Consiliul Judetean Teleorman recunoaste oficial acum ca nu a mai incercat sa recupereze pierderile in urma corectiilor financiare de 25% din lucrarile efectuate de firma Tel Drum, in 2009-2011, decise de Comisia Europeana in cazul unor nereguli. Motivul este ca penalitatile pentru lucarile din mandatul lui Liviu Dragnea la sefia CJ Telelorman au fost platite din bugetul de stat, printr-o ordonanta a Guvernului Ponta din anul 2013, initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de acelasi Liviu Dragnea, ca ministru, de data asta.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Vorbim despre Reabilitarea DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita-km 17+400-km 58+000 cod SMIS 1124, al caror beneficiar este Consiliul Judetean Teleorman. Valoarea totala: 65.100.594,91 lei, din care buget eligibil din foncuri europene 52.105.690,38 lei.

In anul 2009, cand Liviu Dragnea era presedintele CJ Teleorman, aceasta lucrare a fost atribuita companiei de constructii Tel Drum, intr-un proiect european in cadrul programului Operational Regional (POR) 2007-2013, program aflat sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regional, condus atunci de Elena Udrea (PD-L la vremea respectiva). In prezent, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Liviu Dragnea ca el ar fi controlat de fapt firma care a lucrat pentru CJ Telelorman pe bani europeni. In schimb, Dragnea neaga ca ar fi avut legaturi cu Tel Drum.

In anul 2012, Comisia Europeana a facut un audit in urma caruia a decis ca au existat nereguli in contract si a aplicat o corectie financiara de 25%, adica in jur de 2,8 milioane de euro.

Pe procedura normala, Ministerul Dezvoltarii Regionale urma sa se indrepte impotriva CJ Teleorman, sa recupereze banii si sa plateasca mai departe Comisiei Europene penalitatea imputata.

S-a ajuns insa in instanta, unde CJ Teleorman, considerand ca nu are nicio vina in acest proiect, a cerut anularea corectiei. CJ Teleorman, reprezentat de presedintele sau, Liviu Dragnea, avea calitate de reclamant, iar parati erau Ministerul Dezvoltarii (Comisia de solutionare a contestatiilor la fondurile europene) si Curtea de Conturi.

Judecata a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti, pana in anul 2013, cand deja Liviu Dragnea nu mai era reclamant ci ajunsese deja de partea paratilor, fiind ministru al Dezvoltarii, in guvernarea Ponta.

Asa se face ca in anul 2013, Guvernul Ponta emite Ordonanta 14/2013, privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice. OG 14/2013 a fost iniíata de Ministerul dezvoltarii sub conducerea lui Dragnea si adoptata de Guvern sub semnatura premieirului Ponta, insa de contrasemnat a contrasemnat Sevil Shhaideh, secretar de stat in minister, la vremea respectiva. Sevil avea sa fie propusa premier de Dragnea in 2016, dupa alegerile parlamentare castigate de PSD. In cele din urma presedintele Iohannis a respins-o, iar Dragnea a propulsat-o pe mai vechiul lui post, de vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. In cele din urma, Sevil a demisionat, in urma unor investigatii ale DNA in dosarul insulei Belina, in care este implicat acelasi Dragnea.

Prin acest act, Guvernul a decis practic sa plateasca de la bugetul de stat inclusiv corectia financiara de 2,8 milioane de euro din proiectul european realizat prin contractul dintre CJ Teleorman si firma Tel Drum.

HotNews.ro a intrebat oficial, zilele trecute, Consiliul Judetean Teleorman daca au fost efectuate demersuri legale pentru ca penalizarile de 2,8 milioane de euro sa fie imputate responsabililor, ci nu contribuabililor la bugetul de stat.

CJ Teleorman ne-a raspuns, marti, oficial ca nu a mai fost nevoie sa se recupereze pierderile din proiect, pentru ca acestea au fost platite de Guvern din bugetul de stat, adica din banii contribuabililor.

''Va aducem la cunostinta ca prin Sentinta nr. 2824 din data de 22.10.2014, actiunea Unitatii Administrativ Teritoriale Judetul Teleorman prin Consiliul Judetean Teleorman, a fost respinsa ca lipsita de interes, prin aplicarea OG 14/2013. Prin OG 14/2013 s-a reglementat suportarea de la bugetul de stat, la nivel national, a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice. In consecinta, suma aferenta corectiei nu a fost platita de la bugetul judetului, ci de catre MDRAP'' - a raspuns CJ Teleorman.

CJ Teleorman by Claudiu on Scribd

Raspunsul oficial al CJ Teleorman, de marti, confirma practic ancheta publicata de Rise Project luni, pe baza documentelor de la instanta, investigatie jurnalistica in care se arata ca ''Dragnea s-a transformat in arbitru si, ajuns in liga mare a politicii, a rescris regulile jocului astfel incat golul dat la bugetul statului sa fie acoperit din banii nostri''.

Reamintim ca luni, 11 decembrie 2017, Directia Nationala Anticoruptie a dispus schimbarea incadrarii juridice (in sensul retinerii formei agravante a infractiunilor initiale) si punerea in miscare a actiunii penale fata SC Tel Drum SA si de reprezentantii companiei, Petre Pitis si Mircea Visan.

