Integrarea Serbiei in Uniunea Europeana o fac Romania, Bulgaria si Grecia prin infrastructura comuna, dezvoltare economica si schimburi culturale, aderarea efectiva ramanand doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei tari ale Uniunii Europene sa sprijinim cat putem Serbia, a declarat premierul Mihai Tudose, sambata, intr-o conferinta de presa comuna, la Belgrad, la finalul Reuniunii cvadrilaterale Romania - Bulgaria - Serbia - Grecia, scrie Agerpres.

Mihai Tudose la BelgradFoto: gov.ro

"O sa punctez cateva lucruri. Vorbim despre integrarea Serbiei in UE? Aceasta o facem noi, granitele Serbiei cu Uniunea Europeana sunt reprezentate de noi, de Grecia, de Bulgaria, de Romania. Integrarea Serbiei se face prin infrastructura comuna, prin schimburile culturale, prin studentii sarbi care invata la Timisoara, prin constructia de drumuri, de autostrazi, infrastructura energetica, infrastructura de IT. Apoi, aderarea efectiva ramane doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei tari ale Uniunii Europene prezente aici sa sprijinim cat putem Serbia. Si nu neaparat sprijinit e cuvantul, ci de a-i usura, de a-i facilita, atat pe Presedintia bulgara, cat si a Romaniei in 2019, tot ceea ce inseamna ajutor si indrumare pentru aceasta oficializare a statutului Serbiei fata de Uniunea Europeana", a explicat prim-ministrul roman.

Mihai Tudose a adaugat ca toate cele patru state au probleme, dar acestea nu sunt de netrecut. "Constatam ca nu exista nicio problema de netrecut si la fiecare problema exista chiar mai multe solutii. Ceea ce reuseste sa faca acest gen de intalniri este sa armonizeze solutiile, sa avem toate cele patru tari aceeasi solutie. Si, mai mult, aseara, in discutii, am stabilit ca de acum, la intalniri, sa participe si ministrii de profil ai celor patru tari, ca e vorba de Transporturi, ca e vorba de Infrastructura, Energie, Afaceri Externe, sau ministrii de Interne, fiindca o alta problema comuna o reprezinta fenomenul migratiei", a afirmat premierul roman.

El a anuntat, in context, ca omologii sai din Grecia, Bulgaria si presedintele sarb au acceptat ca urmatoarea reuniune in format de patru sa aiba loc "la inceputul lunii martie, la Bucuresti, (...) urmand ca aceste intalniri sa nu mai devina un fapt extraordinar prin simpla intalnire, ci sa devina extraordinare rezultatele lor".

Presedintele sarb Aleksandar Vucic a punctat, la randul sau, ca intalnirile in format de patru reprezinta o expresie a cooperarii continue intre Serbia, Romania, Bulgaria si Grecia.

"Am avut o prima intalnire cvadrilaterala in Bulgaria, la Varna, (...) si am discutat multiple chestiuni concrete, iar rezultatul discutiilor noastre politice este faptul ca intotdeauna am avut o crestere a relatiilor comerciale si o dovedesc cifrele noastre, arata bine. Serbia are schimburi comerciale in crestere si cu Romania, si cu Bulgaria, dar si cu Grecia si ne asteptam ca anul viitor schimburile noastre comerciale, intre aceste patru natiuni, sa fie de 3,5 miliarde de euro. Dar orice schimb comercial poate creste in functie de anumite natiuni, pana la anul cu 6,1%, chiar si pana la 20,2%. Sper sa avem un succes mai mare si sper ca aceste intelegeri politice vor crea un mediu si un climat care vor permite tuturor tarilor sa colaboreze si mai bine si mai indeaproape spre beneficiul tuturor, pentru locuri de munca si a aduce mai multi bani in buzunarul cetatenilor nostri", a declarat presedintele Serbiei.

