Presedintele rus Vladimir Putin va veni la Summit-ul NATO de la Bucuresti, a anuntat marti ministrul de externe Serghei Lavrov, informzeaza Reuters citand Ria Novosti. Summit-ul din aprilie este cel de-al doilea la care participa seful statului rus, care a refuzat sistematic invitatiile NATO, dupa intalnirea de la Roma, din 2002, cand a fost creat Consiliul NATO-Rusia.

NATO a anuntat in 23 ianuarie ca a lasat invitatia oficiala presedintelui Putin, iar secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca l-a ninvitat personal pe Putin la Summit-ul de la Bucuresti. Luni, vicepremierul Serghei Ivanov a afirmat ca nu este exclus ca presedintele sa participe la Summit, confirmarea venind la numai o zi din partea sefului diplomatiei ruse.

"Presedintele Vladimir Putin a acceptat invitatia de a lua parte la summit", a spus Lavrov in timpul unei vizite la Geneva. "Este o demonstratie ca Rusia este deschisa dialogului pe orice tema", a completat ministrul de externe.

In perioada in care are loc Summit-ul, 2-4 aprilie, Putin se va afla la final de mandat. El va preda mandatul - probabil succesorului sau desemnat, care se asteapta sa iasa presedinte in alegerile din 2 martie, Dmitri Medvedev - la inceputul lunii mai, prin urmare calitatea in care Vladimir putin va fi prezent la Bucuresti este indubitabil de presedinte al Federatiei Ruse. Astfel Summit-ul NATO devin ultimul eveniment de aceasta anvergura la care Vladimir Putin participa in calitate de presedinte al Federatiei Ruse.

Liderul de la Kremlin a refuzat sistematic invitatiile Aliantei la summit-uri, Rusia fiind reprezentata in consilul NATO-Rusia la nivel de ministru de externe. Primul si ultimul summit al lui Putin a fost in 2002, cand a fost creat acest Consiliu NATO-Rusia, un format al Aliantei care are drept scop stabilirea de proiecte comune in diferite domenii, rpecum cooperare militara, managementul crizelor, nonproliferarea, controlul armamentului sau reforma apararii.

Asteptat la Summit-ul de la Istanbul, din 2004, unde ar fi putut veni "in anumite conditii", dupa cum s-a exprimat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, Putin a refuzat invitatia. Conditiile nu au fost niciodata date publicitatii, dar s-a speculat ca Putin dorea un rol sporit al Rusiei in Consiliul NATO-Rusia, vroia ca NATO sa accepte prezenta trupelor ruse in Moldova si Georgia, iar statelor baltice - care devenisera membri ai Aliantei in 2004 - sa li se impune niste restrictii militare. In plus, a fost Summit-ul in care s-a discutat Tratatului adaptat privind fortele conventionale in Europa (CFE), pe care NATO a refuzat sa-l ratifice, din cauza refuzului Rusiei de a-si retrage trupele din Moldova si Georgia.

Putin ar fi trebuit sa fie la Summit-ul NATO de la Riga, din noiembrie 2006, pentru a-l celebra pe fostul presedinte francez Jaques Chirac, dar calatoria a fost anulata in ultima clipa, din "motive organizationale" care nu au fost explicate si nici detaliate.

Prezenta lui Vladimir Putin la summit-ul de la Bucuresti intervine intr-un moment tensionat al relatiilor Rusia-NATO. Bombardiere ruse si-au reluat survolul pe langa tarile scandinave, iar sambata seara doua dintre ele au zburat foarte aproape de avioane americane, potrivit CNN, care cita o sursa de la Pentagon. Asemenea practici erau specifice razboiului rece.

Mai mult, Putin l-a numit pe nationalistul Dmitry Rogozin, ambasador al Rusiei la NATO. "Este clar ca schimbarea ambasadorului Totsky cu ambasadorul rogozin nu va schimba, din pacate, diferentele de opinie dintre Rusia si NATO pe chestiuni precum Kosovo sau apararea antiracheta", a comentat Scheffer numirea.