Joi a fost lansat primul vaccin supra-numit anti-cancer: asociat cu 20 de decese in SUA, introdus prin program national de vaccinare la copiii din Romania (100.000 fete, 10 ani)

de Manuela Preoteasa, Magda Barascu     HotNews.ro
Joi, 20 noiembrie 2008, 10:54 DoctorH - DoctorH Actualitate


Silgard (sau Gardasil de la Merck) si Cervarix (GSK)
Foto: Hotnews
Ministerul Sanatatii a lansat joi vaccinarea obligatorie impotriva cancerului de col uterin pentru 100.000 de fetite din clasa a IV-a. Madeleine Albright a venit in Romania sa sustina o astfel de masura. In tot acest timp, in SUA cazuri de decese si de efecte grave ale vaccinarii sunt facute publice de autoritatea in domeniu - Food and Drug Administration (FDA). Ordinul Ministerului Sanatatii pemite, intr-o nota, parintilor sa nu faca vaccinul cuprins in programul national.
UPDATE: Vineri dimineata medicul Adrian Streinu-Cercel a acordat un interviu HotNews.ro. Il vom publica imediat ce vom finaliza transcrierea si editarea intrebarilor.

NOTA importanta: Gardasil e introdus pe piata romaneasca sub denumirea Silgard

LIVE TEXT: Elevele de clasa a IV-a de 11 ani vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin

Ministerul Sanatatii va lansa pe 24 noiembrie o campanie de informare a vaccinarii elevelor de clasa a IV-a cu vaccinul impotriva cancerului de col uterin.

Documente:
Ordin 1612/2008 (vaccinare HPV) (Dreptonline.ro, 20 Nov 2008) DOC, 57344K
Silgard (denumirea romaneasca) a vaccinului produs de Merck (Gardasil in SUA)
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a detaliat joi masurile luate in aceasta campanie:

 • Vaccinarea se va desfasura in paralel cu campania de depistare a cancerului
 • Cele doua vaccinuri utilizate vor fi Silgard (denumirea romaneasca) / Gardasil (in denumire americana) de la Merk si Cervarix de la GlaxoSmithKline (introduse pe piata acum doi ani si jumatate).
 • Vor fi vaccinate elevele de clasa a IV-a de 11 ani
 • 18.000 de eleve vor fi vaccinate de personal calificat
 • Se vor administra 3 doze de vaccin in decurs de 4 luni
 • Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a se va face cu acordul parintilor
 • Vor avea loc trei perioade de vaccinare:
 • Prima doza va fi administrata in perioada: 24 noiembrie -1 decembrie 2008
 • A doua doza, in cursul lunii ianuarie 2009
 • A treia doza, in luna mai 2009
 • Vaccinarea nu se va face fara o declaratie scrisa a parintilor elevelor
 • Ministerul Sanatatii va organiza sedinte de informare a parintilor elevelor de clasa a IV-a
 • Vaccinul a fost achizitionat prin negociere directa cu cei doi furnizori
 • Se folosesc cele doua tipuri de vaccin pentru a atinge cat mai multe grupe de varsta
 • S-a dorit si vaccinarea baietilor, dar nu s-a putut realiza din cauza resurselor financiare
 • Elevele vor fi monitorizate dupa administrarea vaccinului
 • Elevele cu varstele cuprinse intre 9-12 ani din 17 tari europene a fost vaccinate impotriva cancerului de col uterin
 • Toti prefectii si subprefectii au fost anuntati de aceasta campanie printr-o video-conferinta in care au avut posibilitatea sa adreseze intrebari ministrului Sanatatii, intrebari legate de logistica si transmiterea informatiilor cat mai corecte.

Medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, a declarat ca nu s-au inregistrat reactii adverse dupa efectuarea vaccinului.
 • Vaccinul a fost achizitionat prin negociere directa cu cei doi furnizori, suma toatala cheltuita pentru aceasta actiune ridicandu-se la 30 milioane de euro.
 • Cei care nu doresc ca fetele lor sa fie vaccinate vor trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere.
 • Nu ma astept la reactii adverse", a spus Streinu Cercel, precizand ca singurele reactii adverse care ar putea sa apara constau in inrosire, durere, inflamatie, vanatai, prurit la locul intepaturii sau febra. Virusul Papiloma Uman (HPV) este un virus "obisnuit cu natura", discret in evolutie si care se manifesta destul de tarziu.
 • Vaccinul induce protectie, iar administrarea lui la o varsta mica va duce la protejarea fetelor cand acestea vor intra in contact cu virusul. Vaccinul trebuie administrat grupei de varsta 9 -12 ani, iar in Romania s-a decis vaccinarea elevelor de clasa a IV-a pentru a cuprinde un numar cat mai mare, avand in vedere ca unele abandoneaza scoala dupa finalizarea ciclului primar.
 • Este cea mai mare campanie de prevenire din Romania din 1996, cand s-a derulat campania impotriva hepatitei B. Aproximativ 110.000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, incepand de luni, in cadrul unei campanii nationale in valoare totala de 23 de milioane de euro, lansata, joi, de Ministerul Sanatatii Publice

Spotul campaniei:


Pe scurt

 • Ministerul Sanatatii a lansat joi campania de vaccinare la fete de 9-10 ani (clasa a IVa) contra cancerului de col uterin. Cele doua vaccinuri existente in lume sunt Gardasil de la Merk si Cervarix de la GlaxoSmithKline (introduse pe piata acum doi ani si jumatate).
 • Guvernul a alocat sumele necesare prin rectificare bugetara. Ordinul 1612/2008. introduce HPV la 110.000 fete din clasa a IV-a. In ordin se precizeaza urmatoarea NOTA: “Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaratie scrisa a parintilor copilului, cu asumarea consecintelor ce decurg din acesta." Genul acesta de note nu este specificat la alte tipuri de vaccin obligatoriu.
 • Costurile vaccinului HPV: 330.000 de doze (vaccinul se face in trei doze, in decurs de sase luni, a cate 300 de lei. Total: aproximativ 100 milioane lei noi (27 milioane euro), 2,5% din cat aloca CNSAS pentru medicamente.

 
Ambele vaccinuri sunt impotriva virusului HVP (papilomavirus uman), cu transmitere sexuala, vizand anumite tulpini considerate a fi cauza pentru cancerul uterin (in speta 16 si 18); cele doua vaccinuri sunt Silgard (denumirea romaneasca) / Gardasil (denumirea americana), produs de Merck Sharp & Dohme (lansat in iunie 2006) si Cervarix produs de GlaxoSmithKline (lansat in august 2007, in Filipine). Gardasil previne de asemenea infectarea cu alte doua tulpini care cauzeaza leziuni genitale. Aparute in urma cu doi ani in SUA si Europa, ambele vaccinuri au fost vandute imediat pe scara larga, data fiind raspandirea mare a HPV si dorintei de prevenire.
 
 
Despre vaccinuri
-    Desi sunt numite vaccinuri anti-cancer de col uterin, in fapt, imunizeaza cu privire la patru tulpini ale hirusului HPV (papilomavirusul uman), ale carui tulpini (16,18) ar cauza mare parte din cazurile de cancer de col uterin. HPV se transmite pe cale sexuala, dar exista 60 de tulpini, dintre care doua ar fi gasite responsabile pentru cancer.

-    Asociatia Pro Vita, ONG care se ocupa de sanatatea publica in randul copiilor avertizeaza: Infectia HPV nu apare cu siguranta la fetitele de 11-12 ani (chiar 10 ani – n.r.), vizate de campania Guvernului Romaniei!  Infectia cu virusul HPV apare la femeile active sexual, nu la fetite! Obiceiurile sexuale sunt un factor determinant in infectia cu HPV. [materialul informativ]

 • Potrivit New York Times, care citeaza publicatii de specialitate, efectele pe termen lung nu se cunosc suficient, vaccinul fiind licentiat in SUA in regim rapid, datorita impactului sperat.
 • Sustinut initial de milioane de fete si femei, vaccinul a inceput sa fie privit cu precautie dupa raspandirea informatiilor despre cele 20 de decese in timpul vaccinarii, a caror legatura cu vaccinul nu e stabilita clar, potrivit FDA, dar si a altor 600 cazuri de efecte grave, printre care o boala neurologica rara (pe langa alte 9.400 cazuri efecte non-grave). Acestea s-au inregistrat la 16 milioane de doze, distribuite in 2 ani – statistici oficiale FDA (Federal Drug and Food Administation).
 • La presiunea publica, FDA a tiparit in publicatiile proprii statisticile despre efectele grave (inclusiv moartea), iar producatorul a renuntat la orice actiune de a mai convinge guvernul american sa faca obligatorie vaccinarea anti-cancer de col uterin (in fapt, vaccin anti-HPV, papillomavirusul uman, dezvoltat la femei, ale carui tulpini 16 si 18 cauzeaza 70% din cazurile de cancer de col uterin, potrivit FDA. Informatii FDA privind siguranta Gardasil
 • 2 decese in timpul vaccinarii cu Gardasil s-au inregistrat in Germania, Austria si unul in Franta.
 • Desi Gardasil al producatorului Merck a fost mai mult in atentie in SUA (16 milioane doze in doi ani), vaccinul Cervarix al producatorului britanic GlaxoSmithKline ridica in lumea stiintifica aceleasi semne de intrebare cu privire la efectele pe termen lung.
 • Lobby american? Tariceanu a anuntat, in mai 2008, dupa intalnirea fostului secretar de stat american, Madeleine Albright, ca intentioneaza demararea unui program national de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, in aceasta toamna.
 • Marea majoritate a presei relateaza despre oportunitatea prevenirii cancerului de col uterin, o campanie nationala de vaccinare, asa cum o prezinta si ministerul. Albright a venit special in Romania pentru a da startul unei astfel de campanii, intalnindu-se cu o serie de medici si oficiali.
 • Blogosfera s-a mobilizat: Mai multe organizatii non-guvernamentale si persoane individuale (inclusiv nume cunoscute) s-au mobilizat impotriva vaccinarii obligatorii, iar mesajul lor e preluat de o serie de bloguri. Acestea atrag atentia in special asupra unui aspect: obligatoriu nu inseamna ca parintii nu se pot opune. Semneaza o declaratie, pe proprie raspundere, prin care refuza. Important este sa se documenteze foarte bine si sa ia o decizie in cunostiinta de cauza: fac vaccinul asumandu-si riscurile sau nu. Oponentii nu cer decat ca acesta sa fie facultativ si o campanie de informare corecta, cu toate riscurile evidentiate.
 • Replica producatorului: Dr. Richard Haupt, director medical la Merck, citat de NY Times (28 august 2008) a numit aceste ingrijorari “foarte teoretice”, notand ca cercetarile in continua desfasurare si monitorizarile arata ca imunizarea va dura pe termen lung si ca vaccinul nu creeaza probleme in raport cu alte tulpini.

Pe larg

Joi, 20 noiembrie 2008: Ministerul Sanatatii a lansat programul de vaccinare anti-HPV la fetite. Potrivit New York Times, Gardasilul produs de Merck, precum si Cervarix-ul lui GlaxoSmithKline au fost testate clinic pe o perioada scurta si sunt controverse stiintifice asupra eficientei lor pe termen lung. Cum vaccinul este facut la copii pentru a preveni imbolnavirea cand vor fi adulti, se pune intrebarea daca acesta va mai fi eficient peste un numar mai mare de ani decat cel acoperit de testele clinice (6-7 ani).

In cazul Gardasil, FDA face publica informatia despre 20 de decese si 600 de cazuri cu efecte adverse grave, printre care o boala neurologica rara, Guillain-Barre Syndrome (GBS). FDA precizeaza totusi ca nu exista o dovada clara ca vaccinul a fost cauza mortii in cele 20 de cazuri.

Citam din precizarile FDA:

20 de tinere care au primit vaccinul Gardasil (produs de Merck, contra cancerului de col uterin) au murit, potrivit raportului catre FDA si CDC, in sistemul de raportare al efectelor adverse. Totusi, in cele 20 de cazuri de deces nu s-au gasit elemente comune care sa conduca la ideea clara ca vaccinul este cauza.

Dat fiind numarul mare al dozelor de vaccin distribuite nu este exclus ca efecte adverse serioase si decese sa fi aparut in timpul vaccinarii intr-un mod pur accidental, se arata pe site-ul FDA. Producatorul, Merck si Co., a distribuit peste 16 milioane de doze de Gardasil in SUA. La 30 iunie 2008, in sistemul de raportare erau 9.749 de cazuri de efecte adverse, din care 94% efecte non-grave. 


Scurt istoric despre aprobarea in regim de urgenta in SUA

In iunie 2006, Merck and Co. au anuntat un nou vaccin, Gardasil, care sa previna cancerul de col uterin. Acest vaccin a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru tinere intre 9 si 26 de ani, pentru a proteja impotriva HPV, papillomavirusul ale carui doua tulpini sunt considerate drept cauza 70% din cazurile de cancer de col. Gardasil a reprezentat o mare descoperire medicala, fiind primul vaccin menit sa pevina cancerul. Mai mult decat atat, Gardasil este primul vaccin care previne o boala cu transmitere sexuala, HPV.

Parintii (de fete) din mai multe state au facut lobby pentru acest vaccin. Acum, vaccinul este recomandat de FDA, dar nu este impus. Nu este obligatoriu.

Vaccinul a primit foarte repede aprobarile FDA, acest proces rapid ridicand semne de intrebare si alertand diverse grupuri care se preocupa de sanatatea publica.

Primele informatii cu privire la decesele raportate au fost facute publice de o organizatie anti-coruptie din SUA, Judicial Watch, care a obtinut aceste informatii pe baza Freedom of Information Act.

Intre timp, presa din SUA a relatat nu o data despre controversele stiintifice cu privire la acest vaccin, iar FDA a fost fortata sa faca publice aceste date in publicatiile sale.

Pe de alta parte, vaccinul este inclus in schema obligatorie in mai multe tari, unele europene (Marea Britanie, Franta).

Articolul din New York Times, 28 august 2008

In saptamana in care Ministerul Sanatatii roman discutarea includerea vaccinului HPV in planul national de vaccinare, New York Times (28 august 2008) publica un nou articol despre controversele stiintifice cu privire la efectele pe termen lung. Doua vaccinuri care sa previna cancerul de col uterin sunt utilizate pe scara larga fara dovezi stiintifice suficiente efectului lor pe termen lung si asupra eficientei lor din punct de vedere al costurilor, scria publicatia new-yorkeza, citand The New England Journal of Medicine.

 “In ciuda asteptarilor foarte mari si a rezultatelor promitatoare la testele clinice, inca ne lipsesc suficiente dovezi ca vaccinul este eficient impotriva cancerului de col uterin,” scrie Dr. Charlotte J. Haug, editorul The Journal of the Norwegian Medical Association, in editorialul publicat in The New England Journal of Medicine. “Cu atatea intrebari care nu au un raspuns, existe motive suficiente sa fim precauti.”

Dr. Haug sublinieaza ca vaccinurile au fost studiate pentru o perioada scurta - ambele au fost licentiate in 2006 si au fost supuse la teste clinice pentru maxim sase ani si jumatate. Cercetatorii nu au demonstrat deocamdata ca imunizarea va dura sau daca eliminarea anumitor tulpini ale virusului, cauzatoare de cancer va slabi imunitatea naturala a organismului la alte tulpini.

Mai concret, intrucat cancerul cervical (de col uterin) se dezvolta dupa ani de infectie cronica cu virusul HPV, Dr. Haug spune ca nu exista o dovada absoluta ca protectia impotriva acestor doua tulpini va reduce numarul de cazuri de cancer, desi in teorie este asa.

Dr. Richard Haupt, director medical la Merck, a numit aceste ingrijorari “foarte teoretice,”notand ca cercetarile in continua desfasurare si monitorizarile arata ca imunizarea va dura pe termen lung si ca vaccinul nu creeaza probleme in raport cu alte tulpini.

Publicatia NY Timesa avertizat si in alte randuri:
New York Times (21 februarie 2007): Merck, producatorul vaccinului, opreste campania de lobby din SUA in urma protestelor parintilor, a grupurilor de advocacy si a expertilor in sanatate publica .

Zeci de cazuri de reactii adverse au fost relatate online

-    CBS News Blog: Gardasil HPV Vaccine Side Effects Ieri am a vorbit cu familiile unei tinere care crede ca vaccinul anti-HPV Gardasil poate cauza – sau chiar a facut-o – o imbolnavire grava la copii. Unul dintre cazuri implica o tanara de 18 ani, Amanda. Parintii Amandei spun ca ea a dezvoltat o reactie grava la Gardasil dupa prima doza. A inceput cu durere, care s-a prelungit in tot bratul in care i-a fost facuta injectia. Apoi s-a intins la picioare si a dus la o durere. Vezi articolul aici.

-    Pe blogul kkrasnowwaterman.com un mesaj despre reactii adverse a starnit pagini intregi de relatari similare. Click aici.

-    Pe forumurile din strainatate sunt sute de mesaje exprimand ingrijorari. Vezi aici.

Avocati din SUA - linie telefonica de asistenta gratuita

O firma de avocatura din SUA Parker Waichman Alonso ofera o linie telefonica gratuita pentru relatarea cazurilor despre efectele co-laterale si dau asistenta in procese. Pe site-ul acestei firme apare informatia ca tot mai multi medici spun ca vaccinul nu trebuie sa fie obligatoriu ( Journal of Law, Medicine & Ethics, in care trei universitari de la Georgetown University din Washington —Gail Javitt of Johns Hopkins’s Berman Institute of Bioethics, Deena Berkowitz of George Washington University School of Medicine, Lawrence Gostin de la Georgetown University Law Center.

Comunitatea on-line din Romania s-a mobilizat pe acest subiect

ONG-uri (Pro Vita) a publicat un material de informare, preluat rapid pe o serie de bloguri.

La vremea aprobarii vaccinului in Romania de catre minister, medicul Sorin Paveliu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, s-a opus vehement introducerii lui ca obligatoriu, aratand ca nu este testat suficient. “Inceperea administrarii vaccinului la nivel national, prin decizia Ministrului Sanatatii Publice, induce insa in eroare populatia, care poate crede ca aceasta decizie se bazeaza pe avizul bazat pe dovezi al specialistilor si ca urmare a experientei indelungate a acestora, ceea ce evident nu este cazul de fata!

Anumite tipuri de virus HPV – cauza probabila a anumitor forme de cancer de col. In
prezent nu stim pe ce perioada de timp se intinde protectia generata de vaccin (studiile se intind numai pe 3 ani), cum nu stim in ce masura afecteaza aceasta vaccinare imunitatea naturala impotriva HPV si cu ce implicatii. Trebuie sa stim ca in mod normal, 90% din cazuri se vindeca in termen de 2 ani fara o interventie terapeutica si ca un numar relativ mic de persoane dezvolta cancerul de col uterin in pofida faptului ca in 99% din cazuri diagnosticate se constata prezenta papilomavirusului.” – spunea acesta, la vremea respectiva.

