Republica Moldova trebuie sa-si imbunatateasca relatiile cu Romania, a declarat presedintele Vladimir Voronin in cadrul unui interviu televizat, citat de Deutsche Welle. Este pentru prima data in decurs de trei ani cand Voronin pledeaza pentru imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari. Pana acum presedintele moldovean nu a ratat nici o ocazie sa atace Romania, inclusiv in cadrul forurilor europene.

In interviul amintit, Voronin subliniaza ca bunele relatii dintre cele doua tari nu au alternativa, deoarece - spune el -"Romania nu va disparea de pe harta, asa cum nici Moldova nu va disparea nicaieri". "Personal, sunt pentru relatii bune cu vecinii. Si trebuie sa uitam de toate neintelegerile pe care le-am avut din careva motive istorice" - a mentionat liderul comunist, care a precizat ca "acum, Moldova si Romania sunt doua tari vecine, independente si trebuie sa aiba relatii bune".

Anul trecut relatiile dintre Romania si R. Moldova au fost extrem de tensionate. Autoritatile de la Chisinau au aduse numeroase acuze Romaniei, printre care si subminarea suveranitatii Republicii Moldova prin atragerea studentilor si a preotilor si prin acordarea de pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni.

Luna trecuta, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin se opunea redenumirii limbii moldovenesti in "limba romana" si renuntarii la trecutul comunist de dragul unei integrari europene mai simple. El amintea ca la referendumul lingvistic din 1 octombrie 2004, 84% din populatie s-a pronuntat pentru pastrarea numelui istoric al limbii – moldoveneasca. In context, el a mentionat ca peste un an, Moldova va implini 650 de ani de existenta, in timp ce Romania are doar 170. De aceea - a spus Voronin - "este absurd sa discutam ce a fost mai intai, oul sau gaina".