Membrii Sanitas se gandesc sa declanseze greva generala, la inceputul saptamanii viitoare, daca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu va semna un acord cu reprezentantii cadrelor medicale, prin care se angajeaza sa creasca salariile din sistem cu 12%.

"Pe 28 ianuarie intentionam sa organizam greva generala. Sunt aproape 100.000 de persoane care au semnat si 500 de unitati sanitare in care greva se va resimti", a anuntat pentru HotNews, Marius Petcu, liderul sindicatului Sanitas.

"Declansam greva pe o perioada nedeterminata, in speranta ca Guvernul va reactiona si vor intelege nevoile cadrelor medicale. Daca vor sa tinem greva la nesfarsit, se vor confrunta cu o problema serioasa, cu pacientii care nu vor primi ingrijire sanitara", a mai spus seful Sanitas.

Si angajatii sistemului medical din Tehnico-Administrativ cer mariri salariale

Federatia Nationala a Sindicatelor Tehnic-Economic-Administrativ (TESA) din unitatile sanitare si balneare din Romania a luni, luni, premierului Calin Popescu Tariceanu sa urgenteze aprobarea unei ordonante, privind majorarea salariilor din sectorul medical incepand cu 1 ianuarie 2008.

Intr-un comunicat de presa, presedintele TESA, Augustin Chifor, cere Guvernului sa urgenteze adoptarea unei ordonante privind majorarea salariilor personalului din acest domeniu incepand cu 1 ianuarie 2008. Proiectul de modificare a Ordonantiei 115/2004 privind majorarea salariilor personalului TESA a fost aprobat de Ministerul Sanatatii in urma rundelor de negocieri pe care acesta le-a avut cu echipa de negocieri a Federatiei TESA si a confederatiei Cartel Alfa, se prevad 10,15 si 20 la suta pe diferite structuri de personal TESA.

"Aceste majorari au fost destinate atenuarii discriminarilor grave dintre salariile personalului TESA si salariile personalului medico-sanitar, care treneaza de ani de zile si inca nu sunt rezolvate complet. Sindicalistii TESA spera ca ordonanta reparatorie, in forma aprobata de Ministerul Sanatatii, sa fie parafata de Guvern si publicata cat mai curand in Monitorul Oficial", se arata in comunicatul de presa semnat de presedintele Consiliului National al Fedratiei si citat de NewsIn.

Un sondaj realizat de Federatia TESA la nivel national, in cadrul unitatilor sanitare, 47 la suta din personalul administrativ intentioneaza sa paraseasca Romania pentru a-si gasi slujbe mai bine platite in strainatate, situatie in care conducerea Federatiei ii intreaba pe guvernanti cine va mai lucra in spitale si cum vor functiona acestea.