Inteligența se formează încă din primii ani de viață. Întreaga percepție despre bani pleacă din copilărie și ne va influența deciziile financiare pe tot parcursul vieții. De aceea, este important să aducem mai aproape de cei mici concepte și termeni financiari, într-un mod prietenos, în cadrul materiilor pe care aceștia le învață la școală și la grădiniță.

Pe platforma Școala de Bani sunt disponibile 41 de fișe educaționale pentru clasele 0-IV și 22 pentru grădinițăFoto: BCR

LifeLab este un proiect educațional care aduce în sălile de clasă noțiuni de educație financiară, la toate materiile de la toate ciclurile de învățământ.

Cu peste 300 de resurse didactice disponibile pe platforma Școala de Bani, profesorii de la toate ciclurile de învățământ, au acum acces gratuit la instrumente care îi ajută să îi învețe pe elevi despre bani, economii și gestionarea finanțelor personale. Aceste materiale au fost dezvoltate în colaborare cu experți și profesori, acoperind o gamă largă de discipline, astfel încât noțiunile financiare să fie integrate în mod armonios în programa școlară existentă.

Educație financiară pentru cei mici: Pe platforma Școala de Bani sunt disponibile 41 de fișe educaționale pentru clasele 0-IV și 22 pentru grădiniță

Ce sunt banii, de ce trebuie să economisim și cum explici unui copil aceste concepte? Răspunsul stă în abordarea creativă și interdisciplinară a noțiunilor financiare. Copiii de grădiniță învață despre bani prin intermediul poveștilor „Punguța cu Doi Bani”, activităților practice „Bulinel” sau „Păpușa Maya”, și legăturilor cu lumea cotidiană „Mici Brutari”.

La școala primară, copiii învață descompunerea bancnotei de 10 lei în bancnote de 1 leu, discută povestea „Pinocchio”, discută despre importanța economisirii și încep să se familiarizeze cu concepte de producător și consumator, toate în cadrul orelor lor obișnuite.

Concursul LifeLab National continuă: premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație la mai multe discipline.

La concurs poate participa orice profesor care dorește să ofere elevilor săi abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, în orice școală și grădiniță.

Pentru a participa la concurs, profesorii trebuie să urmeze mai mulți pași:

  • Pasul 1: Să-și creeze un cont pe platforma Școala de Bani. Prin înregistrarea pe platformă, aceștia vor avea acces la resursele educaționale disponibile pentru a-și îmbogăți activitățile de predare.
  • Pasul 2: După ce și-au creat contul, profesorii pot accesa secțiunea „Resurse pentru Profesori”, unde vor găsi fișele educaționale corespunzătoare materiilor pe care le predau.
  • Pasul 3: Implementarea resurselor educaționale în activitățile de clasă și documentarea procesului care poate fi realizată prin fotografii sau clipuri video. Aceste dovezi trebuie încărcate ulterior pe un link de wetransfer pentru a fi luate în considerare la punctul 4 și evaluarea participării la concurs.
  • Pasul 4: Pentru a se înscrie în concurs, profesorii trebuie să completeze un formular de înscriere disponibil pe platformă, evidențiind modul în care au utilizat fișele educaționale în activitățile lor de predare.

Premiile vor fi acordate pe baza criteriilor precum numărul de fișe aplicate și calitatea argumentării utilizării acestora în activitățile de clasă. Participanții cu cele mai bune performanțe vor fi recompensați cu unul dintre cele 50 de vouchere eMAG în valoare totală de 14.500 de lei. Vezi regulamentul concursului.

Educația financiară este mai mult decât explicarea termenilor precum bani, economii sau credit; este despre pregătirea copiilor pentru un viitor prosper și echilibrat. Alături de LifeLab profesorii au oportunitatea de a influența pozitiv viețile elevilor lor și de a contribui la formarea unei generații mai bine pregătite din punct de vedere financiar.

Articol susținut de BCR

Image by Drazen Zigic on Freepik