Antena 3 a  relatat despre controversele in UE pe acest subiect si despre “uriasul scandal din SUA”:

Linkuri utile

Sistemul SUA de raportare cu privire la efecte adverse http://www.vaers.hhs.gov/

Comentarii, pareri despre Cervarix

Articole: Vaccin controversat - o moarte pe luna

Prospect Gardasil (Merck): pe site-ul companiei

Prospect actualizat (potrivit FDA): aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20655 vizualizari

 • +1 (15 voturi)    
  vaccin (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:17)

  alpha [utilizator]

  Orice vaccin,ca orice medicament de altfel poate avea si efecte nedorite,uneori dramatice.Totusi beneficiile sunt uriase daca luam in considerare procentajul foarte scazut al cazurilor cu efecte secundare grave in comparatie cu efectele benefice ale vaccinarii.
  • +2 (14 voturi)    
   :| (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:46)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui alpha

   Pai bine stimabile (presupun ca esti doctor sau farmacist), tocmai se spune ca NU exista studii care sa certifice efectele benefice, in teorie doar se considera ca va scadea numarul de imbolnaviri de cancer.
   Daca ti-as spune acum ca s-a descoperit un vaccin minune, il faci si ai doar 1% sanse sa mai chelesti, dar ca un procent de 0.01% chelesc garantat 100% daca il fac, te-ai vaccina? Si daca nu, atunci de ce vii cu prostii gen sa trecem peste efectele secundare grave bla bla?
   • 0 (0 voturi)    
    Bravos monser, mai rar le zice cineva ca tine (Joi, 20 noiembrie 2008, 20:39)

    Bibicool [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    Alpha are dreptate, toate medicamentele provoaca efecte adverse intr-un procent mic din utilizatori - fie ca ne convine fie ca nu. Pana la urma, poti muri si de la o banala aspirina...

    Este un risc, intr-adevar, si este bine si normal ca oamenii sa fie informati si sa ia decizia in cunostinta de cauza.
    Dar cine crede ca exista ceva in viata asta cu risc zero viseaza la o utopie.

    In articol nu se spune ca nu exista studii care sa arate efectele benefice, asa cum a spus Rakkone; opiniile contrare utilizarii vaccinului se bazeaza pe faptul ca nu exista inca studii clinice pe perioade lungi. E o mica mare diferenta. Ce naiba, doar stim sa citim...

    Intr-adevar si mie mi se pare ca varsta aleasa pt vaccin la noi este cam mica; nu stiu care a fost logica din spatele acestei alegeri - posibil sa se fi luat in calcul varsta tot mai mica la care se incepe viata sexuala, dar cred ca ar fi fost mai bine sa se faca in clasa a opta. Daca nu din punct de vedere medical, atunci din punct de vedere al.... strategiei.

    Absenta studiilor pe termen lung ar putea fi o problema reala; au mai existat cazuri de medicamente lansate prematur pe piata si care au trebuit retrase datorita efectelor secundare periculoade pe termen lung.
    Pe de alta parte, este un vaccin care scade semnificativ probabilitatea de a face cancer de col uterin. Fiecare ar trebui sa hotarasca daca e dispus sa isi asume un riscul.

    Rakkone, in exemplul dat de tine, daca oricum ai 20% sanse sa chelesti fara vaccin, ce zici, l-ai face?
    • -1 (1 vot)    
     Pe copii ii intreaba cineva ? (Joi, 20 noiembrie 2008, 22:39)

     Mircea [anonim] i-a raspuns lui Bibicool

     Comentariile voastre denota faptul ca toti va ganditi numai la ... voi. Nici unul nu se intreaba ce este in mintea unui copil de 11 ani care este vaccinat .
     Poate ei isi pun intrebarile :
     La ce foloseste acest vaccin ?
     Inseamna ca de acum incolo pot incerca sex fara nici o frica ?
     De ce nu ma intreaba si pe mine mami ?
     Si intrebarile pot continua.
     In America varsta de debut a activitatii sexuale la populatia afro americana este de 14 - 15 ani ( pentru majoritatea fetelor nu pentru 10 - 15 la suta care incep si la 12 ani )
     In Europa, educatia a impins acesta limita cu 2 ani si chiar mai mult , majoritatea incepand viata sexuala dupa 16 - 17 ani.
     Acestea sunt cifre care nu vor fi recunoscute oficial niciodata. Cei care aveti fete la liceu puteti confirma asta.
     Atunci eu imi pun intrebarea , de ce sa ne vaccinam fetele la 11 ani si nu la 16 ani ?
     Astept raspuns !
     • -1 (1 vot)    
      Sa se faca la cererea parintilor (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:35)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui Mircea

      Sa fie informati parintii despre vaccin si daca vor considera ca merita riscul atunci sa ceara vaccinarea fetitei lor.

      La Constanta s-au cerut 3 semnaturi de renuntare la vaccin pe 3 foi separate. Una n-a fost suficienta, pe motiv ca se fac 3 seturi de vaccin.

      Si pana la urma acest vaccin este util numai femeilor care vor avea f multe relatii sexuale cu parteneri diferiti. La noi inca mai sunt destule femei cu capul pe umeri care nu dau cu ea in populatie in dreapta si-n stanga.
      • 0 (0 voturi)    
       de acord partial.. (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 17:19)

       StefanAlin [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

       Permiteti-mi sa nu fiu de acord cu un aspect...Acest vaccin, daca este eficient precum i se face reclama, este util TUTUROR femeilor, deoarece ca orice boala venerica, HPV se poate lua chiar de la primul contact sexual (neprotejat) din viata unei femei daca partenerul este deja infectat...
  • +4 (8 voturi)    
   vaccin (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:51)

   AnneC [anonim] i-a raspuns lui alpha

   V-as intreba pe voi astia cu procentajul foarte scazut cum ati gindi daca in procentajul asta scazut ar intra fetita voastra de 10 ani!
   In 2003, GSK facea de zor reclama in Anglia - adica la ea acasa - la Solpadeina, pe care insa o incercase timp de ceva ani pe altii (printre care si noi). Ma intreb daca in Anglia este obligatoriu in clipa asta nenorocitul asta de vaccin.
   Asa ca din punctul meu de vedere, trebuie sa fii cel putin imbecil sa te poata convinge cineva ca trebuie sa faci asta la tine in tara (asa cum l-a "convins"madam Allbright pe Tariceanu) in conditiile in care la ea acasa se discuta deja de citiva ani buni ca vaccinul asta este inca o necunoscuta care insa a facut deja victime!
   • 0 (2 voturi)    
    da, exista si in Marea Britanie (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:13)

    Manuela Preoteasa [anonim] i-a raspuns lui AnneC

    Iata comunicatul GSK din 18 iunie 2008, Londra
    http://www.gsk.com/media/pressreleases/2008/2008_pressrelease_10071.htm

    Cervarix™, GSK’s cervical cancer vaccine, wins tender for UK national immunisation programme

    Issued – Wednesday 18 June 2008, London, UK

    GlaxoSmithKline’s (GSK) cervical cancer vaccine, Cervarix TM, was today confirmed as the UK Department of Health’s vaccine of choice for its national human papillomavirus (HPV) immunisation programme. The programme, which aims to protect against the two types of HPV that are responsible for approximately 70% of cervical cancers1, will start in September 2008 and will vaccinate girls aged 12 to 13 each year. There will also be a catch up programme for girls aged 14 up to 18 years, which will be implemented over the next 2-3 years.

    “This is great news for girls and women across the UK and reflects the growing confidence in Cervarix, which provides cervical cancer protection with a strong and sustained immune response,” said Eddie Gray, President of Pharmaceuticals Europe for GSK. “We are delighted to be working with the UK Department of Health to help reduce the burden of cervical cancer and believe the benefits of this programme will be felt by women and their families for generations to come.”

    In the UK, an average of 3,000 women are diagnosed with cervical cancer and approximately 1,000 die from the disease each year.2 Cervical cancer is the third leading cause of cancer death among women globally, killing one woman every two minutes.3,4 As well as the deaths associated with the disease, cervical cancer and pre-cancerous lesions are also a significant cause of emotional and physical distress in women.5Alongside screening and a healthy lifestyle, vaccination is expected to significantly reduce the lifetime risk of cervical cancer.6
    • +1 (1 vot)    
     tulpini HPV (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:13)

     Oana [anonim] i-a raspuns lui Manuela Preoteasa

     Foarte bun articolul dar din cate stiu eu sunt 4 tulpini care pot provoca cancer nu doar doua cat acopera acest vaccin. In plus HPV are aproximativ 130 de tulpini care pot da si ele cancer dar intradevar intr-un procent mai mic decat cele 4, respectiv tulpinile 16,18,31 si 45.
     Asa ca vaccinul asta e praf in ochii, are foarte multe efecte adverse, iar probabilitatea ca sa te apere de un cancer cervical e mica. In plus ca sa cauzeze cancer HPV contactat trebuie sa fie prezent de ani buni in corpul tau (cam 10 ani), eu zic ca mai degraba femeile sa aiba grija sa isi faca analize periodic, respectiv fetitle trebuie duse si ele la ginecolog de la o anumita varsta chiar daca sunt virgine.
  • +10 (12 voturi)    
   nu exista studii despre siguranta vaccinului (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:54)

   Sabina [anonim] i-a raspuns lui alpha

   si nici despre genotoxicitate sau carcinogenitate.

   Am vazut pe link-ul cu prospectul up-dated ceva interesant: au introdus efectele adverse din baza VAERS si au scaldat-o ca nu exista date exacte. Dar ... pentru ca figureaza in prospect .. adio si n-am cuvinte. Nu mai poti sa-i dai in judecata, te-au avertizat. Ati vazut ce efecte adverse au listat?

   Blood and lymphatic system disorders: Autoimmune hemolytic anemia, lymphadenopathy.
   Gastrointestinal disorders: Nausea, pancreatitis, vomiting.
   General disorders and administration site conditions: Asthenia, death,fatigue, malaise.
   Immune system disorders:
   Autoimmune diseases, hypersensitivity reactionsincluding anaphylactic/anaphylactoid reactions, bronchospasm, and urticaria.
   Musculoskeletal and connective tissue disorders: Arthralgia, myalgia.
   Nervous system disorders: Dizziness, Guillain-Barré syndrome, headache,motor neuron disease, paralysis, seizures, syncope sometimes resulting in falling with injury, transverse myelitis. Vascular Disorders: Deep venous thrombosis, pulmonary embolus.

   oricare dintre aceste boli este un risc prea mare pentru a face un vaccin pentru o boala pe care o poti preveni cu o doza corecta de acid folic, licopen si alte vitaminute + controale periodice + igiena + nutritie corecta.
   • +1 (1 vot)    
    de curiozitate (Joi, 20 noiembrie 2008, 16:22)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Sabina

    oare cine-o fi votat negativ la postul sabinei?
  • +2 (2 voturi)    
   efectele secundare ale medicamentele (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:07)

   Sabina [anonim] i-a raspuns lui alpha

   Prin 2000 JAMA publica niste cifre ametitoare .. efectele secundare ale medicamentelor provoaca anual mai multe decese ( in SUA) decat decesele provocate de razboiul din Vietnam si Cel de-al doilea razboi mondial .. luate impreuna! ( cifre anuale)
  • +1 (1 vot)    
   uite o chestie interesanta cu fertilitatea (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:50)

   Sabina [anonim] i-a raspuns lui alpha

   In documentatia de la FDA data de Merck pentru Gardasil / Silgard se mentioneaza un studiu despre efectele asupra fertilitatii .. un studiu facut pe SOARECI .. si doar pe un singur ciclu de fertilitate.

   Acum io am o intrebare :D

   Cum de au tras ei concluzia ca nu exista efecte adverse asupra fertilitatii daca virusul este specific uman? GArdasil a fost facut dupa tulpinile de papiloma UMAN. Exista si alte tulpini care imbolnavesc animalele .. dar NU CELE DIN VACCIN.

   Cata relevanta are studiul? Logic .. inginereste .. studiez malaiul si apoi spun ca orzu-i bun desi n-am studiat orzul!
   • 0 (0 voturi)    
    se poate (Vineri, 21 noiembrie 2008, 4:40)

    dero [anonim] i-a raspuns lui Sabina

    daca orzul e modificat genetic sa semene cu malaiul in anumite privinte se poate afirma asta...
    • 0 (0 voturi)    
     nee .. ca intri in controversele legate (Vineri, 21 noiembrie 2008, 15:26)

     Nostrabrucanus [utilizator] i-a raspuns lui dero

     de instabilitatea produselor bio obtinute prin mutatii genetice, recombinari etc. Si dai peste studiile independentilor :D
  • 0 (0 voturi)    
   anti-polio (Vineri, 21 noiembrie 2008, 4:33)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui alpha

   va aduceti aminte de vaccinul anti-polio? Prima data cand a fost introdus a avut o rata de deces care dupa normele actuale l-ar face sa nu intre niciodata pe piata. Totusi acum poliomielita mai este descrisa doar in carti asa ca a fost benefic. Trebuie doar aflat in ce cazuri devine periculos si sa fie evitate.
   • 0 (0 voturi)    
    atreus .. stii cum au fost manipulate statisticile (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:13)

    Nostrabrucanus [anonim] i-a raspuns lui atreus

    atunci doar ca sa dea bine si sa justifice vaccinarea ?

    Polio .. hmm.. spaima mamelor. Hai sa vedem cum se manipuleaza statisticile:
    In Australian Wellbeing No.34, 1989, pagina 101 Dr T C Fry spune: "In paralel cu introducerea vaccinului Salk, au aparut noile ghiduri de diagnostic emise de CDC pentru polio. Conform acestor noi directive, paralizia nu nuami ca era necesara pentru diagnosticarea poliomielitei, dar ea trebuia sa persiste pentru 60 de zile” .. WOW .. inainte de acest minunat ghid, diagnosticarea polio considera 24 de ore de paralizie! „Astfel, cazurile de poliomielita au scazut automat la 10-15 pe an [..]". Adica au ajutat un pic eficienta vaccinului :D

    … dar marturia lui Dr Bernard Greenberg in fata Congresului SUA a aratat cum s-au manipulat statisticile si a aratat ca DUPA vaccinare, cazurile de polio au crescut ( cu 50% din 1957 in 1958 si cu 80% din 1958 in 1959).

    In epidemia din Oman, incidenta cea mai mare de polio ( 117 / 100.000 ) a fost in randul populatiei cu cea mai mare rata de vaccinare , iar incidenta cea mai mica ( 6/100 000 ) in randul populatiei cu cea mai mica rata de vaccinare.
  • 0 (0 voturi)    
   fata ta l-a facut? (Duminică, 23 noiembrie 2008, 22:41)

   adam [anonim] i-a raspuns lui alpha

   Daca ai fata de 11 ani, o trimiti sa faca vaccinul? Sau e mai usor sa propui altora? Macar daca ai citi povestile despre companiile de medicamente, ce lobby fac, pe cine corup si cu ce sume enorme, numai ca sa aiba vinzare si profituri aberante... Industria farmaceutica e maiprofitabila decit cea a petrolului, ptr ca materia prima si consumatorii nu se termina niciodata, piata de desfacere e vesnica. Si de aici si interesele. E parerea unui tata al unei fete care nu va face acest vaccin. Cel putin deocamdata.
   • -1 (1 vot)    
    Va felicit pe toti cei care nu faceti copiilor (Luni, 24 noiembrie 2008, 11:46)

    diana [anonim] i-a raspuns lui adam

    acest vaccin !

    Numele meu este Diana si am o fetita de 4 ani si jumatate careia nu i-am facut nici un vaccin. Toate aceste vaccinuri sunt o mare pacaleala si, in plus, prezinta efecte adverse majore, greu de cuantificat si de cele mai multe ori aceste efecte nu sunt date publicitatii. In familia noastra se mananca natural si, consider (iar consecintele pozitive ma fac sa merg mai departe) faptul ca ne imbolnavim doar pentru ca nu ne alimentam sanatos. Am citit foarte mult pe tema alimentatiei naturale si consider ca aceste microorganisme (bacterii, virusi, etc., apar pentru a "curata" tesutul respectiv de toxicitatea ridicata. in cazul unei alimentatii sanatoase, asa numita hrana vie, organismul se mentine sanatos, curat si gradul de toxicitate este minim. Mai multe informatii despre alimentatia naturala puteti afla pe siteul www.eltauniversitate.ro, care tin cursuri on line in fiecare seara de luni pana vineri. Nu tin sa fac publicitate acestui site iar daca se considera astfel, va rog sa-l stergeti din mesaj. Atentie mare pentru orice informatie, aparent pozitiva si cu efecte benefice. A se vedea interesul cui apartine ? mai mentionez ca aceste vaccinuri au fost achizitionate prin negociere directa (pentru cine stie ce inseamna). iar pentru campanii impotriva vaccinurilor, cautati pe google. Cu bine,
  • 0 (0 voturi)    
   statistica asta (Luni, 24 noiembrie 2008, 23:29)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui alpha

   Daca se intampla sa faci vaccinul si sa fii un caz concret din ce 1% care crapa ?
   Pe baza caror studii se face vaccinul asta in Romania?
   Cate cazuri de acest tip de cancer au fost constatate le noi; exista vreun studiu?
   Americanii din cate stiu nu mananca mancare normala ci un fel de plastic, sau mai stiu ce alte chimicale(cel putin asa era acum doi ani cand am fost pe acolo); oare nu de asta sufera de boli mult mai exotice decat cele de la noi ?
   Una peste alta mi se pare una dintre afacerile cu comision mare sau mai stiu eu ce interes obscur care ne scapa noua, muritorilor de rand.
 • 0 (10 voturi)    
  icredibil (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:19)

  mmm [anonim]

  e bine ca au gasit cobai, seamana ca o intelegere intre cele doua guverne
  • -3 (7 voturi)    
   5 femei pe zi mor de cancer uterin in Romania (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:40)

   sempere [anonim] i-a raspuns lui mmm

   Poate nu stiati, dar in Romania media e de cinci decese pe zi ale femeilor cu cancer uterin.
   Acest vaccin le-ar fi putut salva viata.

   Vaccinul nu e introdus doar in Romania, ci in toata Europa (in 17 tari la fel ca la noi, prin programe de imunizare).

   Si inca ceva. Cred ca Hotnews da dovada de lipsa de profesionalism prezentand doar pozitia unei asociatii dubioase precum Pro-Vita.
   • +3 (3 voturi)    
    FDA (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:18)

    Manuela Preoteasa [anonim] i-a raspuns lui sempere

    Punctele de vedere principale prezentate in articol sunt ale:
    - Food and Drug Administration (agentia federala de specialitate)
    publicatii medicale de specialitate ca:
    - The New England Journal of Medicine.

    - Journal of Law, Medicine & Ethics (Georgetown University, Washington)

    Ideea este ca parintii sa stie ca vaccinul nu este obligatoriu, ei pot OPTA pentru el, asa cum spune si Ordinul 1612/2001. Pro Vita repeta ce spune in ordin.
    • -3 (3 voturi)    
     opinii interne (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:43)

     sempere [anonim] i-a raspuns lui Manuela Preoteasa

     .@manuela
     ..ma refeream la puncte de vedere pe plan intern. Pro-Vita nu mi se pare o referinta, din contra e o asociatie dubioasa cu puncte de vedere radicale pe multe alte teme.

     Pe plan extern, faptul ca in 17 tari din Europa exista programe nationale identice cu cele din Romania cred ca spune suficient.
     • 0 (0 voturi)    
      poate (Vineri, 21 noiembrie 2008, 1:16)

      Lidra [utilizator] i-a raspuns lui sempere

      Poate pentru tine spune suficient. Hai sa nu mai comparam mere cu pere dupa bunul plac. Tu zici ca este suficient ca 17 tari din Europa fac asta atunci si Romania ar trebui sa faca. Asta este principiu de turma. Doar pentru ca Pro-Vita in Romania a avut pentru moment o reactie, asta nu inseamna ca se justifica ignorarea ei. De restul parerilor internationale nu zici nimica??????
 • +4 (6 voturi)    
  Vaccinare (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:24)

  Diana [anonim]

  Mie mi se pare bine ca statul da posibilitatea vaccinarii si pentru fetele oamenilor saraci, care nu au cum sa gaseasca asa de multi bani. Eu am auzit despre vaccinul anti cancer de col acum vre-un an, si mi-as fi dorit sa-mi vaccinez fetita, dar nu am posibilitati. Noi avand in familie cazuri de deces din cauza cancerului de col, mi se pare ca prin vaccin reduc riscul ca fetita sa isi mosteneasca bunica. Am auzit si eu despre efecte adverse, dar procentul de cazuri din totalul vaccinarilor mi se pare mic. Cred ca orice medicament poate da reactii adverse - daca citesc prospectele, nu mai iau nimic, ca ma apuca groaza.
  • +1 (3 voturi)    
   nu am posibilitatea (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:45)

   traian [anonim] i-a raspuns lui Diana

   Totul este perfect daca vrei sa-ti vaccinezi fata, si daca statul te ajuta financiar sa faci acest lucru daca nu ai resurse financiare.

