Consiliul Superior al Magistraturii "atentioneaza" DNA cu privire la modul defectuos in care a gestionat inregistrarile din dosarul Remes. Nota inspectiei judiciare a CSM a fost trimisa procurorului general in vederea luarii "masurilor legale impuse", desi nu s-a putut stabili persoana care a difuzat catre presa caseta "caltabosul". Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a acuzat inspectia judiciara de "partizanat", spunind ca s-a urmarit in principal verificarea modului in care s-au facut interceptarile. Procurorul de caz a sustinut ca inspectorii Consiliului s-au folosit de informatii gasite pe blog-ul consilierului PNL, Dan Andronic. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca "atentionarea nu figureaza intre masurile CSM".

Presedinta CSM, Lidia Barbulescu, considera ca se impune "atentionarea DNA asupra modului defectuos in care a gestionat inregistrarile in cauza, ceea ce a favorizat scurgeri de informatii de natura a compromite actul de justitie si chiar de a crea situatii favorabile unor invinuiti sau inculpati". Lidia Barbulescu a mai precizat ca materialul va fi inaintat procurorului general "in vederea luarii masurilor legate de aspectele retinute in fapta".

Cu toate ca Lidia Barbulescu a preluat in declaratia data la finalul sedintei ideea de "compromiterea actului de justitie", a retractat afirmatiile similare din nota inspectiei judiciare.

"Se inlatura din continutul notei aprecierile Inspectiei Judiciare referitoare la valabilitatea administrarii unor probe, apreciind in acest sens ca acestea exced atit competentele Inspectiei, cit si obiectivul controlului".

  • Cercetarile CSM sint bazate pe blogul lui Andronic

Procurorul DNA, Claudiu Dumitrescu, cel care a instrumentat cazul Remes-Muresan, a acuzat CSM ca inspectorii s-au folosit in cercetarile privind difuzarea interceptarilor de informatii gasite "pe blogul unui consilier politic".

Dan Andronic este cel care pe blogul sau a furnizat in acele zile informatia potrivit careia procurorul Dumitrescu a participat la o intilnire la sediul Fundatiei Freedom House, unde ar fi prezentat ziaristilor caseta cu interceptarile in cazul Remes. Informatia a fost negata atit de procuror, cit si de Freedom House, iar inspectorii au purtat o corespondenta cu organizatia, in urma careia s-a stabilit neveridicitatea informatiei lansate de Andronic.

"Respectivele documente nu apar insa in dosarul inspectiei sau in raportul final", a spus Dumitrescu.

  • Daniel Morar: Inspectie partizana si superficiala

Prezent la sedinta, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a acuzat ca verificarea facuta de CSM a fost "partizana si superficiala". "Obiectul controlului era modul in care acea caseta a ajuns in presa, ori verificarile s-au axat pe modul in care s-au realizat acele inregistrari. Verificarile au vizat mai multe institutii, toate au fost crezute pe cuvint, mai putin DNA", a spus Morar.

Mai multi membri CSM, printre care procurorii Bogdan Licu si Cristian Deliorga, sau presedintele Inaltei Curti de Casatie, Nicolae Popa, au sustinut ca inspectia nu raspunde la intrebarea de baza: cine a difuzat inregistrarile, deci nu si-a atins scopul.

Mai mult, Liviu Dascalescu a considerat ca inspectia judiciara nu avea competenta sa faca verificari in acest caz.

  • Kovesi vrea revizuirea relatiei cu presa

Procurorul general a afirmat ca ea a fost cea care a cerut plenului CSM sa trimita catre Parchetul General nota inspectiei si ca se impune revizuirea modului in care decurge relatia cu presa in Ministerul Public.

Cu toate acestea, Kovesi nu a precizat care vor fi masurile pe care le va lua, asa cum cere nota inspectiei.

Autorul "scurtmetrajului spagii caltabosul", ramas necunoscut

Inspectia judiciara arata ca nu se poarte "stabili fara dublu persoana care a multiplicat si transmis catre terti imaginile din caseta spagii Muresan- Remes".

Imaginile ar fi fost realizate de Serviciul Tehnic al DNA in perioada 7 octombrie, ora 10.00-8 octombrie, ora 11.00.

"La nivelul DNA nu exista norme care sa reglementeze in concret modul de inregistrare, copiere, multiplicare sau distrugere a inregistrarilor audio-video", se spune in raportul inspectorilor.

Filmul "caltabosul" a fost difuzat de TVR 1 in data de 10 octombrie si in el apare Decebal Traian Remes primind un plic cu 15.000 de euro de la Avram Muresan in contul aranjarii unor licitatii pentru omul de afaceri Gheorghe Ciorba.