Preturile medicamentelor vor fi recalculate pornind de la un curs de 4 lei pentru un euro. Robert Popescu, CEO A&D Farma si Roberto Musneci, fost CEO GlaxoSmithKline, actual consultant in industria farmaceutica au explicat pentru HotNews.ro cum va fi afectata piata medicamentelor si cum va resimti consumatorul aceasta modificare. De la 1 februarie, preturile la medicamente vor fi reajustate si se vor recalcula de la un curs euro de la 3,63 la unul de 4 lei.

Cum afecteaza piata medicamentelor aceasta modificare?

"In primul rand este un aspect pozitiv", explica Robert Popescu. "Se incearca prin stabilirea preturilor inca de la producator in lei, sa se stabilizeze preturile pentru o perioada de un an de zile. Se poate evalua mult mai bine cum se vor folosi banii si in ce masura fondurile vor fi suficiente sa acopere consumul.

In al doilea rand, mi-e greu sa va spun in detaliu care va fi impactul asupra pietei pentru ca un alt lucru care se va schimba va fi insasi lista de preturi de producator. Preturile de import ale medicamentelor in Romania pe langa faptul ca vor fi calculate in lei, vor pleca de la alta baza care este calculata in functie de un numar de tari din jurul nostru. Motiv pentru care este posibil ca unele din preturile respective sa scada. Chiar daca va creste cursul de schimb de la 3,7 la 4 RONi pentru 1 euro, este posibil ca din acea scadere sa se compenseze o parte. E posibil sa se faca o mica economie. Nu poate nimeni in afara de cei de la ministerul sanatatii sa spuna cineva exact cum va afecta aceasta masura piata din punctul asta de vedere", a spus CEO-ul A&D Farma.

Roberto Musneci, fost CEO GlaxoSmithKline, actual consultant din industria farmaceutica, a explicat: "In primul rand, un segment mai mare de populatie va avea acces la medicamente. Schimbarea va elimina riscul creat de fluctuatia ratei de schimb valutar care afecteaza bugetul de stat si bugetele distribuitorilor si va crea stabilitate si predictibilitate. Trebuie sa se schimbe aranjamentele comerciale dintre multinationale pentru a neutraliza impactul creat de fluctuatiile schimbului valutar.

Calcularea preturilor de import la medicamente in moneda nationala este o practica in toata Europa, exceptie facand Romania si Bulgaria. Moneda este covertibila si nu exista motive ca preturile sa fie calculate in euro. Prin masura luata, un segment mai larg de populatie va avea acces la medicamente si riscul aparitiei blocajelor si crizei pe piata medicamentelor va fi diminuat, n-o sa se mai intample ce s-a intamplat in trecut. In acelasi timp, toti operatorii comerciali vor avea aceleasi conditii pe lunga durata. Si nu in ultimul rand, masura va ajuta la o mai buna administrare a bugetului pe sanatate intr-un an de criza. Noua formula va reduce substantial riscul aparitiei blocajelor la nivelul distribuitorilor" a spus Musneci.

De ce s-a luat aceasta masura?

CEO-ul A&D Farma este de parere ca actualul sistem avea o problema. "In functie de evolutia cursului valutar, preturile medicamentelor erau recalculate trimestrial. Daca leul scadea in fata euro, medicamentele se scumpeau de la un trimestru la altul. In momentul de fata se incearca o solutie prin care preturile sa fie fixe in lei pe un an de zile. Este un obiectiv foarte important. Preturile nu mai puteau fi suportate de producatori care inregistrau pierderi semnificative in ultima perioada", a spus Popescu.

De cand intra in vigoare modificarea?

"S-a exprimat dorinta la intalnirea de astazi de la ministerul Sanatatii ca modificarea sa fie publicata in Monitorul Oficial la 31 ianuarie, dar este important de mentionat ca va produce efecte ceva mai tarziu la 90 de zile de la publicare. Preturile de producator trebuie recalculate", a precizat Robert Popescu.

Cum afecteaza consumatorul de rand aceasta modificare?

Robert Popescu si Roberto Musneci au declarat ca preturile de la medicamente nu vor mai creste trimestrial si nu vor mai fi afectate de evolutia leu-euro. "Inca nu pot fi date exemple de noi preturi la medicamente pana la aprobarea finala a ordinului ministerului", a spus Musneci.

"In concluzie, economiile facute in urma acestor masuri vor crea fonduri suplimentare pentru medicamente noi care necesita costuri mai mari. Cu cat se aproba mai rapid noua procedura de modificare a preturilor, se ofera accesul la medicamente mai noi. Desi dezbaterea va aduce cateva modificari si imbunatatiri, sunt de parere ca structura ordinului va oferi o baza solida pentru discutii constructive si o reforma serioasa a sistemului preturilor din sectorul farmaceutic", a concluzionat Musneci.

"Acest lucru ar insemna majorarea preturilor la medicamente de la 1 februarie", a declarat Ovidiu Buluc, presedintele Farmexim, dupa intalnirea pe care reprezentantii distribuitorilor au avut-o joi cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac, potrivit NewsIn.

Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, a precizat ca, de la 1 februarie, livarile de medicamente din import vor fi reluate. El a precizat ca, dupa ce distribuitorii au avut pierderi de zeci de milioane de euro, este pentru prima data cand ajung la o intelegere cu ministrul Sanatatii.

Presedintele Farmexim, Ovidiu Buluc, a precizat ca dintre cele 3.000 de medicamente pe care le comercializeaza Farmexim, in acest moment, 500, care provin din import, nu se mai livreaza catre farmacii.

Potrivit Rador, Ovidiu Buluc a mai afirmat ca spera ca preturile la medicamente sa scada dupa ce se aplica formula de calcul din proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii, aflat in dezbatere publica. Proiectul prevede calcularea, pentru un medicament, a celui mai mic pret din cele 12 tari membre UE.