   Probelma este ca vrei TU si in calitate de parinte ai acest drept, in numele copilului tau de 9-10 ani. Decizia ta personala presupune si asumarea raspunderii pentru orice reactie adversa ar putea surveni. MS impune vaccinarea fara a cere acordul parintilor copiilor.
   Asta nu numai ca nu este corect dar este complet impotriva legii.
   • 0 (0 voturi)    
    .. (Vineri, 21 noiembrie 2008, 1:18)

    Lidra [utilizator] i-a raspuns lui traian

    Oare citim acelasi articol????? Astia au zis clar ca nu este obligatoriu, ba mai mult copii trebuie sa aiba acordul semnat de la parinti. Cam departe de obligatoriu parerea mea.
  • +2 (4 voturi)    
   Cancerul de col uterin (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:51)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Diana

   Este datorat virusului HPV (human papillomavirus) si nu se mosteneste genetic.
   HPV-ul care este raspunzator de cancerul de col uterin este transmis prin contacte heterosexuale.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Human_papillomavirus

   Asa ca nu te mai stresa pentru faptul ca ai avut cazuri de cancer de col uterin in familie. Imbolnavirea tine de altceva decat de bagajul genetic.
  • 0 (0 voturi)    
   vaccinare (Joi, 20 noiembrie 2008, 16:02)

   greencat [utilizator] i-a raspuns lui Diana

   Fiica mea a trecut prin doua perioade de tratament cu citostatice.De atunci au trecut 18 ani dar are hepatita b din cauza unei singure transfuzii de sange.Si ficatul nu este bine.Intrebarea este :de ce i s-a facut transfuzia daca eu nu am fost intrebata,iar acum suporta consecintele.Si a doua :as fi acceptat riscurile unui vaccin daca la data aceea ar fi existat unul?anti hepatita ,anti HPV ,anti...orice.Este foarte greu sa iei o decizie,pentru ca oricum ai lua-o exista sansa ca lucrurile sa degenereze .Si responsabilitatea deciziei este enorma.
  • 0 (0 voturi)    
   Diana, (Miercuri, 16 decembrie 2009, 16:41)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Diana

   Sfatul meu este sa iti iei fetita si sa o vaccinezi gratuit sau nu pentru orice poti. Procedeaza astfel:

   1. Vaccineaz-o pentru ceva.

   2. Daca a murit de efecte secundare, opreste-te. Daca nu, treci la pasul 1.

   N-ar trebui sa dureze prea mult.
 • +1 (9 voturi)    
  vaccin (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:28)

  ada [anonim]

  E n-o sa-mi las fetita vaccinata!!!!!
  Nu ne mai bagati pe gat ce vor altii!!!!!!!!!!!!
  • +2 (4 voturi)    
   afaceri (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:19)

   aurelia [anonim] i-a raspuns lui ada

   E clar si fara echivoc ca e AFACEREA CUIVA. Cineva trebuie sa castige de aici, si castigatoarele nu vor fi fetitele vaccinate. Cine, atunci? Ghici ghicitoarea mea!
  • 0 (2 voturi)    
   ada, (Joi, 20 noiembrie 2008, 16:50)

   radukku [anonim] i-a raspuns lui ada

   daca nu vrei, nu o vaccinezi. Dar daca as avea o fetita, eu din banii mei as lua vaccinul. Este un vaccin promitator. Iar daca ne luam dupa aceste date aflam ca: 0,00014% au murit. Care e probabilitatea ca din 16 milioane de persoane sa moara cineva in cateva zile de la vaccinare din diferite cauze medicale? Nu poate fi un procent aproximativ egal cu 0,00014%? Care e probabilitatea ca medicii sa fi trecut cauza mortii vaccinul pentru a nu fi nevoiti sa investigheze mai departe cauza decesului, din ignoranta sau alte motive? De ce in USA au murit 21 de persoane si 2 in Europa? Stiai ca una dintre cele mai mari realizari ale medicinei este vaccinarea poliomelitei? Si vaccinarea ei are o rata de deces mult mai mare. Ai 70-80% sanse sa ai si tu virusul, iar daca o sa se activeze...
   La fel si fetita ta. Risti sa nu o vaccinezi? Le luati la copii mobile de cand au 10 ani de viata si apoi va mirati ca de ce are cancer la timpan sau la creier? Iar cand exista o speranta sa fie aproape eradicat cancerul de col voi le luati speranta posibilelor viitoare paciente ai spitalului de oncologie. Sunt destule boli iar cand una e pe cale sa fie rezolvata se loveste de niste parinti dezinformati si institutii manipulate de colosii farmaceutici rivali.
   • -1 (1 vot)    
    informare/dezimformare (Joi, 20 noiembrie 2008, 22:03)

    Capsunaru [anonim] i-a raspuns lui radukku

    din pacate in lumea asta e o varza totala.
    Studiile sint facute / platite de compania producatoare care are interes in profit si nu da 2 bani pe utilizator..
    Daca studiile ar fi facute de compania independenta x sau y finantate din alti bani decit cei ai producatorului atunci poate am discuta.
    Studiile FDA nu se socotesc ca si ei sint spaguiti de producator.
    Ce e interesant e ca in SUA nu e sponzorizat de guvern si e platit de fiecare si doar unele asigurari il suporta dar de obicei nu. Ca asa e in SUA. In schimb vin la noi sa il vinda guvernului si sa il faca pe gratis. Guvernu ia o spaga.. si gata...se fac experiente in Ro.
    Cind o sa ai o informatie corecta in lumea asta sa ma anunti si pe mine.
    Pina atunci cum o fi norocul... poate totusi e bun...
 • +4 (8 voturi)    
  Daca ar protesta si romanii... (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:35)

  Cobai [anonim]

  ...asa cum s-a protestat - de exemplu - la o scoala de fete din Marea Britanie impotriva aceluiasi vaccin, poate ca li s-ar da cistig de cauza. Dar pentru asta ar trebui sa-i intereseze...
  Ma rog, la cit de devreme isi incep viata sexuala adolescentele la noi poate ca este o idee buna pina la urma.
  Fetite de 9 ani, nu trebuie sa mai fiti stresate cind faceti sex! Acum Gardasil si Cervarix va protejeaza!
 • -1 (11 voturi)    
  GUVERN CRIMINAL (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:39)

  V [anonim]

  Serios acum, daca ar fi pusi toti la zid si impuscati, as zice ca e dreptate pe lumea asta. Cum se poate sa te joci cu sanatatea INTREGII populatii a unei tari? Intai le bagi la TOTI pe gat iod in sare, apoi fier in paine, apoi obligi o intreaga generatie de copii sa faca un vaccin controversat. Tarrrrricene, te joci cu nervii nostri. Vedea-te-as mort, mafiot nenorocit
  • +2 (4 voturi)    
   dr strangelove (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:15)

   ast [anonim] i-a raspuns lui V

   Ripper: You know when fluoridation first began?

   Mandrake: I... no, no. I don't, Jack.

   Ripper: Nineteen hundred and forty-six. Nineteen forty-six, Mandrake. How does that coincide with your post-war Commie conspiracy, huh? It's incredibly obvious, isn't it? A foreign substance is introduced into our precious bodily fluids without the knowledge of the individual. Certainly without any choice. That's the way your hard-core Commie works.

   Mandrake: Uh, Jack, Jack, listen, tell me, tell me, Jack. When did you first... become... well, develop this theory?

   Ripper: Well, I, uh... I... I... first became aware of it, Mandrake, during the physical act of love.

   Mandrake: Hmm.

   Ripper: Yes, a uh, a profound sense of fatigue... a feeling of emptiness followed. Luckily I... I was able to interpret these feelings correctly. Loss of essence.
 • +5 (7 voturi)    
  titlu articol (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:47)

  un anonim [anonim]

  in primul rand este suspect ca statul s aintroduca o vaccinare obligatorie pentru asa ceva, e clar ca cineva tb sa incaseze bani multi. vaccinarea ar fi fost bine evident sa fie gratuita, dar nu obligatorie.

  in al2lea rand daca veti studia putin pe net veti vedea ca cele 20 de decese nu sunt asociate direct cu vaccinul, ci au avut alte cauze si boli secundare, dar deh cine a scris acest articol evident ca a trebuit sa pun un titlu gen libertatea.

  ma deranjeaza ca, chiar si atunci cand s eface ceva bun in tara asta (ma rog, cu comentariul de rigoare referitor la obligativitate) se gaseste cate un creier cu mai mult ecircumvolutiuni decat altele sa critice. si blogul ala dat ca link.. mersi..istoria GSK etc. o stim cu totii.

  si ma mai deranjeaza multi asa zisi reporteri care nu sunt cu nimic mai buni decat subiectele din asa zisele articole pe care le scriu.
  • +2 (2 voturi)    
   vaccin obligatoriu (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:00)

   traian [anonim] i-a raspuns lui un anonim

   Informatia cu privire la obligativitatea vaccinului este FALSA. Vaccinarile obligatorii sunt stabilie prin LEGE nu de catre ministrul sanatatii! Daca ministrul a comunicat ca este un vaccin obligatoriu a comis un abuz. Poate ca redactorul a inteles gresit.
   In mod categoric decesele nu sunt asociate cu vaccinul, dar asta nu inseamna nimic. Cici ca este nesigur nici ca este sigur. Nu avem destula experienta clinica.
   Imi pare rau ca nimeni nu vorbeste de adevaratele masuri de prevenire a cancerului de col uterin pe care ar trebui sa le utilizam, care sunt iefine - screeningul Papanicolau. Dar de unde nu ies bani nu exista nici interes.
   • +2 (2 voturi)    
    cu informarea (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:50)

    daemon [anonim] i-a raspuns lui traian

    Primul pas: informare.
    Screeningul Papanicolau depisteaza virusul, nu-l previne.
 • +1 (7 voturi)    
  hmmm (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:49)

  liviu [anonim]

  600 de cazuri grave la 16 milioane de vaccinari nu e asa rau...
  totu se rezuma la statistica... daca salvezi 1 milion de oameni si omori 1000 se spune ca ai fact ceva bun...
  acum nustiu exact cat de bun e vaccinul asta dar oricum nu exista lucru pe lumea asta fara efecte secundare si fara riscuri... cu atat mai putin in medicina
 • +1 (5 voturi)    
  Problema! (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:55)

  caro baro [anonim]

  Care sunt efectele secundare?
  - mâncărime, roşeaţă sau durere la locul injecţiei, febră, greţuri;
  - şoc anafilactic şi epilepsie;
  - paralizii;
  - atacuri de panică şi tulburări circulatorii;
  - stare de rău, dureri de cap şi de spate;
  - căderea părului şi amenoree secundară (lipsa menstruaţiei);
  - tulburări de sensibilitate, dureri articulare, erupţii pe piele, oboseală accentuată, ameţeli;
  - lipsa poftei de mâncare, depresie;
  - ameţeli, tremurături, parestezii (senzaţie de arsură) la picioare şi la faţă;
  - meningită virală;
  - deces
  Deces?! Deci toata lista asta lunga de nenorociri nu s-a terminat inca? Vaccinul poate provoca moartea copilului meu?!
  Până în acest moment, în SUA s-au raportat 21 de decese posibil asociate cu Gardasil si alte aproape 10.000 de efecte adverse. Alte 2 decese s-au constatat în Germania şi Austria.
  • +1 (5 voturi)    
   la fel e si cu avionu' (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:28)

   akanom [anonim] i-a raspuns lui caro baro

   cand mai cade cate unu, pac inca 300 de morti. dar asta nu inseamna ca nu e bine sa mergi cu avionul.
   Ai facut copilului vaccin antipolio ? Stii cate morti au fost datorate vaccinului antipolio ?
   Mai multi oameni mor in 2 saptamani in accidente de masina in Romania, decat pe plan mondial legat de vaccin.
   Ce vreau sa spun e ca nimica pe lumea asta nu e 100% sigur. Merita sa-ti asumi un risc de 1 la cateva milioane pentru ca sa reduci sansele de infectie cronica cu HPV ale fetei tale cu 60-80% ? Eu zic ca merita.

   Nu fiti idioti si dati o sansa generatiei viitoare. E important sa fie facut vaccinul inainte de inceperea vietii sexuale, dar nimeni nu spune ca e obligatoriu ca viata sexuala sa inceapa imediat dupa vaccin - d'asta se fac la 10 ani. Dar fiti realisti, fetitele dvs. o sa creasca, or sa devina femei, si vor face sex - nu veti vrea sa fie protejate ? Cand vor face complicatii ca urmare a HPV-ului, pe cine credeti ca or sa dea vina ? Pe parintii inapoiati care nu le-au protejat atunci cand puteau si aveau controlul.
   • 0 (2 voturi)    
    nu asta e problema (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:48)

    V [anonim] i-a raspuns lui akanom

    Sunt de acord ca vaccinul e foarte foarte posibil sa salveze vieti pe viitor. Dar nu asta e problema. Ce zici de scenariul urmator: se inventeaza un vaccin si tariceanu obliga fiecare om din tara asta sa il faca. Apoi, dupa cativa ani se dovedeste ca vaccinul creeaza impotenta 100%, sau deces sigur in 10 ani. Ce ai realizat? desfiintarea unei tari. Simplu.Parerea mea e ca e CRIMINALA obligativitatea oricarui tip de tratament (mai ales preventiv) la nivel national. Poti informa lumea, poti face tratamentul gratuit, dar nu ai dreptul sa obligi.
   • 0 (0 voturi)    
    la fel e si cu avionu' !? (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:09)

    remus foto [utilizator] i-a raspuns lui akanom

    Avionul poate intalni probleme mecanice sau erori umane. In cazul unui vaccin ORICARE ar fi el, Trebuie sa ai toate datele pentru a lua o decizie. Ce faci cand nu ti se dau toate informatiile ? Daca ti se pare ca a lua o decizie in urma informatiilor COMPLETE si corecte inseamna sa fii innapoiat...
    • 0 (0 voturi)    
     "toate" datele... (Vineri, 21 noiembrie 2008, 4:49)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui remus foto

     hahaha... in nici un caz nu avem TOATE datele si informatiile complete si corecte. Tine de bun simt asta...
  • +1 (1 vot)    
   si ceapa... (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui caro baro

   sau aproape orice aliment, poate creea efecte alergice...
   asta inseamna ca nu ar trebui sa mai mancam?

   trebuie concentrat pe ce face bine, ce face rau si facut o balanta, nu sa ne aruncam in acuze sau laude aiurea...
   • 0 (0 voturi)    
    :-) (Joi, 27 noiembrie 2008, 14:07)

    V [anonim] i-a raspuns lui liviu_

    e amuzant, clar, orice aliment poate provoca alergie ...cuiva anume. De asta ar fi la fel de stupid ca nenea tarfliceanu, de exemplu, sa te oblige ca in fiecare dimineata sa mananci 500g de ceapa cruda de ex., doar pentru ca e sanatos (a se citi doar pentru ca vreun sponsor de-al dansului are cateva mii de tone de ceapa pe stoc). Daca ti se pare ca exagerez, gandeste-te ca DEJA a reusit sa iti bage pe gat cateva grame de fier (prin paine) zilnic (cate tone pe zi inseamna la nivel national... oare mittal e strain de asta?), deja vrei nu vrei, trebuie sa inghiti iod odata cu sarea..si cine stie ce va urma.
    Zice articolul ca vroiau sa bage vaccinul si la baieti. Intr-adevar, ar fi salvat o gramada de baieti de cancer de col uterin :-)
 • +2 (6 voturi)    
  Atentie (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:57)

  Moise [anonim]

  Mare atentie la acest vaccin, deoarece nu poate fi vaccinat un copil sub 18 ani fara acordul parintilor - indiferent cat de obligatoriu sau nu este. Daca o fac trebuiesc dati in judecata si trebuie facut totul sa nu fie vaccinati copii.
  Cum vine asta"vaccinare obligatorie" ca vrea guvernul ?
 • +3 (9 voturi)    
  saraci dar cu coada pe sus... (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:58)

  Kypris [anonim]

  Prima reactie cand am citit articolul asta este: vai, Doamne, ce tragic, si eu ma pregateam sa platesc o avere pt vaccinul asta dar uite ca altii mor... Dar dupa o scurta cugetare mi-am revenit: toate vaccinurile induc un anumit risc, mai ales cand nu sunt dupa zeci de ani de testare. Pun pariu ca mor mai multi oameni de la vaccinurile antigripale decat fetele care au facut vaccinul asta, deci e logic sa fie scandaluri si intrebari. Asa au fost si cu vaccinurile anti-poliomielita etc etc
  Dar sa aplicam problema la Romania, tara cu o trista statistica de mortalitate in randul populatiei feminine: cancerul de san este prima cauza de deces si a doua este tocmai acest cancer de col uterin care se transmite pe cale sexuala. Si ne mai gandim ca in ziua de azi pustoaicele noastre rup patul la 12 ani, cred ca documentatia filmata este destul de variata pe net. Ca sunt sarace dar fumeaza si incep sa frecventeze Mall-ul (cele de la oras), ca dau nastere la plozi prin colibe amarate(la tara). Dar nu, Doamne, vor muri din cauza acestui vaccin care ar putea sa le salveze pe o parte dintre ele... Acest ONG asa numit Pro-Vita ar trebui sa ia in grija femeile de 35 de ani, in faza terminala de cancer de col uterin si sa le spuna ca exista o sansa infima ca fiicele lor sa moara din cauza vaccinului, dar in mod normal le-ar preveni o imbolnavire de HPV.
  Acest articol de 2 lei ma face imi fie rusine a mia oara: acesta tara minunata numita Romania se crede centrul lumii si emite ipoteze despre acceleratorul de particule care produce gauri negre... Nu va ofensati, nu confundam idiotii de azi de la televizor cu adevaratul popor roman, la fel cum nici eu nu ma identific cu romanii din metroul din Paris dar daca avem astfel de destepti care ies in fata si ne conduc poate ca ii meritam pe undeva...
  • -2 (4 voturi)    
   rusinea si sanatatea (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:24)

   SG [anonim] i-a raspuns lui Kypris

   Rusinea si sanatatea nu au legatura una cu alta.
   Daca ti-e rusine de aceasta tara mai viziteaza USA [eventual si doar virtual] si daca deschizi un pic ochii vei vedea ca si acolo sunt unii dezinformati si alarmisti care vorbesc impotriva acestor vaccinuri. Ba chiar vorbesc despre ce reprezinta FDA [cum e format, cum ajunge la anumite decizii], ba daca mai sapi un pic si te uiti la declaratiile celor din FDA respectiv celor din top pharma din ultimii ani, declaratiile date la tribunal si nu cele din presa, o sa vezi ce inseamna "etica pharma" in ziua de azi. Sau poate o sa afli inclusiv ca o cauza semnificativa a cancerului mamar e reprezentata chiar de mamografii.
   Insa rusinea si indignarea sunt mult mai usor de obtinut. Cum spunea cineva exista indignarea noastra si indignarea lor ;)
   • +1 (3 voturi)    
    Le monde selon Monsanto pentru SG (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:58)

    Kypris [anonim] i-a raspuns lui SG

    Iti recomand cu caldura aceasta carte, scrisa de Marie-Monique Robin, insa nu stiu daca exista in romania.
    Rusinea si sanatatea au o foarte mare legatura daca te duci la usa unui cabinet ginecologic din Romania sau daca intrebi pe panicoasele anti vaccin HPV daca merg la controlul ginecologic o data la macar un an. Dar nu la asta m-am referit cu rusinea despre originea mea, nu as vizita America pentru asta, deocamdata prefer sa ma compar cu civilizatia europeana din care pretindem ca facem parte.
    Suntem de acord ca este o lansare electorala si ca firma aleasa a platit un comision gras la Tariceanu pentru vanzari si mai grase dar intrebarea mea venea din faptul ca nu stiu cum se face ca noi romanii suntem tot timpul impotriva vantului. Ca suntem de rasul lumii cu pustoaice insarcinate la 11 ani dar suntem impotriva unui vaccin care a fost adoptat si de altii. Ok, este controversat, sunt si in alte tari scandaluri, nu vom face ca altii numa' pt ca asa au facut dar aici poti salva niste vieti. cum bine spunea cineva hai sa interzicem penicilina pt ca omoara in fiecare an o gramada oameni. Eu era sa mor de la un vaccin antigripal dar asta nu inseamna ca asa au patit si altii...
    • +2 (4 voturi)    
     Sarcini la 11 ani (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:26)

     XY [anonim] i-a raspuns lui Kypris

     Foarte bine, asta da problema - de ce nu fac un vaccin impotriva lor?

