Armata americana va continua sa deruleze, daca va fi necesar, atacuri aeriene asupra extremistilor refugiati in Pakistan, dar trupele terestre nu vor patrunde pe teritoriul acestei tari, a declarat duminica presedintele SUA, Barack Obama, citat de AFP.

"Nu mi-am schimbat abordarea" asupra acestui subiect, a declarat Obama, intr-un interviu difuzat de televiziunea americana CBS, facand referinta la atacurile aeriene cu drone impotriva extremistilor al-Qaeda refugiati in nord-vestul Pakistanului.

"Daca exista tinte de importanta foarte mare in raza noastra de actiune, le vom urmari, dupa ce vom consulta Pakistanul", a explicat liderul american.

Intrebat daca va apela la trupe terestre pentru a urmari teroristii refugiati in Pakistan, Obama a raspuns "nu".

"Actiunile noastre nu vor altera faptul ca recunoastem Pakistanul drept un guvern suveran", a afirmat seful Casei Albe.

"Avem nevoie sa conlucram cu ei pentru a ataca al-Qaeda. Dar ei trebuie sa ne furnizeze mai multe date", a completat Barack Obama.

SUA nu va accelera retragerea trupelor din Irak

In ceea ce priveste situatia din Irak, presedintele SUA a precizat ca nu are in vedere accelerarea procesului de retragere a trupelor din Irak, explicand ca, desi lucrurile evolueaza "in directia buna", Bagdadul are inca nevoie de ajutorul Statelor Unite.

"Planul pe care l-am convenit pentru Irak este cel mai bun", crede Obama.

"Mai sunt multe de facut din punct de vedere politic, pentru a rezolva diferendumurile dintre gruparile religioase asupra unor probleme cum sunt cele legate de petrol sau de alegerile locale", a adaugat el.

Majoritatea trupelor americane urmeaza sa paraseasca Irakul pana in data de 31 august 2010.