi clare ca cetateni romani ar fi fost implicati in aceste violente. In acest fel Romania se va putea distanta de aceste acuzatii", a declarat Nicu Popescu pentru HotNews.ro.

"In al doilea rand, Romania trebuie sa fie foarte activa, cerand partenerilor sai europeni ca ministrii de externe ai tarilor UE sa isi exprime ingrijorarea fata de situatia din Moldova, prin apeluri telefonice adresate guvernului de la Chisinau.

In ultimele zile, Rusia a trimis practic zilnic mesaje de sprijin pentru guvernul comunist de la Chisinau, prin convorbiri telefonice intre Medvedev si Voronin, prin delcaratii ale Ministerului de Externe. UE nu s-a vazut foarte activa in aceste zile. Romania ca stat insa trebuie sa ramana cat mai prudenta in declaratii publice", a mai precizat Nicu Popescu.