     2,5% din fondurile pentru medicamente? N-ar fi bine sa fie folositi acolo unde chiar exista probleme, nu pentru a preveni caderea drobului de sare?

     Totul pute de fapt a inca o spaga liberal-penala deghizata in grija pentru niste copile nevinovate!
     • -1 (3 voturi)    
      HPV e "drobul de sare" ? (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:55)

      emilper [utilizator] i-a raspuns lui XY

      ... domnu' XY, poate te mai documentezi ...
      • 0 (2 voturi)    
       Da, e (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:22)

       XY [anonim] i-a raspuns lui emilper

       in conditiile in care la 10 ani n-ar trebui sa se puna problema relatiilor sexuale, durata testelor a fost cea care a fost, iar perioada de dezvoltare a unui cancer de col poate fi mult mai mare, ceea ce pune sub semnul intrebarii relevanta "testelor"!

       Dar ce mai conteza o logica simpla, de bun simt, cand in joc sunt bani multi, iar frica unora poate fi folosita pentru a "justifica" in aparenta cheltuirea lor cu un comision "sanatos"?
       • 0 (0 voturi)    
        HPV se transmite si altfel (Vineri, 21 noiembrie 2008, 6:35)

        emilper [utilizator] i-a raspuns lui XY

        Virusii de genul HPV se transmit si alfel ... poate imi spui un singur alt microb (bacterie, virus etc.) care se transmite _doar_ prin "relatii sexuale".

        HPV a fost testat suficient de multi ani ca sa se dovedeasca ca _scade mortalitatea_ .

        Cand vorbesti de "comision" ar fi interesant sa prezinti si dovezi.
    • -1 (1 vot)    
     nu-i asa! (Joi, 20 noiembrie 2008, 16:42)

     sorin [anonim] i-a raspuns lui Kypris

     solutia e sa educi fetele, sa nu mai ramana
     insarcinate la 11 ani (prin evitarea relatiilor
     sexuale precoce), nu sa introduci un vaccin
     care le mareste sansele de supravietuire, dar
     ale carui efecte secundare nu sunt inca bine
     cunoscute.

     Tot asa in trafic: educi/controlezi/amendezi,
     pentru a scadea numarul de morti, nu doar mai pui un airbag.
     • +2 (2 voturi)    
      hmm (Vineri, 21 noiembrie 2008, 4:52)

      atreus [anonim] i-a raspuns lui sorin

      dar la o adica airbag-ul salveaza viatza...
    • 0 (0 voturi)    
     vaccin (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:26)

     alina [anonim] i-a raspuns lui Kypris

     Ma intreb ce te retine sa faci vaccinul, daca tot ai o parere atat de buna despre el. Iar solutia pt. pustoicele gravide nu cred ca este acest vaccin, sau altul ci lipsa de educatie si informare.
  • +1 (3 voturi)    
   @Kypris (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:11)

   AnneC [anonim] i-a raspuns lui Kypris

   "Dar nu, Doamne, vor muri din cauza acestui vaccin care ar putea sa le salveze pe o parte dintre ele..." O sa gindesti la fel daca fata ta o sa fie una din cele care mor ca sa le salveze pe celelalte????? Doamne, ca mare a ajuns idiotenia in tara asta!!!!
   • -1 (1 vot)    
    dar tu? (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:18)

    sandu [anonim] i-a raspuns lui AnneC

    Dar tu cum ai gandi daca fata ta ar muri (fereasca Dumnezeu!) de cancer de col uterin din cauza ca n-a facut vaccinul? Fiind una din cele care mor ca sa le salveze pe celelalte de la vaccinare... Rationamentul tau e o dovada de genialitate, presupun, printre atatia idioti pe care i-ai descoperit tu in aceasta tara.
   • +1 (1 vot)    
    right, mare a ajuns idiotenia in tara asta... (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:31)

    Kypris [anonim] i-a raspuns lui AnneC

    reply Anne C,
    Draga mea, arata-mi tu un caz de copil perfect sanatos care a murit NUMAI din cauza acestui vaccin si voi fi de acord cu tine. Problema este ca nu te obliga nimeni sa il faci copilului si cu atat mai putin sa isterizezi in perspectiva drobului de sare. Eu am facut septicemie dupa o operatie de apendicita la Elias dar asta nu inseamna ca doctorul care m-a operat desi era directorul spitalului a omorat toti pacientii pe care i-a atins cu bisturiul. In general o consecina irevocabila a unei tragedii are cauze nefericite cumulate. Copiulul meu ar putea muri si din cauza unei aspirine, si din cauza vaccinului anti-polio si daca ar iesi pe strada ar avea prea multe sanse sa fie calcat de masina asa ca nu am sa ii fac vaccin anti-poilo, nici sa il las afara din casa. Si cum il las sa respire aerul acesta plin de noxe din Bucuresti?, ar muri de plamani! Tu de ce traversezi strada fara casca pe cap, nu stii cati oameni mor pe trecerile de pietoni? De ce ti-ai lasa fata sa se intalneasca cu un baiat, nu stii cate violuri au loc in fiecare zi?
    Iar XY ar trebui sa se duca el sa le faca educatie tuturor pustoaicelor si cazurilor nefecitie de pedofili. Ar fi bine sa facem un vaccin si impotriva zoofililor, mi-e teama pentru pekinezul meu.
    Cei 2.5 la suta de care zici nici nu se compara cu banii pe spitalizare si medicamente in cazul unui cancer. Foloseste-i tu la atceva mai bun, oricum vro 5 la suta sunt deja in buzunarele medicilor care prescriu mii de retete pentri decedati.
  • 0 (0 voturi)    
   saraci .. hmm (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:23)

   remus foto [utilizator] i-a raspuns lui Kypris

   Prima reactie cand am citit ce ati scris este sa raspund: ce frumos cand esti mintit si nu-ti dai seama de asta. Vaccinul este impotriva virusului HPV (mai multe tulpini), nu impotriva cancerului de col ! Prin urmare poti face cancer si din alte cauze. Hai sa vedem care sunt acelea si sa prevenim NATURAL. Pe de alta parte nu sunt studii INDEPENDENTE pentru dovedirea legaturii intre HPV si cancerul de col. Aceste studii au fost SPONSORIZATE de catre firmele producatoare de vaccinuri. HMM
 • -2 (4 voturi)    
  Firul rosu (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:58)

  Weather [anonim]

  Ar trebui mers pe firul ce duce catre compania producatoare a vaccinului si cautat la nivel de comisioane si sponsorizari.Si,pina la urma,la cite E-uri si radiatii incaseazacopii nostri,ce mai conteaza un vaccin acolo...
  Totusi trebuie subliniat cu regret ca nu s-a realizat si vaccinarea baietilor impotriva cancerului de col uterin.
  • +1 (5 voturi)    
   esti extrem de inteligent(a), 'weather'! (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:19)

   livia [anonim] i-a raspuns lui Weather

   'Totusi trebuie subliniat cu regret ca nu s-a realizat si vaccinarea baietilor impotriva cancerului de col uterin.' ironia ta subtila dovedeste un IQ de gaina!
   Este intr-adevar de regretat acest lucru, avand in vedere ca virusul HPV se transmite prin contact sexual. O vaccinare a baietilor, ar preveni posibilitatea ca acestia sa fie purtatori si sa dea mai departe boala...
 • +1 (7 voturi)    
  e o manipulare (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:59)

  oana [anonim]

  vaccinul asta e o prostie. 20 decese ...asta e un numar enorm!! si vad ca cele 9400 complicatii neurologice sunt mentionate o singura data. mi se pare ca exista mai multe efecte adverse decat beneficii. e cam mare marja asta de eroare pentru un vaccin. si apoi prea ni s-a bagat parca pe gat, repejor, ca sa scoata companiile profitu'.
  plus, cancerul din cate stiu eu nu are o simpla origine virala. sunt o multime de femei infectate cu acest papiloma (am citit undeva ca 80% din populatia feminina il are sau l-a avut o data in viata) si nu toate se transforma in cancer. deci este clar ca nu numai virusul e de vina ci obiceiurile sexuale, poluarea stresul etc, care stau la baza oricarui cancer.
  • -1 (3 voturi)    
   poluare???????? (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:21)

   livia [anonim] i-a raspuns lui oana

   Oana, femeile nu fac cancer de col de la poluare...cat de informata esti? vezi sa nu ramai insarcinata de la poluare, cine stie?....
  • 0 (2 voturi)    
   nu e chiar asa... (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:29)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui oana

   statistic vorbind 20 de decese la 16 milioane de oameni nu e rau...
   sunt medicamente si vaccine considerate foarte bune, dare au riscuri mai mari...
   totul se rezuma la cati oameni salveaza vaccinul acesta (lucru care din pacate nu se prea stie))\
  • +1 (1 vot)    
   600 de cazuri (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:23)

   Tors.ro [hotnews.ro] i-a raspuns lui oana

   din aproximativ 10.000 de cazuri, 94% s-au dovedit reactii adverse non0grave. Doar 4% (aproximativ 600 au fost reactii grave - sursa: FDA
   • +1 (1 vot)    
    MAnuelei Preoteasa - pe ce va bazati ? (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:08)

    Sabina [anonim] i-a raspuns lui Tors.ro

    Pe studiile clinice? Sau pe VAERS ?

    - LA VAERS ajung mai putin de 10% din ceea ce este in realitate ( dupa cum recunosc americanii ), iar la VAERS exista un aspect interesant: 25% din TOATE reclamatiile legate de efectele vaccinurilor practicate in SUA .. sunt legate de GArdasil.

    - studiile clinice contin erori; una dintre cele mai importante este faptul ca au folosit placebo reactiv ( o solutie cu adjuvantul ce contine aluminiu) si nu placebo neutru. Deci toate cifrele legate de efectele adverse din studiile clinice sunt denaturate! Adjuvantul cu aluminiu da el insusi reactii adverse nashpa. interesant este ca la FDA nu exista informatii despre concentratia de adjuvant folosita in solutia considerata de ei ca fiind placebo .
    • 0 (0 voturi)    
     Re: Sabina (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:34)

     remus foto [utilizator] i-a raspuns lui Sabina

     Corect ! "Studiile" lor aprofundate au fost realizate a.i. sa "dea" rezultatul dorit de ei. Pe langa asta, problema la VARES este ca pentru a introduce o reactie la un vaccin ea trebuie recunoscuta ca fiind legata de el. Daca medicul care raporteaza la VARES retine pentru el reactia considerand ca ea nu este legata de vaccin...
 • +3 (11 voturi)    
  vaccinul este f bun (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:02)

  sempere [anonim]

  nu uitati ca Romania e pe primul loc in Europa la cazuri de cancer de col uterin. Aveti idee cate femei se imbolnavesc anual de aceasta boala si cate mor?
  A nu faca nimic in acest sens cand ai la indemana acest instrument e lipsa de responsabilitate.
  Blogosfera noastra se impotriveste fara sa cunoasca realitatea.

  PS. Si penicilina poate provoca paralizia si moartea. Ar trebui s-o interzicem?
  • -1 (5 voturi)    
   Esti absolut(a) sigur(a)? (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:12)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui sempere

   Poate e foarte bun,poate nu.Idee e ca nu ar trebui sa fie obligatoriu - ce-l putin nu acum.
  • +1 (3 voturi)    
   penicilina si statistica (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:17)

   SG [anonim] i-a raspuns lui sempere

   Bun. Cate decese au fost in perioada 2006-2008 in Romania din cauza penicilinii ? Respectiv in USA ?
   • +1 (3 voturi)    
    Multe!!! (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:50)

    Pepi [utilizator] i-a raspuns lui SG

    In orice caz mai mult decat 20 in care s-a dovedit legatura de cauzalitate! vezi alergia la penicilina si supradozajul.....
  • +4 (4 voturi)    
   nu trebuie interzis nimic (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:17)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui sempere

   dar nici facut obligatoriu. trebuie facute publice toate riscurile acestui vaccin, trebuie stiut % de mortalitate si alte riscuri iar decizia o va lua fiecare, dupa caz. nu sunt impotriva vaccinului ci impotriva obligativitatii, cum sa obligi o fata de 12 ani sa isi riste viata pentru a o proteja de un eventual cancer uterin care, in cazul in care are o viata sexuala sanatoasa, are un risc de aparitie spre 0.
   • +1 (3 voturi)    
    e stupid sa vaccinezi copilul fara sa verifici (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:44)

    Sabina [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    daca nu este infectat deja. HPV se transmite si de la mama la copil, indiferent de tipul de nastere ( vezi cateva dintre studii aici http://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/09/15/fabrica-de-sclavi-%e2%80%93-episodul-4/ ).

    Vaccinarea celor care au deja infectia creste riscul de cancer cu 44% .. dupa cum spun chiar documentele de la fda. Asta si altele pe acelasi link dar la episoadele urmatoare. Am vazut ca persoana a tradus cea mai mare parte din
    raportul judicialwatch .

    Este criminal sa vaccinezi un copil fara sa verifici daca nu este DEJA infectat cu HPV. In alta ordine de idei, infectia cu HPV poate fi tratata usor. Restul este campanie de publicitate.
   • -2 (2 voturi)    
    Ce vorbesti?! (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:01)

    un roman [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    Riscul de aparitie "0" este doar daca nu are viata sexuala deloc, pentru ca virusul este transmis femeilor de barbati.

    Ti se pare normala o viata sexuala inexistenta?
    • +1 (1 vot)    
     La 11 ani (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:29)

     XY [anonim] i-a raspuns lui un roman

     DA. cred ca e normala o viata sexuala inexistenta!
   • +1 (3 voturi)    
    Statistica (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:13)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    Statistic, admitand 20 de decese la 16.000.000 milioane vaccinuri, ajungem la un risc de deces 0.000125%. Riscul de imbolnavire de cancer de col uterin pentru o femeie din Romania este de 0,033%, Romania fiind pe primul loc in Europa. Este deci de 264 de ori mai probabil ca o femeie sa se imbolnaveasca de cancer decat sa decedeze din cauza vaccinului. Jumatate din cazurile de cancer de col uterin sunt fatale in Romania. Cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer pentru femeile cu varsta intre 25 si 44 de ani si a doua pe total dupa cancerul de san.
    • 0 (0 voturi)    
     nu inteleg de ce te contrazici cu mine (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:00)

     gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Dan

     nu am spus ca vaccinul nu trebuie facut ci doar ca decizia trebuie sa apartina celei careia i se face vaccinul si asta dupa ce este foarte bine informata despre ce riscuri presupune vaccinul comparat cu ce riscuri presupune decizia de a nu fi vaccinata. care e de fapt problema, tu citesti ce spun eu sau iti place sa te citesti scriind?

     Daca tot faci calcule matematice pro vaccin, zii ce ai de spus la comentariul Sabinei, care vorbeste la concret, eu am vorbit doar principial, despre faptul ca un om trebuie informat corect despre riscurile unor actiuni si nu obligat doar ca asa vrea statul.

     Pe scurt, Sabina spune ca vaccinarea celor care deja sunt purtatoare de HPV este chiar un act criminal, crescand riscul de cancer cu 44%. Faptul ca nu se fac astfel de teste inaintea vaccinarii dovedeste in mod CLAR ca scopul acestui vaccin nu este starea de sanatate a populatie ci niste interese meschine (financiare sau de alta natura).
    • 0 (0 voturi)    
     Statistica este alta (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:30)

     Sabina [anonim] i-a raspuns lui Dan

     tu ai folosit datele care apar din VAERS dar .. chiar americanii recunosc ca ceea ce se inregistreaza in VAERS reprezinta, probabil, 10% din ceea ce este pe teren. Nici ei nu stiu exact. De ce este asa? Este un sistem de raportare voluntara! Americanii au facut studii pentru a determina cat de cat numarul de cazuri si au ajuns la cifre de genul celei de mai sus ( 10%). Chiar cazurile de la VAERS trebuie pieptanate.

     Daca pornesti de la aceste cifre .. situatia arata un pic altfel.

     Cancerul de col uterin apare din cauza infectiile persistente cu HIV. Nici macar NU se stie exact ce declanseaza cancerul. Este clar ca trebuie sa existe o infectie persistenta, dar dincolo de asta, afirmatia ca HPV provoaca efectiv cancerul d e col .. este o afirmatie nedovedita, cel putin pana acum. In Ro situatia este mai problematica, multe femei au nascut copii, copii sunt deja infectati, alimentatia a fost si este cu probleme. Stiai ca exista studii care arata ca organismul femeii elimina infectia cu HPV daca femeia consuma mai mult acid folic?

     Chiar crezi ca merita sa vaccinezi in masa cu un vaccin despre care nu se stie mai nimic ... ca sa eviti ceva ce se poate evita altfel , la costuri mai mici si fara sa expui unui risc inutil populatia sanatoasa ?
    • -1 (1 vot)    
     alta e solutia (Joi, 20 noiembrie 2008, 16:48)

     sorin [anonim] i-a raspuns lui Dan

     Stimabile,
     deocamdata nu e dovedit ca "vaccinul" respectiv
     ajuta cu adevarat.
     Uite, eu iti scriu gratis care e cea mai eficienta solutie:
     EDUCATIA !!!
  • -1 (1 vot)    
   putem sa comparam penicilina cu acest vaccin? (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:32)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui sempere

   la penicilina din cate stiu se poate face teste inainte ca aceasta sa fie administrata dar la
   acest '' super'' vaccin nu am auzit inca de asa ceva.
   Oricum se pare ca suntem o tara de cobai .
   nu inteleg ,in toata lumea se trag semnale de alarma cu privire la acest vaccin si guvernul nostru drag ni-l baga pe gat si inca fortat.
   Eu nu i-as face fetitei mele acest vaccin.
   Nu mi-as ierta-o niciodata daca mi-as nenoroci copilul cu mana mea.
   Daca copilului d-voastra i s-ar intampla ceva din cauza acestui vaccin pe cine ati da vina ?
   Pe destin?
   • +1 (1 vot)    
    penicilina e mai periculoasa... (Vineri, 21 noiembrie 2008, 4:55)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui anonim

    NU penicilina e MULT mai periculoasa!!!
 • +3 (7 voturi)    
  NU este obligatorie (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:05)

  Martens [utilizator]

  Vaccinarea NU este obligatorie. Pe situl Aliantei Familiilor din Romania si al asociatiei ProVita pentru Copii Nascuti si Nenascuti se afla raspunsul oficial de la Minister, in care se admite ca vaccinarea NU este obligatorie. Ce-i drept, Ministerul a dat foarte greu acel raspuns pt ca exista niste interese banesti acolo.
  • +2 (2 voturi)    
   NON-obligativitatea (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:27)

   Tors.ro [hotnews.ro] i-a raspuns lui Martens

   Aceasta este si ideea articolului. In Ordinul Ordinul 1612/2008, publicat exact acum o luna (20 oct) in Monitorul Oficial. Aveti un link in articol la acest ordin, care spune, intr-o NOTA:
   NOTA: Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaratie scrisa a parintilor copilului, cu asumarea consecintelor ce decurg din acesta."

