Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% este conforma cu legea fundamentala, a decis miercuri Curtea Constitutionala. Tot joi, Curtea Constitutionala a stabilit ca Legea privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi este constitutionala, la fel ca si Legea privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca.

Curtea de Conturi a decis, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant este constitutionala.

Aceeasi decizie a fost luata, de aceasta data cu unanimitate, in ceea ce priveste Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care prevede majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca.

In ceea ce priveste sesizarea formulata de presedintele Traian Basescu privind neconstitutionalitatea unor dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, Curtea a decis, cu majoritate de voturi, ca textele criticate in sesizare sunt conforme cu legea fundamentala.

Motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei in vederea promulgarii legilor, in conditiile art.77 alin.(3) din Constitutie.

Tariceanu: Majorarea salariilor profesorilor cu 50% nu poate fi sustinuta economic

Majorarea salariilor profesorilor cu 50% nu poate fi sustinuta economic si ar aduce economia romaneasca intr-o situatie de criza, care ar afecta toate categoriile de salariati, a comentat premierul Calin Popescu Tariceanu miercuri, de la Bruxelles, decizia Curtii Constitutionale.

"Nu va ascund ca am primit cu reala surpriza decizia Curtii Constitutionale, intrucat, intr-un caz similiar, Curtea a constatat ca o decizie a Parlamentului era neconstitutionala. Majorarea salariilor profesorilor cu 50% nu va face decat sa plonjam intr-o criza majora, care va narui toate eforturile si performantele pe care Romania le-a inregistrat in ultimii ani", a spus Tariceanu.

Precizand ca a respectat intotdeauna deciziile justitiei, primul ministru a subliniat ca, deocamdata, "suntem in cursul unei proceduri si va trebui vazut daca legea va fi promulgata" de presedintele Basescu.

"Nu voi lua in calcul decat ceea ce este in folosul economiei si al cetatenilor Romaniei. (...) Stiu ca o astfel de atitudine poate fi penalizanta din punct de vedere politic, dar interesul Romaniei pe termen mediu si lung este ca astfel de decizii sa nu fie puse in practica, pentru ca nu corespund interesului general, vor crea sentimentul unei bunastari pe o luna sau doua", dar vor fi urmate de o inflatie galopanta.