Liderul PSD, Mircea Geoana sustine ca programul de achizitie de avioane de lupta s-a transformat intr-o lupta intre Palate. In opinia sa, presedintele Basescu face lobby ca Romania sa cumpere avioane F – 16 de la americani, iar premierul Tariceanu vrea sa cumpere de la producatorii europeni. Premierul declarase anterior ca Guvernul nu a luat nici o decizie si a atras atentia ca Romania nu va cumpara avioane second-hand. In schimb, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, spune ca studiile MApN arata ca tara noastra are nevoie de 48 de avioane de lupta. Nu este exclusa nici varianta ca o parte sa fie luate la mana a doua. Presedintele Traian Basescu solicitase ministerului Apararii sa urgenteze programele de achizitii.

  • Programul “Avionul Multirol” este avaluat la 3,5 miliarde de euro si este cel mai mare contract de achizitii publice al Romaniei
  • MAPN a anuntat ca atribuirea contractului va fi realizata prin dialog comptetitiv, forma de achizitie pusa sub semnul intrebarii de catre Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice
  • Pana in prezent, cinci companii internationale din SUA si Europa s-au aratat interesate de programul “Avionul Multirol”, insa unele relatari din presa au dat ca sigura compania Lockheed-Martin.
  • Ministrul Melescanu a declarat ca nu renunta la posibilitatea de a achizitiona si avioane second-hand si sustine ca procedura de achizitie este in derulare.

“Am urmarit cu atentie iesirea Presedintelui de la bilantul MApN si cea a Premierului de astazi pe tema achizitiei avioanelor de lupta. Presedintele a pledat cu o zi in urma pentru accelerarea acestor achizitii, respectiv pentru avioane americane de tip F 16, in timp ce premierul a vorbit indirect despre nevoia de a nu cumpara avioane de mana a doua, ci de avioane europene ”, a declarat Mircea Geoana.

Liderul PSD a mentionat ca programul de achizitie a avioanelor de lupta este evaluat in acest moment la 3,5 miliarde de euro, dar ca ar putea ajunge la 4 miliarde. “Asistam la o competitie pentru comisioane intre cele doua palate si avem nevoie de o informare a Parlamentului fata de acest subiect foarte costisitor ”, a mai spus Geoana. Liderul PSD a anuntata ca ministrul apararii, seful Marelui Stat Major si ministrul Finantelor vor fi chemati in fata Parlamentului pentru a da explicatii referitoare la planul de achizitii.

Geoana a spus din nou ca Romania nu are nevoie de 48 de avioane si ca MApN nu are o strategie actualizata. “Din punctul nostru de vedere, niciun fel de achizitie masiva de echipament militar nu trebuie facuta pana nu reactualizam Strategia de securitate a Romaniei”, a mai declarat liderul social-democrat.

Tariceanu nu vrea vechituri

Premierul a declarat ca exclude posibilitatea ca statul roman sa cumpere avioane la mana a doua. “Nu ne permitem sa ne jucam de-a apararea. Ca prim-ministru, declar foarte limpede ca mi se pare normal ca Romania sa nu fie tratata numai ca o tara care are obligatia sa achizitioneze. Suntem membri NATO, membri ai Uniunii Europene, dar avem si propriile interese, interese economice, care inseamna ca la o achizitie atat de importanta din punct de vedere si strategic, militar, dar si economic, este o cheltuiala imensa; avem dreptul sa ne uitam la consecintele economice in cadrul economiei romanesti ”, a spus seful Guvernului.

Tariceanu a mai mentionat ca programul de achizitie a avioanelor de lupta reprezinta o investitie pe termen lung si ca decizia va fi luata la nivelul Guvernului. Premierul sustine ca in cazul programului “Avionul Multirol”, prin care M ApN doreste sa achizitioneze 48 de avioane de lupta, este necesar ca in contract sa se prevada ca o parte din tehnica de productie a avioanelor sa fie integrata in industria din Romania. “Vreau ca economia romaneasca sa poata sa contribuie la o astfel de achizitie prin furnituri de echipamente, piese de schimb; deci sa integram, intr-un fel, produsul sau o parte din produs in industria romaneasca, in asa fel incat o parte din banii acestia, intr-un fel, sa aiba, daca vreti, si un efect de antrenare pentru economia romaneasca”, a mai declarat Tariceanu.

