Ce-i in inima unui om care castiga suficient incat sa traiasca burghez, dar care face greva foamei? Presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania a declarat greva foamei, pe 10 martie, la 8 dimineata. Are unde sa doarma, cu ce sa se plimbe dintr-o localitate in alta, are familie si laptop. Dar il doare ca romanii lui pleaca in alte tari, pentru mai bine.

La telefon:

Reporter: Unde pot sa va gasesc? Ati anuntat ca va gasim la intersectia str. Carol Davila cu str. prof. dr. Gheorghe Marinescu, dar nu v-am vazut.

Radu Minea: La poarta Cotroceniului, aia mare, pe unde intra Basescu. Acolo sunt.

Reporter: Acolo, dar nu v-am vazut.

Radu Minea: Veniti, ca va fac eu semn.

Intr-adevar: la intersectia str. Carol Davila cu str. prof. dr. Gheorghe Marinescu, peste drum de poarta principala a Cotroceniului, intr-o masina de generatie noua, argintie, sindicalistul Radu Minea facea greva foamei, cu un laptop in brate.

Foame pana miercuri

"Stau in greva foamei pana miercuri si chiar mai incolo, daca rezist. Eu as vrea ca pana atunci sa obtin o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Daca n-o voi obtine, miercuri ma voi alatura celorlalti colegi din cercetare pentru un protest in fata Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica", a spus Minea.

Se joaca cu degetele pe tastele laptopului si continua: "Vreau sa atrag atentia asupra situatiei in care se afla cercetarea: indiferenta autoritatilor statului pentru a finanta acest domeniu, incalcarea Cartei Europene a cercetatorului si a Codului etic de angajare a cercetatorului, precum si mentinerea unor grupuri de interese din universitati la conducerea sectorului de cercetare. In plus, multi dintre acestia, din structurile de conducere, sunt nomenclaturisti si securisti".

"Eu nu am putut sa plec in strainatate la studii, pe vremea lui Ceausescu, fiindca tata a fost bogat si a avut pamanturi inainte de securisti", mai spune el.

Reporter: De ce greva? nu v-ajung banii?

Radu Minea: Va zic cinstit: eu castig 3.000 de lei. Dar lucrez intr-un institut cu vreo 400 de persoane unde media de varsta e de 50 de ani. In Romania nu mai exista cercetatori tineri. Nu stim exact cati parasesc tara. Trebuie sa ne pastram neamul si traditiile. Cum sa nu valorizam traditiile noastre, ca suntem romani?

Reporter: Nu exista patrii, regi, regine. Stam cu unguri, tigani, tatari, suntem toti oameni. Ce ne face sa fim mai presus, ca romani?

Radu Minea: Ba exista. Tinerii astia cu globalizarea se insala. Avem niste traditii milenare deosebite. Traditia o sa ramana. Ati vazut cum a fost la moartea printesei Diana, cati oameni s-au adunat si au plans. Ziceam: tinerii astia cu globalizarea se insala. O sa vina un secol religios cand oamenii or sa se intoarca la traditii.

Radu Minea:

  • este presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania. De-a lungul vremii sindicalistul a adus mai multe acuzatii la adresa tuturor factorilor care au legatura cu cercetarea, de la premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele ANCS, Anton Anton, la fostii ministri Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, Alexan­dru Athanasiu si Mircea Miclea, despre care a afirmat, in nenumarate randuri, ca au deturnat banii Cercetarii, de la institute spre universitati. Luni, Minea a intrat in greva foamei: "Vreau sa atrag atentia mediatica si sa discut cu presedintele sa vada pe documente cum functioneaza clientelismul si coruptia din cercetare. Atat macar"