   ----
   http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordin_modificare_norme_tehnice_realizare_programe_nationale_sanatate_1612_2008.php
  • -1 (3 voturi)    
   obligatoriu != interese banesti (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:57)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Martens

   Nu vad de ce obligativitatea ar fi legata de interesele banesti: guvernul poate sa cumpere cate doze vrea ... ar o problema de "spaga" si "interese banesti" daca te-ar obliga pe tine sa le cumperi.
 • +3 (9 voturi)    
  Ce responsabilitate isi asuma guvernul roman?!!!! (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:06)

  agata [anonim]

  Ma intreb daca populatia a fost corect informata, adica despre efectele dorite si nedorite ale acestui vaccin, reiesite din studii facute in tari de prestigiu in domeniu. Ma intreb de ce vaccinarea ar fi obligatorie atata timp cat nu exista risc de contagiozitate ca de ex in cazul gripei. De ce nu se prefera o educatie preventiva si vaccinul sa fie la dispozitia celor care considera ca nu ar putea "face fata" conditiilor de preventie? Sunt medic si ma intreb de ce hotararile se iau asa repede in romania, atata vreme ce in state ca franta ,germania si altele aceasta vaccinare nu este considerata OBLIGATORIE? In Franta, de ex nici vaccinul pt hepatita B nu este obligatoriu, pe cand in romania este. Se stie in romania ca de curand s-a observat ca acest vaccin ar fi implicat in generarea unei boli neurologice FOARTE GRAVA : SCLEROZA IN PLACI? Ma intreb de ce la noi se ^prefera intotdeauna POLITICA STRUTULUI si nu informam populatia despre efectele positive cat despre, si mai ales, cele NEGATIVE???????
  Cand o sa devenim RESPONSABILI pt deciziile pe care le luam? I-as sugera Oanei Cuzino sa organizeze emisiuni pe aceasta tema in cadrul vestitei sale emisiuni " ce se intampla doctore", decat stupidul concurs contra obezitatii. Se stie bine de ce romanii sant obezi: pt ca nu mananca echilibrat( din lipsa de venituri, mananca si omul dupa"punga"), pt ca nu fac SPORT ( cate spoturi publicitare sant la televizor pt a promova sportul si cate pt bautura????????????) si pot continua... Nu am lansat aici decat o discutie despre RESPONSABILITATE pe care o avem toti in luarea unei astfel de decizii si daca opinia publica nu este consultata, trebuie sa stim ca avem dreptul sa luam ATITUDINE pt e vorba de VIATA COPIILOR NOSTRI?
  • 0 (2 voturi)    
   @agata (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:50)

   AnneC [anonim] i-a raspuns lui agata

   Nu-mi vine sa cred ca mai vad si medici - nu, trebuia sa scriu MEDICI! in draga noastra tara. Felicitarile mele cele mai sincere pentru atitudine!
  • 0 (0 voturi)    
   Obligatoriu! Ce cuvint "mare" (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:08)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui agata

   Agata, chiar esti medic? Daca ai fi, ai fi stiut ca orice act medical NU ESTE OBLIGATORIU si POATE FI REFUZAT ORICIND, exceptind starea de inconstienta sau lipsa de discernamint. Si la spital, daca semnezi pentru, poti refuza orice operatie care uneori iti poate salva viata. Cu atit mai mult pentru un vaccin. Sunt destui parinti care refuza vaccinarea copiilor lor cu asa zisele vaccinuri "obligatorii" DTP + AP + ROR.
   Pe tine cine te-a obligat? Nu cumva constiinta ta?
  • +1 (1 vot)    
   E REVOLTATOR!!!!!!!!!!!!!!! (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:27)

   agata [anonim] i-a raspuns lui agata

   citez din noutatile articolului: # prima doza va fi administrata in perioada: 24 noiembrie -1 decembrie 2008
   # a doua doza in cursul lunii ianuarie
   # a treia doza in luna mai 2009
   # vaccinarea nu se va face fara o declaratie scrisa a parintilor elevelor
   # ministerul sanatatii va organiza sedinte de informare a parintilor elevelor de clasa a iv-a;
   este revoltator: intai se incepe vaccinarea si apoi se face informarea parintilor. scriu cu majuscule, ca sa-mi exprim mai bine indignarea. este inadmisibila aceasta atitudine a celor care conduc forurile de decizie. si strig: de ce atata graba? e cumva epidemie in romania de cancer de col si se moare pe capete?????????????? sant acelasi medic din romania care a scris si mai sus. sa luam atitudine!!!!!!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   medic (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:36)

   agata [anonim] i-a raspuns lui agata

   Recitesc articolul si nu-mi vine sa cred. Citez: Ministerul Sanatatii a lansat joi campania de vaccinare la fete de 9-10 ani (clasa a IVa) contra cancerului de col uterin. Si cu asta guvernul vrea sa spuna ca toate fetele de 11- 12 -13-14 si mai mult din romania si-au inceput activitatea sexuala??????????????
   Treziti-va !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Ce vrea sa insemne asta: ca au dreptul la viata doar fetele de 9-10 ani ( desi mai sus se vorbea de fetele de 11 ani, deci totul este incert) din clasa a IV-a sau ca doar acestea sunt folosite drept cobai pt ca firmele sa-si testeze vaccinul sau ca firmele au gasit PROSTII care sa le cumpere vaccinul pe care tarile occidentale nu mai pun mare pret?????????????????????

   Acelasi medic de mai sus mult mai indignat.
   • 0 (0 voturi)    
    Re: pt. medic (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:51)

    remus foto [utilizator] i-a raspuns lui agata

    Nu este primul caza de vaccin testat in populatie.
    Luati de cititi si informati-va la:
    http://www.whale.to/
    http://www.vaclib.org/
  • +1 (1 vot)    
   d-na dr Agata ,sunteti IRESPONSABILA (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:20)

   alexandriu [utilizator] i-a raspuns lui agata

   tastati va rog "academie medecine hepatite b plaques"
   Veti vedea ca cercetarile recente(februarie 2008)constata ca nu exista NICI O CRESTERE A INCIDENTEI SCLEROZEI IN PLACI CA URMARE A VACCINARII CONTRA HEPATITEI B.
   Desi nu sunt medic ,inclin sa dau mai multa crezare
   unei evaluari a academiei de stiinte din Franta decat dumneavoastra.
 • +1 (7 voturi)    
  Obligatoriu? (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:07)

  anonim [anonim]

  Sunteti nebuni,fara a fi testat suficient sa-l introduce-ti obligatoriu?Ce naiba vreti sa faceti?Care-i logica deciziei?Ar trebui ca ministerul sa fie mult mai precaut - nu-i de joaca cu asa ceva.
 • +5 (7 voturi)    
  ipocrizie (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:07)

  Lola [anonim]

  ar trebui sa vorbiti cu cativa medici oncologi.. sa vedeti ce or sa va spuna.. sunt multi care se opun foarte tare si recomanda parintilor sa nu accepte. Si inca ceva.. acest "proces" a inceput demult, dar Min Sanatatii il lanseaza de-abia acum din cauza campaniei electorale.. Sa prostim multimea ca le dam medicamente pe gratis si ii protejam impotriva cancerului, poate ne voteaza!!! Ipocriti nenorociti..
 • +2 (6 voturi)    
  vaccin in tampla (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:09)

  Bunicuta vesela [anonim]

  Nu am incredere in deplinatatea facultatilor celor care iau decizii in numele intregii tari in treburile ce privesc sanatatea populatiei cause încrederea mea in sistemul sanitar din România este bellow zero si asta din cauza experientelor neplacute avute de sotia mea.
  Cred ca acesti politicieni tre sa invete ce este o dezbatere publica a problemelor societatii de zi cu zi....
 • +2 (6 voturi)    
  Statistici - lui sempere (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:13)

  Martens [utilizator]

  Statisticile arata o legatura intre incidenta cancerului de col uterin si stilul de viata sexuala. Incidenta e mai mare acolo unde avorturile si partenerii sexuali sunt mai numerosi. Prin reducerea acestora se poate preveni cancerul acesta, cu prin vaccinuri indoielnice.
  • +1 (3 voturi)    
   Cat de multi cred ca sunt informati... (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:47)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui Martens

   ...si isi dau cu parerea fara sa citeasca si sa faca un calcul. De exemplu comentariul de mai sus: "Incidenta e mai mare acolo unde avorturile si partenerii sexuali sunt mai numerosi". Avorturile nu prea au legatura. Si legatura intre numarul de parteneri (cu contacte sexuale neprotejate!!!) si incidenta cancerului e o consecinta a faptului ca este vorba de unul din putinele cancere transmisibile! HPV nu provoaca la barbati mare lucru, dar la femei cancer... Deci poti tu sa fii foarte fidel(a), dar daca una din fostele sau actuale altele relattii ale partenerului(ei), ca te infectezi.
   Legat de efectele adverse, trebuia facut un calcul simplu: beneficii contra efecte adverse. Care e rata de afecte adverse grave, nu decese, ca nu s-a determinat legatura? (375 la 10 milioane) Care e incidenta cancerului de col uterin (in Romania apar 2800 de cazuri NOI in FIECARE AN)? Luati in calcul si durata vietii sexuale active la femei calculati de cate ori reduceti riscul prin vaccinare.
 • +3 (5 voturi)    
  sa nu fim asa rai... (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:20)

  liviu_ [utilizator]

  orice vaccin, medicament etc da efecte secundare... inclusiv aspirina...
  la anestezia generala e o posibilitate sa mori etc... asta nu inseamna ca sunt rele!!!
  trebuie data o lista cu beneficiile aduse si eventual o statistica cu cati oameni a salvat...
  si oricum vaccinul nu este obligatoriu...
 • +2 (4 voturi)    
  Aparati-va fiicele impotriva injectarii cu Gardasi (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:20)

  dorina [anonim]

  http://www.epochtimes-romania.com/articles/2007/10/article_13446.html
 • +3 (3 voturi)    
  e f simplu... (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:23)

  liviol [anonim]

  O mare companie farmaceutica din State are nevoie de o piata de desfacere(nu conteaza riscurile) Iar Madelaineee este comis voiajorul!(For the righteous price, of course)
  Ce ma surprinde e ca o fac in Europa...pana akum... Africa repreyenta principala sursa de cobai!
  • -2 (2 voturi)    
   Africanii, in cazul nostru africancele (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:06)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui liviol

   Mor de SIDA cu mult inainte sa se poata trage o concluzie despre eficacitatea vaccinului contra HPV.

   Dar omiti faptul ca vaccinul a fost deja utilizat in SUA, inainte de a fi distribuit in tarile din Europa de Vest si doar acum in Romania, asa ca nu noi suntem cobaii in acest caz.
  • +1 (1 vot)    
   pai Africa... (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:43)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui liviol

   nu are bani iar Europa plateste pt. asta..Costurile sunt f. mari pt. astfel de medicamente
 • +2 (2 voturi)    
  sa fim circumspecti (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:25)

  doc [anonim]

  1. numai cateva tulpini de papiloma sunt cancerigene si infecti apare cam la 65-75 % din populatie cu virus popiloma nu si cu cele cancerigene
  2 virusurile sunt cunoscute ca putand sa si modifice genotipul (vezi gripa) asa ca daca si l schimba nu mai e eficent vaccinu facut si trebuie altul ca si mla gripa care isi schimba genotipul an de an
  3.cancerul de col uterin ii cel mai usor de depistat cancer si exista screening la nivel populational cu testul papa nicolau descoperit in faza initiala ii vindecabil in procent de 95% si chiar mai mult
  4.reactiile adverse ale vaccinului l au facut inutilizabil in USA si Anglia ca si profilaxie si numai la cere se face si in plus ii marea problema a avorturilor post vaccin si nu se stie eficenta lui exacta decat peste alte cateva genaratii
  cam atat
  • +1 (1 vot)    
   corect (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:58)

   irina [anonim] i-a raspuns lui doc

   felicitari pentru un comentariu bun
  • +1 (1 vot)    
   doc....bine punctat (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:44)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui doc

   foarte clar
 • +1 (7 voturi)    
  Avem nevoie de mass-media! (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:31)

  O mama revoltata [anonim]

  Eu ma voi opune violent acestei vaccinari - am o fetita de 10 ani care intra in target. M-am informat in mod special despre acest vaccin si: nu a demonstrat nimeni ca efectele secundare aparute in timpul vaccinarii in alte state sunt accidentale si nici ca cele 20 de tinere nu au murit datorita vaccinarii. Si nici nu spune nimeni ca, odata vaccinat, este eliminat riscul de cancer de col uterin. Ci doar diminuat intr-o oarecare masura!!!. Adica un fel de: e drept ca pot sa mor sau sa ma imbolnavesc, in schimb pot sa fac si cancer de col uterin cu tot cu vaccin. Dl. Nicolaescu are, cred, mult mai putine circumvolutiuni pe creier decat cele pe care parea ca le are (putine oricum). ESTE INCREDIBIL! Din pacate romanul de rand, pentru ca este mult prea putin informat, se va bucura ca isi "apara" copilul de rele! Acum ar trebui sa intervina mass-media IN FORTA si sa informeze.
  • 0 (2 voturi)    
   esti o mama idioata (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:03)

   akanom [anonim] i-a raspuns lui O mama revoltata

   Mergi cu fata ta cu masina ? Ai in fiecare zi mai multe sanse sa moara intr-un accident de masina decat din cauza vaccinului.
   Nu ai cum sa demonstrezi un negativ. Nu ai cum sa arati ca nu au murit din cauza vaccinului. Si daca ar fi murit din cauza vaccinului, tot ar fi fost unul din cele mai sigure medicamente facute vreodata. 20 de morti in cativa ani pe plan mondial nu inseamna nimica. 1 milion de oameni mor in fiecare an de foame si sete.
   Fata ta are acum 10 ani. Peste 10 ani va avea 20 si va fi mai mult ca sigur activa sexual atunci. Vaccinul care-l face acum va fi activ si atunci, daca-l face. Nu crezi ca ar fi bine sa fie protejata ? Dar de ce sa folosim avansul stiintei pentru a imbunatati viata copiilor nostri ?
   Rusine HOTNEWS pentru un articol panicard care va face mult rau copiilor de idioti care vad un articol partinitor si iau decizii insemnate pe seama asta.
   • +1 (1 vot)    
    nu e deloc o mama idioata (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:48)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui akanom

    Fa tu pt. fetita ta si apoi mai vb..eventual fa-ti si tie sa fie totul rezolvat...Chir nu vezi ridicolul
   • -1 (1 vot)    
    esti un idiot (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:10)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui akanom

    in momentul in care incepi discutia cu "esti o mama idioata" nu pot spune mai mult decat ca "esti un idiot".
    se vede din felul in care vorbesti ca nu ai copii. pentru ce sa riste viata copilului cand exista alternativa, si anume, depistarea virusului inainte ca acesta sa produca cancerul prin testare periodica. odata depistat tratarea acestuia este relativ simpla si uite cum ai terminat si cu virusul si cu cancerul dar tu tot un idiot o sa fii.

    ti-am citit postarea de pe forum, erai foarte indignat de lipsa de respect a romanilor, de faptul ca e mizerie pe strazi, ca suntem necivilizati etc. pai ce pretentii poti sa ai tu, ma, idiotule, daca tu faci pe cei din jurul tau idioti doar pentru ca gandesc altfel.
    • +1 (1 vot)    
     nu-i fac eu idioti (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:34)

     akanom [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     sunt asa pentru ca se iau dupa articole de trei lulele scrise de ziaristi la fel.

     Am studiat problema vaccinului, am facut in familia vaccinul, si nu este o inventie de pe azi pe maine asa cum se da p'aici cu presupusul. Exista o istorie de vreo 10 ani a vaccinului, si este in teste clinice de 5-7 ani pe subiecti umani, si este comercializat de doi ani.

     Numai in romanica ne victimizam ca ne fac altii cobaii lor, atunci cand se aduce ceva nou, si ca suntem la coada vacii in capu satului cand nu se aduce. Vaccinul nu este obligatoriu, dar esti un idiot daca ai o unealta la indemana si nu o folosesti, desi e bine testata, din cauza unei frici nedefinite generate de o publicititate dubioasa. E ca si cum n'ai mai folosi un ciocan pentru ca ai citit in ziar ca cineva si-a zdrobit in America degetele cu un ciocan.

     Iar spre informarea ta, virusul HPV nu este deloc simplu de tratat. Simptomele se trateaza, e adevarat, dar virusul ramane in corp pentru totdeauna, si poate determina aparitia cancerului in zone care pot fi scapate la un examen de rutina, la momentul in care te astepti cel mai putin. Mai informeaza-te si dupa aia creste din romanica in care traiesti.
   • 0 (2 voturi)    
    akanom (Joi, 20 noiembrie 2008, 16:18)

    mama idioata [anonim] i-a raspuns lui akanom

    In primul rand se vede ca n-ai copii, ceea ce este un lucru bun.
    In al doilea rand esti un pic in afara subiectului. Cancerul de col uterin este un cancer atipic pentru ca vorbim de un virus. Un virus se ia! Daca se ia poti preveni asta intr-o foarte mare masura prin educatie, informatie, etc. Ceea ce in Romania, spre deosebire de alte tari, nu se intampla. Dar cu siguranta imi pierd timpul daca stau sa-ti explic.
    In alta ordine de idei, daca a-i citi un pic mai mult ai afla ca un vaccin poate deveni obligatoriu dupa ani multi de testare si dupa rezultate mult mai palpabile si mai concrete. Deocamdata aceste rezultate nu sunt vizibile pentru ca nu a trecut suficient de mult timp. Deci ar fi bine sa fie facultativ. Ceea ce oricum se va intampla pentru ca pana la 18 ani parintele trebuie sa fie de acord pentru copilul lui.
    Totodata, dar asta afli tot daca citesti, perioada de vaccinare se poate intinde pana la varsta de 15 ani sau chiar mai mult pana la 20. Deci de ce ne grabim noi atat de tare sa il facem obligatoriu acum la toate fetele din clasa a patra? Nu era mai cuminte sa asteptam niste rezultate mai concrete? Nu cumva suntem, ca natie, un pic prea saraci ca sa fim cobai?
    Dar, din pacate, cu oameni ca tine care nu accepta alte opinii vom fi mai mult decat cobai.
    In concluzie, inainte sa postezi mai bine citeste si altceva decat reviste auto sau ziare de scandal.
    Multa sanatate!
    • +1 (1 vot)    
     despre virus (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:44)

     akanom [anonim] i-a raspuns lui mama idioata

     Pentru ca ai abandonat tonul hei-rupist-utecist, o sa abordez punctele ridicate de tine rand pe rand, factual.

     HIV e un virus care provoaca SIDA. SIDA si HIV sunt mult mai popularizate, si educatia pentru protectia impotriva lor se realizeaza inclusiv prin reclame TV si totusi se transmit frecvent. Este simplu sa te protejezi relativ eficient de HIV : poarte un prezervativ. HPV-ul se transmite si atunci cand porti prezervativ pentru ca se poate lua prin atingerea partilor neacoperite de latex, si este mult mai rezistent. Cam asta despre protectie, educatie si profilaxie.

