Procurorul Ioan Mureşan, fost şef al DIICOT Alba, cel care l-a anchetat pe fostul comisar-sef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie după zece ani de procese.

Traian Berbeceanu (foto arhiva)Foto: Agerpres

ÎCCJ a decis luni achitarea celor trei inculpați din dosarul Berbeceanu: procurorul Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Ioan Cean şi ofițerul de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba Alin Mirel Muntean.

În 2016, Ioan Mureșan a primit condamnări pentru mai multe infracțiuni, cu sporuri ajungându-se la totalul de șapte ani de închisoare, după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție și criminalitate organizată.

De asemenea, Alin Mirel Muntean a primit 4 ani de inchisoare. În acelasi dosar, fostul procuror Ioan Nicolaie Cean a primit doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la represiune nedreaptă.

Fostul procuror se poate întoarce la DIICOT Alba

După decizia ÎCCJ, Ioan Mureşan, suspendat din funcţia de procuror din 2014, când a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, poate reveni în cadrul DIICOT Alba.

De asemenea, prin decizie cei trei inculpați au scăpat de plata daunelor morale și materiale pe care au fost obligați să le achite de instanța de fond lui Traian Berbeceanu, în valoare de 97.000 de lei şi 100.000 de euro.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, în calitate de ofițer de poliție judiciară și având funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a sprijinit grupul infracțional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupetiu și alte persoane.

Astfel, polițistul era acuzat că ar fi primit de la Gheorghe și Anca Rusu un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către aceștia a unor date și informații privitoare la cercetarea lor sau a SC Uranus Junior 2003 SRL ori a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziții domiciliare.

Ulterior, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Mureșan, fost procuror șef al DIICOT Alba, Nicolaie Ioan Cean, fost procuror în aceeași structura, Alin Mirel Muntean, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru că ar fi săvârșit mai multe nereguli în anchetarea polițistului Traian Berbeceanu.

Acuzațiile DNA

DNA a susținut că, în cursul anului 2012, Traian Berbeceanu i-a transmis lui Ioan Mureșan, atât direct, cât și prin intermediul altor persoane, că are informații cu privire la activități infracționale desfășurate de procurorul Nicolaie Cean și polițistul Alin Muntean, atrăgându-i atenția că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculandu-se și informații privind deținerea de către Berbeceanu a unor înregistrări în sensul celor arătate.

În luna august 2012, Ioan Mureșan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu să îl numească pe Alin Muntean ca șef al Serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din cadrul BCCO Alba.

În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum și lipsa din registrul de evidență a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie - decembrie 2010, în lucru la Alin Muntean.

În aceste condiții, având suspiciuni cu privire la Alin Muntean, Berbeceanu a refuzat solicitarea lui Ioan Mureșan.

„Aspectele menționate mai sus, care periclitau pozițiile funcționarilor publici, precum și interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpații Mureșan Ioan și Cean Nicolaie, împreună cu ofițerul de poliție Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele și atribuțiile funcțiilor deținute, să obțînă, în mod injust, denigrarea și decredibilizarea ofițerului de poliție Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliție judiciară deținut de acesta, precum și înlăturarea ofițerului din dosarele pe care le instrumenta", conform DNA.

În acest context, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmarire penală aflate pe rolul DIICOT Alba, Ion Mureșan și Alin Muntean au direcționat declarațiile unor învinuiți și martori audiați în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor și fără existența vreunei sesizări scrise, către persoană lui Berbeceanu, evidențiindu-se o acțiune concertată pentru obținerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu în fapte de natură penală.

Pentru a obține acele declarații de la învinuiți, Alin Muntean a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.

O altă categorie de declarații ce au fost utilizate de Ioan Mureșan în susținerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relații de dușmănie cu Berbeceanu (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acțiunilor BCCO Alba), au precizat procurorii DNA.

Traian Berbeceanu a lansat în 2019 cartea „Radiografia unei mârşăvii judiciare”, un volum autobiografic care cuprinde evenimentele după ce a fost acuzat de fapte de corupție.