Producatorii din tara nu vor scumpi painea inainte de Paste, a declarat, astazi, pentru Realitatea Tv, Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie. Presedintele Rompan, Aurel Popescu, afirmase, in urma cu doua zile, ca pretul painii va creste in perioada urmatoare, cel mai probabil inainte de Paste, din cauza scumpirii cu 0,1 lei/ kilogram a pretului graului. Ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Consiliului Concurentei sa verifice pretul la paine.

Premierul Tariceanu le-a cerut, ieri, ministrilor Economiei si Agriculturii sa demareze o ancheta, pentru a vedea daca se justifica intentia producatorilor din domeniul panificatiei de a scumpi painea. Totodata primul ministru solicita Consiliului Concurentei sa verifice daca producatorii aplica o "politica de tip cartel".

"Care este substratul? Ce costuri au crescut, ca ei sa justifice o majorare a preturilor? Trebuie sa vedem daca nu exista o politica de tip cartel, si aici Consiliul Concuerentei are un rol important de jucat. Il chem sa isi joace acest rol", a declarat, ieri, primul ministru dupa sedinta saptamanala de Guvern.

Premierul a precizat ca nu exista o lipsa de faina sau de grau in Romania.

Presedintele patronatului Rompan a anuntat, marti, ca pretul painii va creste din nou in perioada urmatoare, pana la Paste, in conditiile in care graul s-a scumpit numai in ultima saptamana cu 10 bani.

Totodata, el a aratat ca incepand cu luna martie au fost scoase cantitati de grau din rezerva de stat catre depozitari.