​Probabil nicio altă fotografie postată de Consulatul României la New York nu a făcut atâta vâlvă precum cea de la Târgul de Turism de la New York, devenită virală după ce standul țării noastre a fost decorat cu poze în format A4. ​

HotNews.roFoto: Hotnews

Imaginea a fost ștersă, ulterior, de pe contul de Facebook al Consulatului, însă dezbaterea a continuat, reacțiile venind atât de la politicieni, cât și de la ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, care s-a declarat nemulțumit de cum a arătat standulși a dat vina pe expozanți.

De asemenea, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru a calificat situația drept scandaloasă și rușinoasă.

Cine apare în poză

Cine sunt însă cei care s-au lăudat pe Facebook cu prezența la târg? HotNews.ro a identificat în imagine trei dintre funcționarii Consulatului, în frunte cu șeful oficiului.

Potrivit unor surse diplomatice, reprezentanții Consulatului au venit doar să viziteze standul și nu ar fi avut nicio implicare în organizare.

HotNews.ro a solicitat o poziție și Consulatului General al României la New York. Până la ora publicării acestui material nu am primit un răspuns. Imediat ce va fi primit, el va fi publicat.

Călin Radu Ancuța, care apare în centrul fotografiei, este șeful oficiului Consular de la New York.

Radu Ancuța a fost angajat în MAE din sursă externă. În timpul Guvernării Boc el a fost secretar de stat în MAE, după ce anterior condusese Agenţia Naţională de Control al Exporturilor, desființată ulterior. Ancuța fusese înainte director executiv al Direcţiei de Integrare Europeană din Primăria Capitalei, în perioada în care Primăria municipiului Bucureşti era condusă de Adriean Videanu (PDL). După alegerile locale din 2008, Ancuţa a avut un conflict cu noul primar general, Sorin Oprescu, acesta suspendându-l din funcţie pe motiv că nu i-a transmis anumite informaţii. Călin Radu Ancuţa a contestat însă sancţiunea în instanţă şi a câştigat procesul. Ulterior, el a părăsit Primăria Capitalei şi a fost angajat în postul de consilier personal al secretarului de stat din Ministerul Dezvoltării Răzvan Murgeanu (PDL).

Potrivit ultimei declarații de avere publicate pe integritate.eu, Radu Ancuța a avut un venit anual aferent funcției de 46.381 de dolari și 26.586 de lei.

Gabriel Duțu, care apare în fotografie în dreapta, este consilier economic al Consulatului din New York. El face parte din rețeaua externă a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Postul a fost câștigat la concurs. Potrivit documentelor ministerului, în 2017 el a fost declarat admis, având o medie de 9,27.

Potrivit ultimei declarații de avere publicate pe integritate.eu, el a avut un venit anual de la minister de 38.500 de dolari și 16.014 lei.

Bogdan Lupaș, care este al doilea din stânga în fotografie, este și el consilier economic la Consulatul României din New York. El este la post de la sfârsitul anului trecut. Anterior, a fost sef serviciu achiziții și monitorizare în cadrul Secretariatului General al Administrației Prezidențiale.

Consulatul a publicat o fotografie cu standul României de la un târg de turism de la New York, lăudându-se cu „diseminarea informațiilor exclusive” și ofertele de turism. Imaginea arată însă cum era standul. Pe o pânză neagră erau prinse din loc în loc câteva fotografii în format A4 cu atracții turistice din România.

„Reprezentanții țării noastre au beneficiat, pe toată perioada desfășurării evenimentului, de suportul și sprijinul logistic al conducerii Consulatului General al României la New York și al Biroului de Promovare Comercială și economică”, se arată în postare.

Reacțiile critice nu au întârziat să apară, iar postarea a fost ștearsă. Imaginea s-a viralizat însă.

Stand plătit de Ministerul Turismului. Ministrul dă vina pe expozanți

Participarea Românie la târgul de turism de la New York, cu pachet de bază, a fost inclusă în lista manifestărilor expoziționale internaționale pentru anul curent. Documentul a fost întocmit și agreat în cadrul consultărilor desfășurate la sediul instituției cu reprezentanții asociațiilor, federațiilor și patronatelor de profil, iar ulterior aprobat prin ordinul ministrului antreprenoriatului și turismului nr. 80/27.01.2022, se arată într-o precizare a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Ministrul Constantin Daniel Cadariu a declarat că nu este mulţumit de modul în care a fost reprezentată ţara noastră, însă a dat vina pe expozanți.

„Era, cumva, de datoria expozanţilor care au solicitat participarea la acest târg să asigure reprezentarea în condiţii demne”, a mai spus ministrul.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a precizat că amenajarea standului României de la Târgul de Turism de la New York a fost una standard oferită de organizator, decorul format din pânză de culoare neagră, fiind specific manifestării expoziționale de mai bine de 20 de ani.

Ministerul a plătit pentru acest tip de amenajare 7.990 de dolari.

Ambasadorul Muraru: „Este scandalos si rușinos”

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, reacționează după ce imaginea cu standul țării noastre la târgul de turism de la New York a devenit virală, stârnind critici.

​„Este scandalos si rușinos. N-am vazut nicio demisie și nici o asumare a răspunderii. Nu este posibil ca lucrurile să rămână așa. Cine a organizat participarea la târg trebuie să răspundă la întrebarea cine se face vinovat și să ia măsuri. Altfel, astfel de situații se pot repeta”, a declarat Andrei Muraru pentru HotNews.ro.