Deputatii au votat, marti, in unanimitate, eliminarea accizelor la productia de tuica si rachiu de fructe destinata consumului propriu in gospodariile individuale, pentru o cantitate de 250 de litri de alcool pur, echivalentul a 500 litri palinca si 750 litri de tuica.

UPDATE: Ministerele de resort au solicitat Comisiei Europene modificarea legislatiei legata de accizele pentru prioducatorii individuali. Ministerul Economiei si Finantelor: "Raspunsul Comisiei Europene este ca analizeaza solicitarea Guvernului Roman, in perspectiva unei viitoare revizuiri a Directivei legata de accize".

Cu 210 voturi pentru si nici unul impotriva, initiativa legislativa de modificare a Codului Fiscal prevede ca este exceptata de la accize productia individuala care nu este destinata comercializarii.

Proiectul de lege a fost initiat de 9 parlamentari PSD si un parlamentar PNL si, prevedea eliminarea accizelor la productia de rachiu de fructe destinata consumului propriu, fara a specifica insa, cantitatea.

La dezbaterea proiectului de lege, deputatii PNL, Nicolae Popa, Nini Sapunaru si Horia Uiroreanu au propus eliminarea accizelor la 250 de litri alcool pur, echivalentul a 500 de litri de palinca si 750 de litri de tuica. Totodata, deputatul liberal Nini Sapunaru a propus ca in categoria baturilor alcoolice neaccizate sa intre si vinul.

Sapunaru a explicat ca introducerea vinului pe lista, in categoria produselor alcoolice da "posibilitatea taranilor de a detine pana la 60.000 de litri de vin si de a-i comercializa".

Amendamentele au fost adoptate de reprezentantii tuturor partidelor politice si introduse in proiectul de lege care, merge acum la promulgare la presedintele Traian Basescu

Camera Deputatilor este camera decizionala si proiectul de lege va fi trimis spre promulgare, in conditiile in care a fost deja aprobat de Senat.

Nicolae Popa, deputat PNL: "Credem ca este un act de dreptate. Pana acum, marea majoritate erau nemultumiti pentru ca plateau accize standard, de 100%, pentru producerea a 50 de litri de alcool pur si accize de 50% pentru 100 de litri concentratie de 50 de grade.Tuica este un produs traditional si nu trebuie sa dispara. Sa stiti ca nimeni nu a murit din cauza aceasta!"

Horia Uiroreanu, deputat PNL: "Prin aceasta lege se face o reparatie morala fata de traditiile romanesti! Micii producatori au liber la cazane!"

In domeniul alcoolului si bauturilor alcoolice, regimul accizelor este reglementat prin doua directive europene pe care Romania si le-a insusit si le-a pus in aplicare in Codul Fiscal.

Potrivit acestor directive comunitare, tuica si rachiurile pot fi realizate in gospodariile individuale, consumul propriu in limita unei cantitati de 50 de litri pe an cu o concentratie de 100% alcool pur si, cu o acciza redusa de 50%, maximul de reducere admis de directivele comunitare.

Restul cantitatii obtinute se taxeaza cu acciza intreaga.

Acciza standard pentru alcoolul etilic este de 750 de euro/hl. In aceste conditii, taranii, chiar si pentru tuica si palinca folosite pentru propriul consum, trebuie sa plateasca 375 de euro/hl, respectiv 3,75 euro pentru fiecare litru de produs de 100 grade alcool. Acciza se aplica de la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la UE,

In prezent, producatorii de tuica trebuie sa achite o acciza de 6,3 lei pe litru pentru o cantitate de pana la 100 de litri si 13,3 lei/litru pentru ce depaseste aceasta cantitate.

Modificarea regimului accizelor, asa cum prevede propunerea legislativa adoptata, marti de deputati, impune, potrivit reglementarilor comunitarea, initierea in prealabil a unei proceduri la nivelul Comiei Europene pentru redeschiderea si renegocierea Capitolului 10 "Impozitarea si renegocierea derogarilordeja acordate"

UPDATE: Ministerul Economiei si Finantelor: "Raspunsul Comisiei Europene este ca analizeaza solicitarea Guvernului Roman, in perspectiva unei viitoare revizuiri a Directivei legata de accize".

Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) au transmis o solicitare comuna Comisiei Europene, prin care prezinta situatia actuala de accizare din Romania si au propus aplicarea unui nou regim.

"Pentru gospodariile individuale se propune exceptarea de la plata accizelor a unei cantitati de 100 de litri de tuica si rachiuri din fructe destinate consumului propriu, iar pentru fiecare detinator de materie prima (fructe) care se prelucreaza in micile distilerii, aplicarea unui regim de accizare diferentiat, astfel: pentru cei care realizeaza o productie pe an intre 1 hectolitru si 5 hectolitri, o acciza de 25% din acciza standard; pentru cei care realizeaza o productie pe an intre 5 hectolitri si 10 hectolitri, o acciza de 50% din acciza standard", a transmis Ministerul Agriculturii, citat de Mediafax.

Oficiali din cadrul MEF au declarat pentru HotNews.ro ca raspunsul Comisiei Europene nu a fost nici pozitiv, nici negativ. "Este un raspuns succint, de circa o pagina, in care se anunta faptul ca se analizeaza solicitarea noastra si, in perspectiva unei revizuiri a Directivei legata de accize, se vor lua in calcul si propunerile Guvernului Roman".

Incercarile de eliminare a accizelor pentru producatorii individuali dateaza de un an si jumatate

  • In februarie 2007, la numai doua luni dupa data aderarii la Uniunea Europeana, ministrul liberal al agriculturii Dan Motreanu a solicitat ministrului de finante Sebastian Vladescu scutirea de la plata accizelor a productiei de pana la 400 de litri de alcool (tuica, palinca, rachiuri), precum si reducerea la jumatate a accizei pentru cantitatile cuprinse intre 400 si 1.000 de litri.

"Consideram ca este necesar ca realizarea acestor produse sa fie incurajata in favoarea micilor producatori prin modul in care sunt accizate si autorizate instalatiile la care se obtin, asa cum se procedeaza in tarile din Uniunea Europeana care au traditie in domeniu si care protejeaza micii producatori", a declarat ministrul agriculturii Dan Motreanu.

  • Potrivit NewsIn, Vladescu s-a declarat "neplacut surprins" de acest demers: "domnia sa nu a participat la discutiile din Parlament la aprobarea Codului Fiscal. Probabil ca cei interesati de obtinerea acestei facillitati l-au prins intr-un anume context", a declarat Vladescu pentru NewsIn. Acesta a mai spus ca propunerea nu s-a discutat in Guvern si ca nu exista intentia Executivului de a modifica cotele accizelor la alcool.