     Vaccinul este in teste clinice de 5-7 ani de la tara la tara. Presupun ca testele in Franta si in SUA sunt mult mai riguroase decat ce am putea face noi. Faptul ca dumneata nu esti informata cu privire la testele aste nu inseamna ca ele nu existe. De pe de alta parte, vaccinul nu este obligatoriu - este opt-out. Informeaza-te decent, nu dintr-un articol de ziar, inainte sa faci opt-out.

     Vaccinarea e mult mai eficienta daca se face inainte de debutul vietii sexuale. Stiu ca este un subiect greu, dar esti dumneata sigura ca fetita dumitale nu va avea vreun raport sexual pana la 15 ani ? Esti gata sa risti sanatatea ei pe tema asta ? Gandeste-te la asta inainte sa-mi spui mie ca nu pricep. Viata nu este ce planifici tu sa fie pe 10 ani inainte.

     De ce crezi ca suntem cobai, ca natie ?Este cumva paranoia specifica romanilor, cand cineva ne da ceva, trebuie sa fie cu un interes ascuns ? Exista alte tari in care milioane de fete si femei au fost deja vaccinate, si rezultatele se stiu foarte bine. Testele sunt concludente. Dar de ce sa lasam faptele sa opreasca paranoia ?
    • 0 (0 voturi)    
     de la FDA citire (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:35)

     Nostrabrucanus [utilizator] i-a raspuns lui mama idioata

     Conform noilor informatii stiintifice publicate in ultimii 15 ani, este in mod general acceptat ca identificarea si tipizarea infectiei cu HPV nu arata o relatie directa cu riscul de cancer. Cele mai multe infectii acute cauzate de HPV sunt auto-limitate. [1, 4-7] Persistenta infectiei cu HPV s-ar putea sa actioneze in aparitia cancerului ca un promotor al tumorii [8-11]. [….]Infectiile tranzitorii, secventiale repetate, chiar si atunci cand sunt cauzate de tulpini considerate ca avand „risc inalt” nu sunt asociate (caracteristic) cu un risc inalt de dezvoltare a leziunilor interepiteliale precursoare cancerului cervical.

     O femeie cu rezultate pozitive pentru aceeasi tulpina ( genotip) HPV la testari repetate, este posibil sa sufere de o infectie persistenta cu HPV si din acest motiv este considerata ca avand un risc mare de a dezvolta leziuni precanceroase pe col. Infectia persistenta si nu virusul este cea care determina riscul de cancer.

     FDA a acceptat interpretarea de mai sus a argumentelor stiintifice prezentate, dupa cum reiese si din anuntul FDA din data de 31 martie 2003 referitor la aprobarea testului Digene HC2 (http://www.fda.gov/bbs/topics/news/2003/new00890.html ); in acest anunt FDA precizeaza urmatoarele:

     „ Testul HPV ADN nu este un test pentru depistarea cancerului ci pentru depistarea tipului de HPV care poate cauza modificari celulare pe cervix. DACA raman netratate, aceste modificari pot sa duca la cancerin cazul unor femei.”

     „Majoritatea femeilor care ajung sa fie infectate cu HPV sunt capabile sa eradicheze virusul si nu apar consecinte pentru sanatatea lor, in termen lung. Cateva femei dezvolta o infectie persistenta care, EVENTUAL, conduce la schimbari pre-canceroase pe cervix”

     „ … cele mai multe infectii sunt de durata scurta si nu sunt asociate cu cancerul de col uterin” http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/07p0210/07p-0210-ccp0001-01-vol1.pdf
 • +1 (5 voturi)    
  hai sa exageram de dragul de a o face (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:31)

  gogutza [anonim]

  in tara unde locuiesc acest vaccin costa aproape 450 eur (sunt necesare trei doze a cate 140 eur fiecare). este recomandat de medici si, din fericire, rambursat de sistemul de asigurari. nu este mai controversat decat orice alt medicament (inclusiv aspirina, ca sa nu vorbim de antibiotice sau vaccinul impotriva hepatitei B). avand in vedere ca HPV este extrem de raspandit (o femeie din opt, spune medicul meu, si nu, obiceiurile sexuale nu au nici o influenta asupra infectiei cu HPV, avand in vedere ca majoritatea populatiei masculine este purtator asimptomatic), mi se pare un lucru foarte bun.
  • +1 (1 vot)    
   In tara in care locuiesti (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:07)

   traian [anonim] i-a raspuns lui gogutza

   Inteleg ca locuiesti intr-o tara foarte bogata de vreme ce aceasta cheltuiala este rambursata de sistemul de asigurari. Poti sa-mi spui care este aceea?
   Inteleg ca medicul tau te-a informat si sustine aceasta vaccinare. Pentru ca si eu vreau sa fiu convins de beneficiile acestuia poti sa-l intrebi daca stie un singur articol in din care sa rezulte ca au fost vaccinate un numar suficient de mare de fete de 9/10 ani cu oricare din cele doua vaccinuri si ca acesta este sigur (nu pun la indoiala beneficiile lui).
   Te rog sa faci asta inainte de a ma trezi ca trebuie sa iau o decizie avind in vedere ca MS a inceput campania.
  • +2 (2 voturi)    
   Faptul ca (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:09)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui gogutza

   este recomandat de medici nu inseamna nimic.
   Medicii, mai ales in Europa de Vest sunt platiti de marile firme farmaceutice pentru a recomanda medicamentele pe care acestea le produc.
  • -1 (1 vot)    
   Unde-i logica? (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:33)

   XY [anonim] i-a raspuns lui gogutza

   Conform celor de mai sus:

   (Aproape) toti barbatii sunt ... purtatori asimptomatici de HPV
   +
   o femeie din opt are HPV
   => sapte femei din opt nu fac sex.!

   Cum fac atunci copii?
  • +1 (1 vot)    
   pt. gogutza ... (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:40)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui gogutza

   tu l-ai facut????sau daca ai avea posibilitatea l-ai face? 450 euro e un nimic comparativ cu nu mai faci cancer...cel putin de col.
   • -1 (1 vot)    
    la fel de bine poti face teste (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:13)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui marlene

    fara sa mai faci acest vaccin, daca virusul e depistat din timp este tratabil. problema este ca romancele nu prea fac aceste verificari ca nu prea au unde si nici nu au timp. la fel si cu gripa, daca vaccinul antigripal ar avea 1 la 10000 sansa sa ma omoare prefer sa bolesc 5 zile decat sa risc aia 1 la 10000.
    • 0 (0 voturi)    
     cu testele sunt perfect de acord.... (Joi, 20 noiembrie 2008, 22:13)

     marlene [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     sa se faca si sa se respecte termenele...dar cu vaccinul..mai ales unul care nu este testat si este bagat pe gat ca obligatoriu?..nu
    • +1 (1 vot)    
     raspandesti informatii false (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:50)

     akanom [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     si cred ca din nestiinta.

     Virusul in sine nu este tratabil. Simptoamele lui sunt tratabile, si tratamentul nu este intotdeauna usor de suportat sau nedureros.

     Virusul odata ce-l ai, ramai cu el toata viata. Vaccinul asta reduce probabilitatea de contractare a virusului in primul rand - asta e marele beneficiu.

     Daca ai stii ca gripa ar avea sanse sa te omoare 1 la 1000, si 999 la 1000 sa stai 5 zile in pat sa bolesti, iar vaccinul antigripal sanse de 1 la 100000 sa te omoare, l'ai mai face sau nu ? Eu spun ca ai fi idiot sa nu-l faci, reduci riscul de moarte de 100 de ori, ceea ce nu-i putin. Dar de ce sa lasam matematica sa stea in calea unei paranoia bine cultivate.
 • +2 (4 voturi)    
  Felicitari, articol echilibrat! (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:38)

  Cristina [anonim]

  In sfirsit un articol echilibrat, si pro si contra acestui vaccin. Cu documentari, trimiteri, etc.
  Felicitari!
 • 0 (2 voturi)    
  Comentarii (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:46)

  ComentatoR [anonim]

  http://www.judicialwatch.org/documents/2008/JWReportFDAhpvVaccineRecords.pdf

  Intr-adevat, FDA nu a dat un raspuns public la problemele gasite le Merk. Cine vrea mai multe, gaseste pe baza FOIA, si poate vedea si documentatie FDA.
  Cat priveste vaccinarea, se poate face intre12-26 asa ca nu vad ce e cu graba asta... E recomandabil sa discutam cu un medic de specialitate inainte. Oricum, ce face Nico semana a atrocitate, pentru ca obligatoriu vor sa-l bage (pe el vaccinul) unii doar la forignerii care cauta rezidenta... si mai e Africa de Sud si Noua Zeelanda care planuiesc acelasi lucru, insa kiwi sunt invatati cu experimentele. Un contabil nu poate vorbi de efecte pe termen lung, trebuia lasat un medic de specialitate. Altul decat Streinu Cercel, care recomanda acu 2 ani cumpararea la shlep a vaccinului anti-aviara, pe motiv ca in 2007 va fi epidemie globala...
 • +1 (1 vot)    
  ca fapt divers (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:48)

  liviu_ [utilizator]

  nu zic ca am o parere pro sau contra vaccinului asta, dar zic ca nu exista medicament fara evecte secundare !!!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Penicilin#Adverse_effects
  http://en.wikipedia.org/wiki/Aspirin#Adverse_effects
  http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol#Adverse_effects
  http://en.wikipedia.org/wiki/Adverse_drug_reaction#Examples_of_adverse_effects_associated_with_specific_medications
 • +1 (3 voturi)    
  Cum trebuie procedat? (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:01)

  AlinNeculai [utilizator]

  Mortalitate cancer col uterin Romania: 17/100.000=> la 22 mil 17X220=3740/an
  Morti dupa milioane de vaccinuri facute: 20cazuri.
  Persoanele care au murit de la vaccin poate n-ar fi facut cancer si ar fi trait mult si bine.
  Persoanele care ar fi murit de la cancer de col uterin traiesc multumita vaccinului.
  Prin urmare este o masura buna, si fiecare parinte are dreptul sa decida pentru copil. Acum persoanele care ar fi vrut sa faca vaccinul si nu-si permiteau il pot face.
  • +4 (4 voturi)    
   pt. "marii suntinatori de vaccin" (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:37)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui AlinNeculai

   Daca nu aveti habar ce este cancerul si care sunt studiilede specialitate..da-ti fratilor un mic search pe google si vedeti cam cate studii pe zi se fac despre depistarea si vindecarea lui...pt. inceput wiki e minunata..
   http://en.wikipedia.org/wiki/Cancer
   http://en.wikipedia.org/wiki/Cervical_cancer
   http://en.wikipedia.org/wiki/Human_papillomavirus_vaccine
   exista intr-adevar aceste 2 dar nu prea se stiu efectele secundare..nu prea se stiu nici macar efectele benefice...Asa ca nu mai vorbiti. Ceea ce mi se pare mie f. dubios este faptul ca statul roman ma obliga sa imi vaccinez fetita.
   Bunica mea a murit de cancer, intamplatot sau nu..chiar de cancer uterin, e drept cauza in cazul ei in au fost "contactele hetero" ci infectie ne tratata. Asa incat, guvernul ar fi mai bine sa puna la punct un program de informare al populatie de a se duce la doctor, de a-si face un control regulat, de a-si pastra igiena, de sex neprotejat...si apoi sa trecem la vaccin.
   Pt. militantii pro...mai ganditi baieti..nu luati totul de-a gata. Daca e asa de bun...cum ne nu se imbulzeste lumea sa il faca...Si la noi e gratis...
   • 0 (0 voturi)    
    Mai gandeste si tu... (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:18)

    Pepi [utilizator] i-a raspuns lui marlene

    Vrei sa afli mai multe despre HPV? Cauta articole si carti medicale, nu Wikipedia, ca acolo poate scrie oricine. A, inca o chestie: e o diferenta uriasa intre cancerul uterin si cancerul de col uterin!
    Si pentru toti cei care sunt impotriva vaccinarii: va recomand sa nu va vaccinati copii deloc, ca sa nu dati satisfactie multinationalelor si diversilor afaceristi... E drept, mortalitatea in general si cea infantila in special vor exploda, dar niste bogati nu si-au mai marit averea cu mult...
    • 0 (0 voturi)    
     stai linistit ...sunt destul de bine informata... (Joi, 20 noiembrie 2008, 22:16)

     marlene [anonim] i-a raspuns lui Pepi

     nu doar din wiki...Curiozitate...Tu ti-ai lasa copilul vaccinat?..cu acest vaccin
     • 0 (0 voturi)    
      Da! (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:29)

      Pepi [utilizator] i-a raspuns lui marlene

      Si am recomdat si altora sa-l faca, asta inainte sa fie gratuit. Facand o analogie, hai sa spunem ca ar trebui eliminate airbagurile la masini pentru ca in cateva cazuri au functionat prost, fara la luam in considerare cate alte vieti au salvat si sa facem numai campanie pentru a se circula mai atent!
   • 0 (0 voturi)    
    cine te obliga? (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:49)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui marlene

    vaccinul nu e obligatoru !!!
   • 0 (0 voturi)    
    Mare sustinator de vaccin (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:39)

    AlinNeculai [anonim] i-a raspuns lui marlene

    Ce incercam sa spun era ca aceasta masura este binevenita, pentru ca persoanele care voiau vaccinul si nu-si permiteau sa-l cumpere acum il pot face. Cat despre tine, care nu vrei sa-l faci, nici o problema, nu o sa vina Armata+SRI+KGB+Mossad sa-ti faca injectia cu forta. Nu vrei, nu faci.
    • 0 (0 voturi)    
     nu e vb. despre mine... (Joi, 20 noiembrie 2008, 22:18)

     marlene [anonim] i-a raspuns lui AlinNeculai

     ci de zecile de mii de copii de la tara care si asa au o educatie precara...vaccinul nu le ajuta prea mult...dar se pare ca s-au epuizat "cobaii" de afrcia si india.
     • +1 (1 vot)    
      invata, marlene, invata (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:56)

      akanom [anonim] i-a raspuns lui marlene

      marlene, cred ca esti neinformata.

      studiaza un pic treaba. partile benefice si efectele adverse sunt foarte bine studiate. faptul ca in romania nu a fost popularizata cercetarea este o greseala, dar acum nu trebuie sa crezi tot ce citesti de la paranoici pe net, ca nimeni nu stie ce face vaccinul si nu e testat, si ca romania e folosita ca cobai

      mai invata si cum se transmite HPV, care sunt masurile de profilaxie, si cum te poti apara.

      pune mana si calculeaza, daca n'ai incredere, care este sansa copilului tau sa faca cancer de col uterin, si care e sansa sa pateasca ceva rau dupa vaccin, si vezi ce decizie sa iei

      dar nu mai veniti aici neinformati si trambitati adevaruri strambe, pentru ca le faceti rau celor mai simpli care citesc ceva pe un forum si o iau de buna
 • +1 (3 voturi)    
  atentie (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:08)

  sabina [anonim]

  vaccinul induce sterilitate!nu va jucati cu viitorul copiilor vostri!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   ok da de unde stii? (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:50)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui sabina

   un articol ceva???
 • +1 (1 vot)    
  prevenire (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:14)

  Dr. Mengele [anonim]

  Daca parintii care vor sa previna riscul de cancer uterin si HPV, la fetitele lor, sa insiste pe educatie, morala si relatia de cuplu sanatoasa, norme elemntarae de igiena sexuala si sa le expuna pericolele de a avea mai mult parteneri sau viata sexuala inceputa prea devreme si sa nu riste sa consimta la o noua generatie, cu cine stie ce alte boli noi si rare.
  Ca asa intotdeauna se gaseste un nou vaccin "absolut necesar" si "miraculos", ca doar trebuie mentinut profitul, la "saracele" companii producatoare de vaccinuri.
  Saracul autor, in teorie, al vaccinului, nu il baga nimeni in seama, cand spune, ca el doar a observat o posibilitate, ca certitudine nu exista si nici nu s-a descoperit. Dar a fost de ajuns, ca sa se treaca la productie si comercializare.
  • 0 (0 voturi)    
   si tu de unde stii ma rog ? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 0:01)

   akanom [anonim] i-a raspuns lui Dr. Mengele

   Ca e numai o posibilitate ca vaccinul sa functioneze. Ai idee prin ce teste trebuie sa treaca orice medicament pentru a fi pus in vanzare ? Ai idee cat de mult s-a investiti in cercetarea cancerului, a virusului HPV si a vaccinului astuia ? Ai idee cati ani de rezultate stau in spatele comercializarii vaccinului, care arata precis eficienta lui ?

   Imi permit sa-ti reamintesc ca traim in romanica, unde femeile sunt ciupite de fund si pipaite pe strada. Degeaba iti educi copilul sa aiba grija la viata sexuala, daca o imbata unu la o iesire la discoteca si i-o trage in masina dupa aia - nu poti controla blestemata asta de viata. Daca ai un instrument care te poate proteja, sa nu-l folosim numai pentru ca suntem paranoici ca vrea cineva sa fim cobai ?

   Gandeste-te la asta inainte sa dai sfaturi neinformate pe site si sa pui viata si sanatatea altora care poate nu au resurse sa se informeze in pericol.
 • +1 (1 vot)    
  intentie buna 100%? sigur? (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:17)

  troianul [anonim]

  pe greci nu-i cred nici cand vin cu daruri
 • +1 (1 vot)    
  Nedumeriri (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:36)

  XY [anonim]

  Testele au durat sase-sapte ani.

  In cat timp se dezvolta un cancer de col uterin?

  In aceste conditii, sunt testele relevante? Sau doar mimate, pentru a indeplini formalitatile birocratice ale FDA si a incasa un pot gras (cam de la 50% din populatia planetei)?
  • 0 (2 voturi)    
   vrem garantii (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:20)

   delia.andra [utilizator] i-a raspuns lui XY

   k..am o fetita...vrem garantii..nu vrem vorbe...nu e un vaccin de raceala..care se manifesta cu o febra daca nu e administrat cum trebuie..e cu si cum ma puneti sa aleg intre a-mi omora fata si a o neglija...alegeti dumneavoastra...daca o sa plang intr-o zi ca na ...de ce n-am facut vaccinul...sau daca o s-o plang la cap...vrem ajutor...cat despre subiectele de igiena..sau controale eu cred ca ar trebui si un pic de informare..de comunicare....nu de subiecte tabu...inca nu suntem deschisi la orice...si totusi..ce sa facem..?
   • +3 (3 voturi)    
    Frica, drobul de sare (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:13)

    XY [anonim] i-a raspuns lui delia.andra

    pe care le pomeneam mai sus, le vad aici la lucru: si eu am o fetita, dar mi se pare mult mai rational s-o educ si sa-i induc niste comportamente (inclusiv sexuale) sanatoase, durabile etc., decat sa ma las dus de frica si sa accept in pripa un "vaccin" care mi se pare dubios.

    Daca testele au fost facute tot pe fetite de 10 ani, cate or fi ajuns sa-si incepa viata sexuala pana la sfarsitul studiilor? Cum a fost "dovedita" eficacitatea?

    Asa, maine-poimane ne trezim ca ne ofera unii un vaccin contra bolii Alzheimer, testat timp de 5 ani prin administrare unor copii de 10 ani!

    Oricum, la 10-11 ani cred ca e mult mai importanta educatia. Cat despre cazurile extreme, de gravide la 11 ani, eu mi-as face probleme pentru alte pericole (droguri, prostitutie etc.) mult mai imediate si care pot duce cu mai mare probabilitate la boli cel putin la fel de periculoase (cum suna HIV?), decat pentru posibilitatea de a dezvolta in nu stiu cat timp cancer de col.

