Analistul politic Cristian Ghinea si jurnalistul Petre Iancu au vorbit, in prima editie a emisiunii "Bucuresti punkt Bonn", realizata in colaborare de HotNews.ro si Deutsche Welle, despre asteptarile pe care le au romanii si germanii de la noul presedinte al SUA, Barack Obama. Cei doi s-au referit la criza financiara, la strategia militara americana si la posibilitatea ca romanii sa poata calatori fara viza in Statele Unite.

Cei doi invitati au raspuns problemelor ridicate de cititorii HotNews.ro. Vezi aici intrebarile adresate de cititori.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" poate fi ascultata in fiecare vineri, de la ora 17.00, fie la Deutsche Welle, pe frecventa 88,5 FM (Bucuresti), fie online pe HotNews.ro.

Asculta prima editie a emisiunii Bucuresti punkt Bonn

Petre Iancu

  • SUA mai pot influenta destul de mult Romania, dar nu mai suntem la inceputul anilor '90, atunci cand Romania era o tara destul de instabila. Sunt mai degraba influente indirecte pe care le pot exercita oficialii americani la Bucuresti, cum ar fi, de pilda, sustinerea justitiei independente.
  • Sperantele pe care le-a trezit Barack Obama sunt extrem de mari, poate prea mari. Si la Berlin lumea stie ca interesele americane pre-electorale sunt egale cu interesele americane post-electorale. Exista o mare speranta: in locul confruntarii, sa se instituie cooperarea.
  • Germania este marcata in acest moment de aceleasi griji, poate chiar mai profund decat Romania, pentru ca aceste griji au inceput in Germania inainte de sa apara in Romania, griji legate de criza financiara globala.
  • Administratia face o politica, iar aceasta poate fi mai buna sau mai rea. Dar economia merge indiferent de administratie, indiferent ca e democrata sau republicana.
  • Oamenii (din Germania, n.r.) privesc cu enorm de multa speranta aceasta administratie; sunt aproape neverosimil de mari sperantele legate de aceasta schimbare de administratie la Casa Alba.
  • Germania se asteapta ca presedintele Obama, in mod paradoxal, sa-si intensifice cererile (militare, n.n.) la adresa partenerilor europeni, dar razboiul din Afganistan este foarte nepopular in Germania.

Cristian Ghinea

  • Problema (vizelor, n.r.) este pe cale de a fi rezolvata. Din pacate sau din fericire nu depinde foarte mult de nivelul politic. Adica nu putem spune ca presedintele Bush s-a opus acordarii vizelor. Din pacate este un proces mai degraba birocratic, de nivel tehnic, iar Romania nu indeplineste anumite conditii. Si am putea spune ca, dimpotriva, administratia Bush a vrut, a incercat sa urneasca Senatul si Congresul in aceasta directie, dar nu a reusit foarte bine. Obama nu o sa faca foarte multe, asta este vestea proasta. Din fericire suntem in ultima etapa inainte de a intra in procesul de eliminare a vizelor. Si cu Obama si fara Obama vom scapa probabil de vize anul viitor.
  • (Schimbarea de la Washington, n.r.) s-ar putea sa aiba ceva reverberatii indirecte in Romania. Adica sa ne gandim si noi "dom'le, noi am fi in stare sa alegem un rrom sau un maghiar presedinte?".
  • In acest moment mi se pare ca Rusia il testeaza pe Obama. Deci, practic revedem un scenariu care s-a intamplat si cu Kennedy. Rusii inteleg, sau cel putin aceasta administratie, sa nu generalizam la poporul rus, intelege de forta.
  • Putem vorbi de o descrestere sau de o inghetare, o timorare, a investitiilor pe termen mediu si scurt in Romania.
  • S-a creat aceasta asteptare imensa. Obama este foarte popular si mai ca nu-ti vine sa spui "vine Obama si se rezolva toate problemele".