Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a trimis marți propunerile pentru conducerea unor secții din Parchetul General, DNA și DIICOT. Printre procurorii propuși, care ar urma să fie numiți de către președintele Klaus Iohannis, se numără și Mihaiela Moraru Iorga, care în perioada în care a lucrat la DNA a avut un conflict cu şefa ei, Laura Codruţa Kovesi, pe care a dat-o în judecată. Moraru Iorga este propusă pentru funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA, post ocupat acum, cu delegare, de procurorul Adrian George Matei, care a candidat și el, dar s-a retras din cursă. Este procurorul care instrumentează dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID, în care a cerut ridicarea imunității pentru urmărirea penală a lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Mihaiela Moraru IorgaFoto: Agerpres

Ministerul Justiției a organizat interviuri pentru zece posturi de conducere vacante în marile parchete, dar pentru două dintre ele nu a fost selectat niciunul dintre procurorii care au candidat.

Au fost scoase la concurs:

  • 4 funcții de procuror-șef de secție în cadrul Parchetului General;
  • 3 funcții de procuror-șef de secție în cadrul DNA;
  • 3 funcții de procuror-șef de secție în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Propunerile ministrului Justiției pentru posturile de conducere vacante din marile parchete

Ministerul Justiției a anunțat marți că Alina Gorghiu a selectat și propus următorii procurori:

  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de urmărire penală din Parchetul General - procurorul Remus-Iulian Popa;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției judiciare din Parchetul General - procuroarea Antonia-Eleonora Constantin;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de resurse umane și documentare din Parchetul General - Cristina-Daniela Balcan;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției parchetelor militare din Parchetul General - procurorul Adrian-Cornel Nicolau;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a criminalității organizate din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - , pe procurorul Adrian-Petre Todoran;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției judiciare penale din Direcția Națională Anticorupție - procuroarea Marinela Mincă;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a corupției din DNA - procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA - procurorul Ionuț Ardeleanu.

Propunerile vor fi transmise Secției pentru Procurori a CSM, pentru obținerea avizului.

Pentru funcțiile de procuror-șef de secție pentru Secția de combatere a traficului de droguri și Secția de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice, ambele în cadrul DIICOT, ministrul Justiției nu a formulat nicio propunere.

Pentru funcția de procuror-șef al Sectiei de combatere a traficului de droguri din DIICOT au candidat procurorii Valentin Cotoară și Oana Schmidt-Hăineală, care a fost membru CSM și secretar de stat în mandatul de ministru al Justiției al lui Florin Iordache, în perioada adoptării Ordonanței 13.

Cine este procuroarea Mihaiela Moraru Iorga

Printre procurorii selectați de Gorghiu se numără și Mihaiela Moraru Iorga, care a candidat pentru funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA, alături de Gheorghe Emil Moța. Procurorul Adrian George Matei, care conduce cu delegare secția, a candidat și el, dar s-a retras din cursă. Este procurorul care instrumentează dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID, în care a cerut ridicarea imunității pentru urmărirea penală a lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Tot el l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea.

Procuroarea Mihaiela Moraru Iorga lucrează acum în Parchetul General și se ocupă de dosarele penale care îi vizează pe magistrați, după desființarea controversatei Secții speciale.în care a activat.

Interviul susținut de Mihaiela Moraru-Iorga pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a corupției din DNA:

Mihaiela Moraru Iorga a devenit cunoscută pe vremea când lucra la DNA şi a avut un conflict cu şefa ei, Laura Codruţa Kovesi.

În iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga din funcţia de procuror DNA, după care aceasta şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Conflictul dintre cele două a continuat, Moraru Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou şi ar fi fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

Ulterior, în 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste câteva luni, instanţa supremă anula rechizitoriul DNA.