DNA ii acuza pe acestia ca ar fi savarsit infractiunea de ''folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave''.

Potrivit DNA, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene s-a constituit parte civila cu suma de 4.849.375 lei.

In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie sustine ca actualul presedinte al PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea ar fi constiuit un grup infractional organizat prin care ar fi obtinut ilegal sume de bani si alte avantaje prin intermediul companiei Tel Drum si al contractelor acesteia pentru lucrari cu fonduri publice.

DNA anunta, intre altele, in 13 noiembrie:

''In cursul anului 2009, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bataus si Marin Predescu (care au asigurat falsificarea si inlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false si inexacte, astfel incat firma Tel Drum SA sa castige un contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506 Cervenia Vitanesti Babaita, in valoare de 62.482.442 lei lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

Au fost falsificate si inlocuite date din proiectul tehnic (plansele desenate pentru profil transversal tip I, memoriul tehnic, design tehnic si plan de executie, caiete de sarcini, devizele ), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnaturii si stampilei verificatorului de proiect, prin modificarea elementelor cantitative, prin inserarea cerintei (ulterior predarii acestuia de catre proiectant beneficiarului Consiliu Judetean Teleorman) ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului sa fie varianta la rece in situ, conditie care ii asigura firmei Tel Drum castigarea licitatiei.

De asemenea, s-a majorat artificial devizul pana la suma de 14.132.923 euro, cu consecinta cresterii valorii contractului finantat din bani publici obtinut de Tel Drum SA.

Inainte de predarea proiectului tehnic in vederea avizarii de catre Autoritatea de Management a finantarii, suspectii Bataus Mugur, Marin Predescu si un alt functionar au permis accesul suspectului Neda Florea la informatii ce nu erau destinate publicitatii, prin participarea acestuia la o prezentare a proiectului tehnic in cadrul Consiliului Judetean Teleorman iar ulterior, inainte de publicarea anuntului privind atribuirea contractului , Mugur Bataus a furnizat reprezentantilor Tel Drum SA detalii cu privire la cerintele de calificare si ofertantii care si-au exprimat interesul sa participe la licitatie.

In legatura cu acelasi proiect de reabilitare a drumului judetean DJ 506, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin incalcarea dispozitiilor legale privind exercitarea functiei, a emis hotarari de contractare a unui credit intern si dispozitii privind demararea procedurilor de achizitii publice si numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informatii confidentiale, prin modificarea proiectului tehnic si depunerea acestuia in vederea avizarii si obtinerii finantarii, Liviu Nicolae Dragnea si Mugur Bataus, cu intentie, in scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA si implicit pentru membrii grupului infractional organizat, si-au incalcat atributiile legale si au determinat membrii comisiei de intocmire a documentatiei pentru licitatia lucrarilor de constructii si membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa incalce, fara vinovatie, dispozitiile OUG 34/2006 prin inserarea unor conditii restrictive si incalcarea principiului tratamentului egal, desemnand castigator al licitatiei publice firma Tel Drum SA.

Prejudiciul cauzat bugetului public este de 5.742.872 (diferenta dintre devizul real prevazut in proiect si devizul modificat), aceasta suma constituind un beneficiu necuvenit pentru firma castigatoare. La aceste activitati au participat in calitate de complici suspectii Neda Florea si Pitis Petre, persoane care administrau Tel Drum SA".

In acest caz, procurorii DNA il acuza pe Liviu Dragnea ca:

"in mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta sotie) a obtinut sume de bani sau bunuri mobile si imobile pe care le utilizeaza, precum si diverse servicii in interes personal, al familiei si al formatiunii politice din care face parte, respectiv donatii de la membrii grupului infractional organizat si de la societatile controlate de acestia (circa 2,5 milioane de lei in anul 2009), transferul partilor sociale din mai multe societati controlate de membrii grupului infractional organizat catre fiul sau, dividende si sume periodice catre fiul sau cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie incasate personal de Liviu Nicolae Dragnea si de fosta sotie de la o alta societate din grup, bani obtinuti de catre Liviu Nicolae Dragnea din vanzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate catre societatile controlate de membrii grupului infractional organizat, folosirea de bunuri mobile de catre fiul sau (autoturismul detinut de o societate din grup si a carui imbunatatire tehnica a fost achitata de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de catre acesta (imobilul din Turnu Magurele proprietate a Tel Drum SA)".

Liviu Dragnea a negat mereu ca ar avea legaturi cu Tel Drum si ca ar fi actionat in vreun fel pentru favorizarea acestei companii la contracte publice.

Citeste si:

Cu cine era asociat Tel Drum pe vremea cand Udrea era la Ministerul Dezvoltarii iar Dragnea sef la CJ Teleorman/ Contractul este anchetat astazi de DNA

OFICIAL Ministerul Dezvoltarii, despre lucrarile din dosarul Tel Drum-Dragnea: Corectiile de milioane de euro au fost platite din bugetul de stat, in 2014