Melescanu, tentat de avioane second-hand

Ministrul Teodor Melescanu a explicat pentru HotNews.ro ca premierul a dorit sa sublinieze ca nu s-a luat nici o decizie privind atribuirea contractului, cum a sugerat presa. “Au existat o serie de speculatii legate de acest program de achizitii iar Premierul a facut declaratii tocmai pentru a inlatura orice fel de dubiu asupra faptului ca inca nu s-a luat nici o decizie”, a declarat ministrul Apararii. La inceputul saptamanii au aparut o serie de articole potrivit carora Romania va achizitiona avioane de lupta F 16-produs de Lockheed Martin – SUA. “Decizia este deparate de a fi luata”, a mai precizat ministrul Melescanu.

Ministrul Apararii a facut cateva precizari legate de programul “Avionul Multirol”. “Conform studiilor noastre Romania are nevoie de 48 de avioane de lupta, adica patru escadrile a cate 12 avioane”, a explicat Melescanu. El a mai spus ca in functie de conditiile financiare numarul poate fi redus. Cat despre achizitionarea de aparate de zbor second-hand, ministrul Melescanu a declarat ca aceasta posibilitate inca nu a iesit din calcul.

Presedintele critica lentoarea achtizitiilor

Presedintele Traian Basescu a solicitat marti, la bilantul MApN, urgentarea programului de achizitii. “Cer Ministerului Apararii, Statului Major General sa depuna un efort major in indeplinirea programelor de achizitie a Armatei. Nu mai putem tolera de la an la an raportarile aproape nevinovate, cu zambetul pe buze, care arata si un oarecare nivel de dezinteres, ca iarasi nu ne-am realizat programul de achizitii”, a declarat presedintele.

In opinia sa, nerealizarea programelor de achizitii nu este justificata nici de procedurile greoaie. “Poti sa ai o intarziere in primul an, cand se intocmesc caiete de sarcini, cand se fac toate procedurile, dar perpetuarea acestei probleme an de an, nerealizarea achizitiilor de tehnica noua este un element ingrijorator pentru Armata”, a mai declarat Basescu.

Cel mai mare contract de achizitii publice

  • Potrivit estimarilor oficiale programul “Avionul Multirol” va costa statul roman 3,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproate 25 % din valoarea constractelor de achizitii publice efectuate de Romania in 2007, care s-au ridicat la 11 miliarde de euro.
  • Potrivit reprezentantilor  Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) acesta este cel mai mare contract de achizitii publice derulat in Romania. 
  • Pana in prezent, de programul “Avionul Multirol” s-au aratat intersate cinci mari companii care au si propus cate un tip de avion: JAS Gripen, produs de compania SAAB – Suedia, F – 16 C/D block 50/52, produs de Lockheed Martin – SUA, Rafale, produs de compania Dassault Aviation – Franta, Eurofighter Typhoon, dezvoltat in cooperare de Germania, Italia, Marea Britanie si Spania, F-18 produs de catre Boeing.

Dialog competitiv in loc de licitatie

Ministerul Apararii a anuntat ca procedura de achizitie in cazul programului “Avionul Multirol” va fi dialogul competitiv. “Se va merge pe varianta de dialog competitiv datorita naturii si a sumei mari pe care o presupune contractul”, a mai declarat Melescanu.

Despre procedura de achizitie anuntata de catre ministerul Apararii, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice spun ca nu este cea mai fericita alegere. “Cred ca cei care se ocupa de achizitii la MApN ar trebui sa se mai gandeasca”, a declarat Codrin Vulcu, puratorul de cuvant al ANRMP. Cu toate acestea acesta a explicat ca, potrivit Ordonanatei de Urgenta 34/2006, MApN are dreptul sa aleaga procedura de achizitie.

“Este insa destul de nefiresc, deoarece in cazul dialogului competitiv se presupune ca autoritatea contractanta nu stie ce exact vrea sa cumpere, or in acest caz ministerul ar trebui sa stie exact ce cumpara”, a mai declarat Vulcu pentru HotNews.ro