Ucraina a trimis o notificare Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile privind a doua faza a proiectului Bastroe, informeaza Mediafax. Dupa ce in august ucrainenii comunicasera Romaniei ca au revocat decizia de realizare a celei de-a doua faze a proiectului, notificarea trimisa demonstreaza faptul ca s-au razgandit. Dar, cel putin de aceasta data, ei respecta procedura Conventiei Espoo si informeaza partea romana.

Notificarea este primul pas din cei prevazuti in procedura de autorizare a investitiilor cu posibil impact transfrontalier de mediu si contine o serie de date si parametri la care partea ucraineana intentioneaza sa faca investitia.

Conventia Espoo prevede o procedura care trebuie urmata de un stat ce intentioneaza sa faca investitii care ar putea avea un impact transfrontalier asupra mediului, iar Ucraina a incalcat pana nu demult toate prevederile acesteia.

La reuniunea statelor parti din 19-21 mai, care a avut loc la Bucuresti, a fost adoptata o "declaratie oficiala de non-conformitate" privind nerespectarea de catre Ucraina a obligatiilor sale, iar Kievul a primit si un avertisment. El ar urma sa intre in vigoare in cazul in care, pana la 31 octombrie 2008, Ucraina nu anuleaza decizia de finalizare a proiectului adoptata in decembrie 2007, nu opreste lucrarile, nu reia dialogul efectiv cu autoritatile romane si nu parcurge etapele procedurale necesare. Statele parti ale conventiei i-au solicitat atunci in mod ferm sa nu intreprinda nicio lucrare suplimentara pana in momentul conformarii integrale cu prevederile Conventiei si cu recomandarile Comitetului de Implementare.

Prin urmare, Kievul a anuntat in august intreruperea proiectului si incepe sa urmeze procedura prin notificarea Ministerului Mediului roman asupra intentiilor sale viitoare.

Primind notificarea si devenind publica, toti cei interesati din Romania isi pot formula un punct de vedere cu privire la oportunitatea investitiei si a impactului asupra mediului, se creeaza o dezbatere. punctele de vedere sunt trimise ministerului pentru a fi atasate raportului de dezbatere publica a investitiei.

Conventia de la Espoo obliga Ucraina sa organizeze in Romania o dezbatere publica in care partile interesate sa isi spuna punctul de vedere. Potrivit Mediafax, aceasta dezbatere privind constructia canalului Bastroe ar putea fi organizata anul viitor, in primavara sau in vara.

Romania s-a pronuntat in repetate randuri asupra imactului negativ pe care canalul Bastroe il are asupra Deltei Dunarii si a adus divergenta cu Ucraina pe aceasta tema in atentia organizatiilor si conventiilor internationale de mediu. Pana de curand Ucraina a ignorat toate avertismentele primite, fie ca au fost de la statele parti ale Conventiei Espoo sau a Conventiei Aarhus. Chiar si Adunarea parlamentara a Consiliului Europei a cerut Kievului sa anuleze proiectul Bastroe, intrucat are un efect devastator asupra unei zone unice a Europei, Delta Dunarii.

De fapt, perspectiva Kievului asupra canalului Bastroe este ca nu face decat sa reconstruiasca un canal care exista deja si care a functionat pana la sfarsitul anilor '50. In perioada in care acesta n-a functionat, viata economica si sociala a intregii regiuni vecine s-a degradat serios a argumentat adesea Ucraina, respingand contraargumentul partii romane care sustine ca in acea zona traficul fluvial este exterm de redus.

Prin urmare este vorba strict de o chestiune economica, nu una de mediu, este opinia autoritatilor ucrainene.