    Si nu vad de ce pentru cele cateva cazuri extreme cu care ne sperie televizuinile si tabloidele trebuie sa suporte "vaccinul" toate fetitele de 10-11 ani?

    Garantii? Singurul lucru garantat in viata e c-o s-o parasim intr-o zi. Odata acceptat lucrul asta, putem incerca sa gandim limpede la celelalte.
    • 0 (0 voturi)    
     nu mai cred...as vrea.. (Joi, 20 noiembrie 2008, 16:26)

     delia.andra [utilizator] i-a raspuns lui XY

     k atunci hai sa ne culcam pe o ureche si sacredem tot...nu mai cred...pt ca nu de curand,am aflat multe lucruri care acum un an imi oferea garantii acum nu...nu pot sa fac experimente pe ea...pt ca o vreau departe si informata..pt ca nu cred ca fara de astea va reusii..cand ai un singur copil ...oferi ce-i mai bun...dar e mai greu cand ii oferi ca stii ca-i bun si nu e..
 • 0 (0 voturi)    
  ptr adimn -> de completat articolul! (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:43)

  Sabina [anonim]

  Va rog sa precizati in articol ca si copiii pot fi DEJA infectati cu HPV provenit de la mama. ESTE OBLIGATORIU ca parintii sa verifice intai daca fetitele nu sunt deja infectate cu HIV. Vaccinarea peste o infectie deja existenta este periculoasa. GAsinti link-uri la studii aici, preluati doar link-urile la studii (nu cred ca incalcati vreun copyright) (http://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/09/15/fabrica-de-sclavi-%e2%80%93-episodul-4/) .

  Si atrageti atentia ca pe prospectul Gardasil / Silgard NU scrie nicaieri ca este necesar sa verifici daca nu esti infectat deja. Nici la Cervarix nu scrie acest lucru si nimeni nu vorbeste despre asta. Consecintele pot fi dezastruoase.

  Nu este nevoie sa publicati comentariul dar ar fi ideal sa completati articolul.
  • 0 (0 voturi)    
   re: ptr adimn -> de completat articolul! (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:29)

   Magda Barascu [anonim] i-a raspuns lui Sabina

   Va multumim pentru sesizare. Vom prelua aceasta intrebare pentru medicul Streinu-Cercel. Reamintim cititorilor ca asteptam intrebari pentru interviul de maine.
 • -2 (2 voturi)    
  Cica e bun (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:46)

  EU [anonim]

  Raman uimit de cate comentarii pro- si contra- Ceea ce stiu sigur e ca natiuni mai dezvolatte (dpdv economic) decat a noastra se grabesc sa aplice vaccinarea asta..... Si ceva or sti si ei...ori nu?
  • +1 (1 vot)    
   si ne multumim cu cica??? (Joi, 20 noiembrie 2008, 16:30)

   delia.andra [utilizator] i-a raspuns lui EU

   sa ne multumim cu cica..nu??
   cred ca cum se zice mai sus multe lucruri nu sunt scrise pe prospect...daca noi suntem cobaii..pt.cine...as vrea sa vad medicii care au creeat vaccinul isi vaccineaza fetitele?
 • +3 (3 voturi)    
  pt jurnalisti (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:57)

  mda [anonim]

  felicitari pt articol, mi-era dor ca un subiect controversat sa fie prezentat corect. jos palaria. acum fiecare poata sa cantareasca si sa aleaga dupa cum crede de cuviinta. personal, cum nu an fete, nu le-as lasa pe nepoatele mele sa faca acest vaccin. e o alegere. la fel cum e cu orice vaccin, chiar si cu polio(cum pomenea cineva). baiatul unei colege de servici a ramas handicapat pe viata in urma vaccinului polio(o boala care este eradicata demult din europa, si care apare doar in lipsa unor conditii de igiena, gen satele din africa sau europa dupa razboi.). nu doresc nimanui sa fie in pielea unui astfel de parinte
 • 0 (0 voturi)    
  Doar va intreb (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:08)

  eu [anonim]

  Nu e un vaccin de gripa (raceala nu e provocata de un virus), intr-adevar... este unul mult mai important. As vrea sa stiu cati dintre cei care au criticat vaccinul au avut de-a face cu cancerul de col uterin sau macar cu una din formele lui incipiente. Cred ca nici unul. E poate singura forma de cancer care nu-ti spune cand vine, doar te anunta cand a ajuns si nu mai poti face nimic. Stiti ca pana in forma finala nu simti durere, jena, nu ai simptome ? Probabil ca nu. De altfel, cred ca multe dintre mamele oripilate care au scris aici nici nu şi-au dus fetele la un control ginecologic pana acum. Sau, daca le-au dus, nu au considerat necesar sa le faca un test si pentru HPV. Virusul se "lipeste" foarte repede si se dezvolta si mai repede. Practic, de la un control nefacut la altul amanat e posibil sa fie prea tarziu. Si inca un lucru. Intrebati un doctor cum se cauterizeaza o rana pe col uterin si care sunt riscurile si pe urma mai vorbim de cat de periculos este sa-ti faci un vaccin impotriva cancerului de col uterin
 • 0 (0 voturi)    
  Natiuni mai dezvoltate ca a noastra se grabesc sa- (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:19)

  Andre [anonim]

  Atentie, am doua exemple care demonstreaza contrariul, in SUA, parintii protesteaza impotriva acestui vaccin nenorocit, iar Irlanda, care trebuia sa-l introduca in septembrie a renuntat la el. Sunt bani la mijloc, domnule, nu va mai amagiti cu snoave. Foarte multe medicamenmte au fost testate in tarile din lumea a treia dupa care au fost introduse si in sua si in tarile "civilizate".
 • +1 (1 vot)    
  Felicit (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:50)

  ploiesteanu [anonim]

  guvernul roman ca a luat aceasta decizie, spre binele umanitatii. Cineva trebuia sa se sacrifice. Nemtii (bayern) te plateau bine pentru testarea medicamentelor. Noi insa avem idealuri mult mai inalte !
 • +1 (1 vot)    
  Alta afacere gen gripa aviara (Joi, 20 noiembrie 2008, 17:10)

  nume [anonim]

  rezultatul? mai putine gaini nationale. cheltuieli mai mari pt importuri, datorii mai multe , etc. Cu asa ceva nu te joci. Se testeaza zeci de ani un medicament inainte de a fi introdus in strategia nationala de sanatate.
 • 0 (2 voturi)    
  E foarte usor sa vorbiti (Joi, 20 noiembrie 2008, 17:50)

  Adi [anonim]

  Ca sa fie simplu de citit postul asta si pentru desi te plictisesti de argumente pro si contra pana ajungi la final o sa adaug si eu ceva relevant:

  1.Cat de ministru sa fii sa zici ca voiau sa vaccineze si baietii cand el e facut pentru sexul feminin - nu stau sa caut pe internet dar nu cred ca gresesc

  2.Am HPV - virusul nu dispare niciodata
  3.M-am tratat si traiesc normal - sunt doar cateva tratamente (creme, solutii, cauter, laser)
  4.Nu doresc nimanui asemenea boala - daca nu stiti e usor sa vorbiti
  5.Se poate lua si altfel decat prin contact sexual deci lasati-o balta cu educatia sexuala
  6.daca ar fi sa fac vaccinul l-as face in secunda 1
  7.daca as avea o fetitza as cumpara vaccinul cu banii mei
  8.macar aveti curiozitatea sa va duceti pe site sa vedeti datele privitoare la testele facute inainte de a pune pe piata vaccinul; le-am citit acum 2 ani nu stiu daca mai sunt acolo.
  9.virusul poate fi in organism si se poate ca efectele lui sa nu se vada niciodata. unii zic ca este o boala a sistemului imunitar...sunt de acord cu ei!


  Nota: daca as putea v-as transmite senzatia avuta in timpul tratamentului si apoi cred ca ati face cu totii vaccinul imediat, ati sta la coada cu noptile. Asa cand e de vorbit si de pierdut timpul pe internet in pauzele sau in timpul serviciului e usor sa ne bagam in seama ;)

  un ultim gand: daca ati avea virusul si ati stii ca prin contact sexual il dati ...iubitei...ce ati face?
  • 0 (0 voturi)    
   este foarte usor de tratat (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:21)

   Nostrabrucanus [utilizator] i-a raspuns lui Adi

   doar ca nu-ti spune nici un medic asta .. pentru ca-i foarte ieftin tratamentul!
 • +1 (3 voturi)    
  HPV (Joi, 20 noiembrie 2008, 18:05)

  paracelsus [anonim]

  Human Papiloma Virus
  cele 20 de cazuri de fetite moarte din USA inca vreo 3 din Germania si consecintele pe termen lung al acestui vaccin!!!!!!
  La o prezentere din Hamburg a acestui vaccin !
  La intrebarea adresata de un docent al academiei Paracelsus din Hamburg despre efectele pe termen lung si producerea respectivului vaccin producatorul a raspuns ca s-a reusit golirea acestui virus din carapacea sa sau mai bine zis din coaja lui de ou vaccinul reprezentand doar carapacea virusului.la intrebarea urmatoare privind metoda prin care s-a reusit acasta manevra producatorul a ramas fara raspuns iar in sala s-a facut liniste.Acest virus are cam 18 tulpini dintre care ca se pare ca toate pot provoca cancerul de col uterin ,vaccinul actioneaza doar impotriva a doua dintre ele.in europa din 1000 de persoane de sex feminin peste 900 sunt infectate cu acest virus fara a fii neaparat predispuse sa devina bolnave de cancer de col uterin pe de alta parte aceasta boala apare dupa in general la varste innaintate si numai la persoanele cu un sistem imunitar scazut .
  sper sa nu fie din nou o afacere a sistemului de sanatate romnesc si doar o lipsa de cunoastere a situatiei si a repercursiunilor.Cunoscatorilor si nu numai le stau la dispozitie cu raspunsuri adecvate la adresa de mail "milu_sandu@//////
 • 0 (2 voturi)    
  @ ComentatoR (Joi, 20 noiembrie 2008, 18:48)

  FDA inspector [anonim]

  Am avut ocazia sa lucrez o perioada de vreme pentru FDA si am pretentia ca stiu destul de bine cum se citeste un raport de assessment.
  Cineva mai sus scria ca nu exista medicament fara reactii adverse. Orice medic invata asta la cursul de Farmacie in anul 2 sau 3 de facultate. E o chestie veche decand medicina....
  Eu nu zic ca judicialwatch nu au dreptate pe undeva, dar mie mi se pare ca sunt partinitori.
  1. Orice om care lucreaza in domeniu stie ca pentru vaccinuri NU sunt necesare studii de cacinogenicitate (mai putin daca sunt indicatii in faza 2 sau 3 despre contrariu). Toate studiile din faza I au fost ok, inclusiv cele de tox & reproductive toxicology. Mai ramane de discutat problema adjuvantului, atentie insa, ultima generatie de adjuvante este in faza de teste si daca pun vaccinul pe astea cred ca or sa inchida gura la toti.
  2. Raportul dintre % de efecte adverse si benefits este net in favoarea ultimelor. Problema este cum sa califice vaccinul la studiile de eficacitate ( sa extinda folosirea)...a se citi ultimele update Gardasil de pe site-ul FDA.
  3. NU lucrez pentru Merck si NU am lucrat niciodata pentru Merck. Cred ca vaccinul este ok. Daca mi-as vaccina fetita cu asa ceva ? Da, probabil ca da, dar mai inainte de aia i-as explica ca vaccinul nu o protejeaza de la o viata sexuala fff atenta. Problema este matematica ( % de infectati, % de protejati, circulatia virusului..) si da...marii purtatori sunt barbatii..
  • +1 (1 vot)    
   ei bine eu nu (Joi, 20 noiembrie 2008, 20:32)

   ComentatoR [anonim] i-a raspuns lui FDA inspector

   E ok, eu nu iau vaccin de la unii care au hardughia la West Point si lobbyst un fost politician, fara sa ma interesez. Nu "cumpar" ce recomanda politicienii din principiu, si cu atat mai putin la final de mandat. Cu atat mai mult cu cat am prieteni cu valoare de expertiza (unii au lucrat in echipa raposatului M., unul dintre cei care au izolat Ebola, altii fac cercetare in New York, osteo si gineco)...si abia dupa imi formez o concluzie. Pana atunci sunt circumspect cu orice spune un politician. Si apropo de FDA vad ca unele articole din Philadelphia Inq. despre neregulile de la Merk au inceput sa dispara de pe net....
  • 0 (0 voturi)    
   dar, totusi, daca e asa (Joi, 20 noiembrie 2008, 20:38)

   Andre [anonim] i-a raspuns lui FDA inspector

   1) de ce atat de multi parinti din SUA si Canada se opun vaccinului?Ca urmare, in Canada si in multe state americane el nu este obligatoriu si, din cate stiu,in Canada, nu se distribuie pe banii statului
   2) De ce a fost nevoie sa vina Madame Albright in Romania ca sa se accepte acest vaccin?
   Raspundeti-mi va rog, cine poate!
   • +1 (1 vot)    
    @ Andre (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:30)

    FDA inspector [anonim] i-a raspuns lui Andre

    1) pentru ca daca traiesti aici in North-America sti foarte bine ca la un nivel asa de mare totul merge pe baza de lobby si influenta. Merck a cheltuit o groaza de bani ca sa faca lobby in mai multe state americane sa introduca acest vaccin gratuit. Nu are nimic de a face cu securitatea vaccinului; are de a face cu faptul ca in SUA si Canada cel mai sigur client este Guvernul, numai ca Guvernul are o responsabilitate in fata cetatenilor sa le explice de ce le-a cheltuit banii pe un vaccin care te fereste de o boala transmisibila sexual ! Problema este una morala caci multe grupuri cu influenta religioasa striga ca prin asta se da o falsa idee de libertate tinerelor adolescente cum ca sunt vaccinate si pot sa o faca in stanga si in dreapta cu oricine si oricand. Aceste grupuri au o influenta in media si ei fac sa apara rapoarte care ingrijoreaza oamenii de care vorbeai.
    Merck ar mai fi avut nevoie de un an de zile ( raportul final FDA care oricum o sa fie pozitiv). Din pacate la inceputul lui 2009 GSK o sa scoata Cervatrix-ul si toti banii aia de lobby ar fi fost pierduti.
    2 ) Pentru ca Merck este unul din clientii lui Albricht Group. Si pentru ca in Romania se poate.
   • 0 (0 voturi)    
    hmm (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:24)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Andre

    la a 2-a intrebare nu pot sa-ti raspund, dar la prima e simplu...
    orice lucru nou inventat creeaza controverse. asa au fost toate vaccinele (anti-gripalul si acum are adversari), si inventiile in general.... cea mai noua fiind acceleratorul de particole. TVu, frigiderul, becul etc si ele au fost controversate

    oricum daca vaccinul este bun sau rau habar nu am, si nustiu cata lume stie cu certitudine lucrul asta
  • 0 (0 voturi)    
   atunci stii destul de bine pressing-ul de la FDA (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:06)

   Nostrabrucanus [utilizator] i-a raspuns lui FDA inspector

   1. Orice om care a lucrat cu studii legate de vaccinuri stie ca NU exista studii extinse despre eficienta si siguranta.
   2. Orice om care lucreaza in bransa stie cat de viciate sunt studiile din pricina finantarilor. Studiile ies asa cum vor finantatorii in 99% din cazuri. Apoi lucreaza foarte mult "gost writer-ii" care primesc bani sa scrie despre ceva, desi nu au fost parte din cercetari, dar numele lor conteaza. Scandalul cu fantomaticii a izbucnit de multa vreme si apoi a fost trecut sub pres.
   3. Raportul dintre efectele adverse si beneficitate .. momentan NU exista date despre eficienta vaccinului, perioada de protectie, DACA este reala protectia sau nu. Despre ce raport vorbim ? Nu exista o imagine clara asupra efectelor adverse. Despre ce raport vorbim?
 • +2 (2 voturi)    
  alternative (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:23)

  sabina [anonim]

  exista in Romania un medicament care vindeca leziunile de col uterin :CERVUGID. este inventat de un medic roman,profesor universitar,dar nu prea este recomandat de medicii ginecologi.
  daca e romanesc,nimic nu e bun.
  medicamentul distruge HPV.
  cred ca gasiti informatii pe net.
 • +1 (1 vot)    
  Detalii despre MERK SHARP & DOHME , producatorul v (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:41)

  http://saccsiv.weblog.ro/2008-09-05/505670/Detalii [anonim]

  Doamne ajuta !

  Nu am incredere in Merk , mega compania ce in trecut se indeletnicea cu producerea cocainei si ecstasy , membra COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS ( CFR ) , subordonata ELITEI planetare , cu directori implicati inclusiv in mega productia de tutun , ce nu mai poate de grija sanatatii plebei din goime .

  Si nici in mesagerul Madeleine Albright , cea care pe cand era la ONU , nu a intreprins nimic impotriva genocidului din Rwanda , mai mult , a fost impotriva unei noi misiuni ONU in acea tara .

  Care spunea ca merita sa moara peste o jumatate de million de copii irakieni din cauza sanctiunilor .

  Care nu recunoaste genocidul armean .

  Care a insistat pentru bombardamentele impotriva Serbiei . Sa ne amintim ca n-au avut nici un scrupul si au facut-o inclusiv in zi Sfanta de Pasti , cand pe bombele lansate era scris Paste Fericit .

  Detalii despre MERK SHARP & DOHME , producatorul vaccinului GARDASIL – SILGRAD sau cum se leaga lucrurile ...

  http://saccsiv.weblog.ro/2008-09-05/505670/Detalii-despre-MERK-SHARP-%26-DOHME-%2C-produ---.html
  • -1 (1 vot)    
   auzita de la un medic oncolog (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:11)

   opinie [anonim] i-a raspuns lui http://saccsiv.weblog.ro/2008-09-05/505670/Detalii

   multe din cazurile de cancer de la noi sunt cauzate si de radiatiile emise in timpul bombardamentului asupra Belgradului, dar nu avem voie sa spunem - asta mi-a zis, recent, un medic din Fundeni. nu ma pricep la armament, nu stiu despre ce radiatii ar fi vorba, poate nuanteaza cineva mai priceput daca e vreun sambure de adevar in ideea asta
 • 0 (0 voturi)    
  Dl. doctor AS Cercel (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:00)

  misescu [utilizator]

  M-ar bucura daca dl. doctor A.S. Cercel va alege sa spuna inainte de a raspunde la intrebari, daca a fost platit sau nu, intr-o forma sau alta, pentru a face lobby acestui vaccin de catre firma/ firmele producatoare din pozitia sa de lider de opinie. Nu cred ca existenta unui asemenea onorariu este imoral. Dimpotriva. Doar un medic bine pregatit, un lider de opinie poate face acest lucru. Cred doar ca transparenta dumnealui ma ajuta sa percep corect punctul lui de vedere in calitate de specialist. Multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   Pt. pitzi (Vineri, 21 noiembrie 2008, 6:15)

   weiss [anonim] i-a raspuns lui misescu

   Ce te face sa crezi ca dr. Cercel nu ar putea accepta onorarii din partea firmelor producatoare? Competenta profesionala nu este automat egala cu intransigenta morala.
   • 0 (0 voturi)    
    Pt. weiss (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:28)

    misescu [utilizator] i-a raspuns lui weiss

    Eu cred, asa cum am afirmat si in mesajul anterior ca nu este imoral sa primesti onorarii pentru a promova un medicament sau altul. Este normal ca un astfel de produs sa fie sustinut de un medic specialist. Ma intereseaza insa acest lucru pentru a citi intr-un cod cat se poate de corect declaratiile dumnealui la aceasta problema controversata. Atat
    • 0 (0 voturi)    
     money expert (Vineri, 21 noiembrie 2008, 10:07)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui misescu

     cand primesti un onorariu de la o firma producatoare nu te mai numesti specialist, ci expert al companiei, reprezinti interesele companiei, nu poti sa ai pretentia de opinie obiectiva indiferent de calitatea medicamentului de care vorbesti.
     • 0 (0 voturi)    
      ptr. money expert (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:02)

      misescu [utilizator] i-a raspuns lui gogu

      Cu sau fara onorariu de promovare tot specialist esti. Un medicament poate fi promovat doar de un specialist care se presupune ca se pricepe, poate discerne daca acesta poate determina efectele promise. Depinde de fiecare specialist daca si cu cine isi asociaza imaginea. Pe mine ma intereseaza in acest context doar daca dr. ASC (desemnat aici de hotnews.ro sa raspunda la intrebari) este un specialist independent. Daca a primit un onorariu, este doar un specialist dependent, si deci credibilitatea/ obiectivitatea sa sufera.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum puteti sa bagati vaccinuri contestate in copii (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:24)

  Li [anonim]

  Analize gratuite,vaccinuri obligatorii=Tunuri ordinare din banul public.
  Citez din Catavencu""Ministrul Nicolăescu a făcut un cadou de plecare partenerilor de afaceri ai premierului Tăriceanu: în cadrul unei campanii recente, Ministerul Sănătăţii a cumpărat fără licitaţie vaccinuri în valoare de 30 de milioane de euro de la doi producători de medicamente.

  Mai departe, aceştia vor subcontracta distribuţia vaccinurilor unei firme specializate, care aparţine unui partener de afaceri al lui Tăriceanu.

  Citiţi ediţia print de săptămîna viitoare a Academiei Caţavencu pentru mai multe informaţii.""
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebari pt prof.Streinu Cercel (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:31)

  traian [anonim]

  Intrebare pentru dl Profesor Streinu Cercel
  1. Care este numarul de fetite de 9 ani (atentie nu doresc sa stiu un numar inglobat intr-o plaja de virste, de ex. 9-15) pe care a fost studiat pina in prezent acest vaccin?
  2. Daca mai stie vreo singura situatie sau tara in care parintii sau pacientii sa fie obligati sa declare pe proprie raspundere ca nu doresc sa li se faca un anume tratament sau vaccin optional?
  3. Daca mai are cunostinta de vreun vaccin care sa fi fost impus la nivel national la numai 2 ani de la introducerea pe piata?
  4. Daca stie care sunt motivele pentru care in SUA au fost respinse tentativele de vaccinare in masa?
  5. Daca isi asuma raspunderea personala pentru promovarea acestui vaccin si in ce fel (are o polita de mal practice care se extinde la nivelul tuturor fetitelor care vor fi vaccinate)?
  6. Sa ne spuna de ce nu considera ca este mai adecvat sa mai asteptam 2 ani pina ce fetele de 9-10 ani vor face 11-12 ani, in conditiile in care acestea nu isi vor incepe viata sexuala si la nivel mondial se vor fi adunat suficiente date privind siguranta vaccinului.
 • 0 (0 voturi)    
  sigur nu apare hpv la fetite? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 7:32)

  danas [anonim]

  sigur nu apare hpv la fetite? nu sunt sigura, dar daca mama are deja hpv cand naste, nu infecteaza copilul? cine stie mai multe? ca, de obicei, astfel de infectii se transmit la nasterea pe cale naturala.
  • 0 (0 voturi)    
   apare si la fetite si la baieti (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:17)

   Nostrabrucanus [utilizator] i-a raspuns lui danas

   citeste aici http://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/09/15/fabrica-de-sclavi-%e2%80%93-episodul-4/ ai link-uri catre o mica parte din studiile care au demonstrat asta.

   Cand deschizi pubmed, uita-te pe dreapta, ai link-uri si la alte studii, mai noi si mai vechi. Pentru a fi sigura de validitatea unor rezultate ale studiilor, este esential sa te interesezi despre sponsorii studiului.
 • 0 (0 voturi)    
  ANUNT - CONFERINTA DE PRESA - GARDASIL (Vineri, 21 noiembrie 2008, 8:30)

  PROVITA [anonim]

  Marţi, 25 noiembrie, la ora 17.00, la biserica Sfânta Treime din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu”, bd. Iancu de Hunedoara 30-32, o conferinţă de presă a prof. univ. dr. Pavel Chirilă cu privire la efectele controversate ale vaccinului „Silgard”.
  ------------

  În loc să rezolve criza asistenţei medicale din România, Ministerul Sănătăţii promovează o campanie de vaccinare a fetelor de 11-12 ani cu “Silgard” (”Gardasil” în variantă americană), vaccin destinat prevenirii cancerului de col produs de virusul papilomatos uman (HPV).

  Punerea pe acelaşi plan a vaccinurilor care previn bolile copilăriei cu un vaccin ce se presupune că ar preveni o boală care apare doar după începerea vieţii sexuale (mai ales în condiţii de libertinaj), denotă o grabă nejustificată, de neînţeles pentru cei preocupaţi cu adevărat de soarta copiilor noştri, cu atât mai mult cu cât nu au fost comunicate şi informaţiile privitoare la efectele nocive.

  De aceea, Asociaţia „Christiana”, Asociaţia „Pro Vita”, Asociaţia „Sfintii Martiri Brancoveni” şi Asociaţia „Rost” organizează marţi, 25 noiembrie, la ora 17.00, la biserica Sfânta Treime din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu”, bd. Iancu de Hunedoara 30-32, o conferinţă de presă a prof. univ. dr. Pavel Chirilă cu privire la efectele controversate ale vaccinului „Silgard”.

  Persoane de contact:
  Andreea Băndoiu, tel. 0788.436.195
  Rafael Udrişte, tel. 0748.034.951

  INFORMATII SI LA
  http://provitabucuresti.ro/gardasil-cervarix/
 • 0 (0 voturi)    
  survey (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:02)

  romanistanezul [anonim]

  :D Oare aceasta camapnie de vaccinare nu deschide calea catre studiile (survey-urile) ce lipsesc companiei producatoare Merck mai ales ca vor fi facute nu pe banii producatorului, cit pe banii CAS ?
  Si as mai vrea sa vad si o lista a manifestarilor stiintifice si a congreselor de specialitate la care dl. Streinu Cercel a participat, alaturi de lista donnorilor ce au sustinut finaciar manifestarile respective... caci am vaga senzatia ca Merck stipendiaza destul de copios deciziile mega stiintifice ale acestui domn.
 • 0 (0 voturi)    
  re: vaccinare (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:07)

  unroman [anonim]

  Stimatilor,
  am gasit pe internet grave comentarii la adresa acestui vaccin considerat unul NOU si INSUFICIENT TESTAT , presupunindu-se ca siguranta unui vaccin este dovedita in timp !
  Dl Ministru Nicolaescu ar fi trebuit sa EXPLICE si sa DOVEDEASCA cu ACTE ca acest vaccin este unul SIGUR si TESTAT .
 • 0 (0 voturi)    
  alaptarea afectata?? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:11)

  Oana [anonim]

  o idee foarte buna.am o prietena careia testul Papanicolau nu i-a iesit ok si a trebuit sa se opereze.a marcat-o f. mult mai ales ca testul trebuie repetat la un anumit interval.Aceasta operatie de extirpare a "mizeriei" de pe col ii va afecta lactatia?asa i-a spus medicul, ca, in cazul in care va avea un copil nu va putea alapta.Mamelor care nu vor vrea sa-si lase copilele sa fie vaccinate ar trebui sa li se puna la dispozitie toate informatiile legate de ceea ce inseamna cancerul de col uterin si sa fie intrebate de cand nu au mai fost la un control?sau daca si-au facut vreodata testul Papanicolau?mi-ar fi placut sa am aceasta ocazie cand aveam 14 ani.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Oana (Vineri, 21 noiembrie 2008, 10:58)

   Nostrabrucanus [utilizator] i-a raspuns lui Oana

   Nu toate ranile de col detectate cu PAP au de a face cu HPV. Testul Papanicolau nu stabileste existenta sau inexistenta infectiei cu HPV.
 • 0 (0 voturi)    
  re: vaccinare (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:29)

  unroman [anonim]

  ......oricum, a lansa cu titlu OBLIGATORIU un vaccin netestat si culmea, controversat , in opinia mea se numeste ATENTAT la sanatatatea publica si ar trebuit pedepsita ca atare.
  • 0 (0 voturi)    
   Obligatoriu??? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 10:05)

   TNT [anonim] i-a raspuns lui unroman

   Sint destule cazuri de medicamente lansate pe piata de companii farmaceutice cu renume care ulterior s-au dovedit a avea efecte adverse dezastruoase pentru utilizatori . Personal sint impotriva folosirii unor vaccinuri (medicamente) insuficiente testate pentru daca nu sint absolut necesare . De obligativitate nici nu mai vorbesc... Daca cine va crede ca GSK sau orice alta firma din industria farmaceutica vinde produsele doar ca sa fie romanii sanatosi atunci e un naiv incurabil . Ca in orice alta industrie totul se reduce la $$$$ , profit .
 • 0 (0 voturi)    
  Russian Roulette (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:54)

  gogu [anonim]

  astia care au decis obligativitatea vaccinului o sa-si vaccineze fetele, nepoatele? nu de alta, dar o majoritate vaccinata protejeaza minoritatea nevaccinata, minoritate care scapa si de vaccin (cu efectele lui negative), si de virus (aici ramane de demonstrat).
  Intrebare pentru specialisti:
  daca HPV este responsabil pentru 70% din cazurile cancer de col uterin, cat la suta din femeile infectate cu HPV dezvolta cancer de col uterin? care sunt ceilalti factori de risc implicati(in procente)?
  daca o companie de medicamente obtine profit din aceasta campanie, cei care sufera efecte adverse severe/moarte cum vor fi despagubiti? cui sa se adreseze, pe cine sa dea in judecata? MSF, ANM, Tariceanu, Streinu-Cercel, pe cine? cine va suporta cheltuielile cu tratamentul efectelor adverse, cine va despagubi in caz de deces?
  • +1 (1 vot)    
   Re: Russian Roulette (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:35)

   remus foto [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   Crezi ca va recunoaste vreun medic efectele adverse ca fiind asociate vaccinului !? Nu, ei sunt instruiti ca vaccinul e sigur.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebari pt prof.Streinu Cercel (Vineri, 21 noiembrie 2008, 10:55)

  Nostrabrucanus [utilizator]

  1. Virusul HPV este specific uman? Tulpinile din vaccin sunt specifice omului sau pot sa imbolnaveasca si alte animale?
  2. CE relevanta are studiul de fertilitate desfasurat pe soareci .. in conditiile in care s-a folosit un un produs preparat dintr-un virus specific uman?
  3. A prezentat Merck studii despre toxicitatea si efectele adjuvantului cu aluminiu?
  4. S-au facut studii in Romania referitoare la numarul copiilor deja infectati cu HPV ( transmitere de la mama la copil)? Studii de genul acestora:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed&cmd=Retrieve&list_uids=8551271&dopt=Abstract
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed&cmd=Retrieve&list_uids=10371668&dopt=Abstract
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed&cmd=Retrieve&list_uids=10745235&dopt=Abstract

  5. Stie domnul doctor efectele vaccinului Gardasil / Silgard / Cervarix asupra celor vaccinati si care aveau deja o infectie cu HPV - tulpinile din vaccin - anterioara vaccinarii?
  6. De ce nu s-au facut publice efectele vaccinului asupra persoanelor care sunt deja infectate cu alte tulpini de HPV? Exista date in studiile prezentate de Merck si in baza VAERS.
  7. Exista date clare ce arata ca nu exista o conexiune directa intre HPv si cancerul de col uterin. Acest lucru este precizat si in documentele FDA: http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/07p0210/07p-0210-ccp0001-01-vol1.pdf
  Conform noilor informatii stiintifice publicate in ultimii 15 ani, este in mod general acceptat ca identificarea si tipizarea infectiei cu HPV nu arata o relatie directa cu riscul de cancer. Cele mai multe infectii acute cauzate de HPV sunt auto-limitate. [1, 4-7] Persistenta infectiei cu HPV s-ar putea sa actioneze in aparitia cancerului ca un promotor al tumorii [8-11]. Va urma :D
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare pt.Streinu-Cercel (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:04)

  mari [anonim]

  ce masuri se iau pentru a-i determina pe medicii ginecologi sa lucreze cu instrumentar steril si sa poarte manusi chirurgicale de unica folosinta ? in provincie nu sunt clinici ca in bucuresti, iar medicii au cabinete SRL in care nu investesc si nu fac cheltuieli cu sterilizarea, dezinfectarea.
 • 0 (0 voturi)    
  NU ! (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:43)

  costin muresan [anonim]

  foarte pe scurt !

  Sa dea ei o declaratie pe proprie raspundere prin care sa garanteze ca acest vaccin nu va face rau si sa raspunda in fata oamenilor !
 • 0 (2 voturi)    
  intrebare pentru dl dr Streinu Cercel (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:44)

  Nostrabrucanus [utilizator]

  1. In ce masura este morala si etica vaccinarea copiilor cu un vaccin pentru care NU s-au incheiat studiile de siguranta ( se incheie in iunie 2009 si se vor publica in septembrie 2009, conform declaratiilor MErck din documentele de la FDA) si nici nu are date clare referitoare la protectie, efecte reale pe termen lung ?

  2. CAre este cuantumul de bani pe care-l primesc medicii pentru promovarea vaccinului?

  3. Apare in documentatia de aprobare a vaccinarii in masa si varianta legata de vindecarea si prevenirea infectiilor cu HPV prin ajustarea aportului de acid folic si licopen? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12846362?dopt=Abstract si nu este singurul studiu pe subiect.

  4. In studiile luate in considerare pentru aprobarea vaccinarii s-a pus problema subiectivitatii studiilor, avand in vedere conflictele de interese, legatura intre finantatorii studiilor si rezultatul dorit? Exista vreo investigatie in aceasta zona?

  5. CAre este procedura (in Romania ) prin care sa se inregistreze efcetele adverse ale vaccinurilor, inclusiv decesele si care este procedura prin care un cetatean poate da in judecata Guvernul Romaniei pentru promovarea vaccinarii cu un vaccin nesigur, evident, in cazul in care parintele constata efecte adverse serioase ale vaccinului. Ce poate face un astfel de parinte ?
 • 0 (0 voturi)    
  interesant de vazut - evolutie prospect Gardasilas (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:38)

  Nostrabrucanus [utilizator]

  :D

  nostrabrucanus.wordpress.com/2008/11/21/gardasil-silgard-unde-i-adevarul/

  In forma de la FDA apar cuvinte "interesante": autoimun, moarte, pancreatita, embolie, tromboza. La europeni nu apar. Nici in link-ul dat de hotnews catre site-ul Merck.
 • 0 (0 voturi)    
  NU imi vaccinez fetita! (Vineri, 21 noiembrie 2008, 15:52)

  elefantu [anonim]

  medicamentul nu are studii si nu exista experienta semnificativa in utilizarea lui.copilul meu nu este un cobai!stiu cum functioneaza sistemul medical si cum se obtin prescriptii .nu sunt de acord cu aceasta campanie de vaccinare.
 • 0 (0 voturi)    
  ATENTIE (Vineri, 21 noiembrie 2008, 16:37)

  iul [anonim]

  Sa cerem explicatii Ministerului ce inseamna ca parintii care refuza vaccinul isi asuma 'consecintele' ? Am impresia ca birocratii astia nu vor deconta tratamentul celor care se imbolnavesc, dar au refuzat vaccinul !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Dar impotriva cancerului de PROSTATA? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 22:50)

  gigi [anonim]

  barbatii sunt uitati de la toate in era emanciparii
 • 0 (0 voturi)    
  Toate pe dos... Pana cand? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 5:22)

  Radu [anonim]

  Stau si ma intreb... ce as face daca intr-o zi cand ma intorc de la servici imi gasesc fetita plangand si cu inceput de manifestare al efectelor secundare? In ciuda faptului ca nu am solicitat vaccinul respectiv pentru copilul meu?
  Oare am sa tac la explicatia ca a fost o neintelegere la mijloc? Ca s-a ratacit hartia?
  Am sa pot sa suport un proces in care sa am de infruntat o jigodie de avocat (vezi alte cazuri din presa) care sa imi spuna ca suntem in Romania si conform legii de aici nu am ce face?

  Hmmm.... NU CRED!
  Voi ce ati face?
 • 0 (0 voturi)    
  Drepturile omului (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 15:44)

  Mihai [anonim]

  Nu cumva sunt incalcate drepturile omului in acest caz? Cum de in Europa vaccinul este gratuit, dar la dispozitia cui il cere, iar la noi a intrat obligativitatea de a-l face? Cum e posibil la nivel inalt - decizional, ca un medicament care nu este suficient testat pentru efecte in timp sa fie distribuit ca si "obligatoriu - mascat" unui intregi populatii? Asa de usor se cumpara o piata de cobai? Cu cateva zeci de milioane de euro?

  Cand spun obligatoriu mascat ma refer la faptul ca trebuie sa faci cerere si formulare tocmai pentru a nu face vaccinul respectiv copilului tau, cand normal ar fi ca tu sa faci aceasta cerere si sa mentionezi ca iti asumi responsabilitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  Dvs., domnule ministru, va asumati consecintele? (Joi, 27 noiembrie 2008, 2:36)

  un parinte [anonim]

  Am citit in Ordinul ministrului, la art. 4 urmatoarea "nota":

  "NOTA: Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaratie scrisa a parintilor copilului, cu asumarea consecintelor ce decurg din acesta."

  Dar Dvs., domnule ministru, daca prost, Doamne ferescte, dar daca, prin absurd, se intampla ceva cu un copil vaccinat, Dvs. va asumati consecintele?
 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:54)

  Me [anonim]

  Sunt femeie.
  Am papiloma virus, depistat cand aveam 19 ani. Fac anual PAP pentru a afla cum sunt, ma tratez anual, totul e ok deocamdata.
  Mentionez asta doar asa, ca introducere...

  Am urmatoarea problema cu vaccinul acesta si cu campania de informare:
  - de ce nu s-a facut nici un fel de campanie de prevenire a infestarii cu virusul HPV, de genul - sa ai grija cum iti alegi partenerii sexuali, sa fie constiente adolescentele de existenta lui atunci cand isi incep viata sexuala, sa se protejeze, sa mearga la ginecolog. Hodoronc tronc ni s-a aruncat vaccinul acesta in prim plan.
  - sunt mult, mult prea mari riscurile pentru a face acest vaccin. Poti sa ai HPV si sa nu faci cancer, daca ai grija de tine si mergi regulat la doctor.

  Pe de alta parte sunt foarte mari sansele sa murim de altceva - infarct, comotie cerebrala, orice alt fel de cancer... la ce vremuri stresante si grele traim.
 • 0 (0 voturi)    
  mamaliga (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 21:52)

  GigiMarga [anonim]

  Oricat de atractiva pare teoria conspiratiei, mai bine cititi cu atentie surse serioase si lasati prostiile:
  http://www.fda.gov/cber/safety/gardasil071408.htm
  http://www.cancer.gov/cancertopics/hpv-prevalence0307
  http://www.cancer.gov/ncicancerbulletin/NCI_Cancer_Bulletin_052306/page6
 • 0 (0 voturi)    
  Dar daca se va dovedi nociv? (Miercuri, 16 decembrie 2009, 16:34)

  Paul [anonim]

  Stimate domnule Cercel,

  Daca peste niste ani se va dovedi ca acest vaccin are drept efecte secundare, de exemplu, incapacitatea femeilor de atunci de a duce o sarcina la termen, sau poate chiar sterilitatea din start, cam pe unde va veti ascunde Dvs cand toate acele familii care voiau copii vor veni spre Dvs sa va intrebe de sanatate?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by