Vucic si-a exprimat recunostinta pentru sprijinul acordat Serbiei pe drumul integrarii europene si a punctat ca acest lucru este important atat pentru viitorul tarii sale, dar "mai larg si pentru stabilitatea, pacea si predictibilitatea intregii regiuni a Balcanilor de Vest".

Seful Guvernului de la Sofia, Boyko Borisov, a afirmat ca proiectele discutate, care vizeaza, intre altele, "coridoarele de transport 8 si 10", "nu reprezinta nicio disputa cu nimeni".

"In acelasi timp, demonstreaza Uniunii Europene faptul ca Balcanii de Vest nu sunt doar geografic parte a Uniunii Europene, dar ca suntem o parte imuabila a ideii europene. Si noi, cu totii impreuna, (...) trebuie sa demonstram intelepciune, trebuie sa demonstram faptul ca ne-am invatat lectiile istorice. (...) Ce dorim cu totii este interconectivitate, infrastructura, nu vrem sa avem tarife de roaming care sa fie prea ridicate, intre tarile noastre, si, nu in ultimul rand, dorim sa avem o infrastructura care sa fie moderna si alaturi de acest element sa putem sa furnizam un internet care sa ne conduca inainte catre secolul urmator. Acum este momentul sa obtinem aceasta conectivitate. (...) Sunt elemente extrem de pragmatice si putem sa avem sansa de a primi sprijin financiar", a declarat Borisov.

Premierul bulgar a mentionat ca, anul viitor, in afara Presedintiei Bulgariei la Consiliul UE, Sofia va gazdui si o noua reuniune in formatul "16+1", prilej pentru discutarea unor proiecte de infrastructura.

"As dori sa le spun prietenilor de la Bruxelles si din UE ca alaturi de noi au Balcani de Vest si Balcani care nu genereaza probleme, sunt stabili, predictibili si care doresc sa urmeze toate reglementarile si cerintele pe care democratia europeana le cere. Aceasta inseamna stat de drept, libertatea de exprimare si, nu in ultimul rand, un venit mai ridicat pentru cetateni. (...) Batalia noastra nu este tintita impotriva nimanui, nici impotriva Turciei, nici impotriva Rusiei, nici impotriva Americii sau Uniunii Europene, ci doar tinteste sa atraga investitii si sa aiba capacitatea sa construiasca, alaturi de noi, infrastructura, pentru ca acolo unde exista constructii si infrastructura nu exista razboaie", a spus Borisov.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a afirmat, in cadrul conferintei de presa, ca acest format de intalniri cvadrilaterale sunt "extrem de simbolice", avand in vedere "participarea a trei tari membre UE - Grecia, Romania, Bulgaria - plus Serbia", "o tara care joaca un rol de o importanta capitala in dezvoltarea zonelor noastre".

"Acest simbolism are un mesaj care poate fi transmis si este extrem de important vizavi de trecut, de prezent si de viitorul comun al natiunilor noastre. Noi credem ca Uniunea Europeana ar trebui, foarte curand, sa corecteze o mare si grava eroare, greseala. (...) Serbia nu mai poate sa fie in afara familiei europene, cu conditia ca majoritatea populatiei sarbe sa doreasca sa faca parte din Uniunea Europeana. Acesta este simbolismul acestui efort comun al tuturor, iar acesta este mesajul pe care dorim sa vi-l prezentam", a spus seful Executivului de la Atena.

Tsipras a subliniat ca reuniunea cvadrilaterala Grecia - Romania - Bulgaria - Serbia devine "o institutie constructiva si care inspira in sensul de comunitate si, in speta, pentru proiectele comune pe care tarile din Balcani le au".

Premierul roman Mihai Tudose, alaturi de omologii sai din Bulgaria - Boyko Borisov si Grecia - Alexis Tsipras au fost intampinati, sambata, in jurul orei locale 10.00, de presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la sediul Presedintiei sarbe, in cadrul unui ceremonial oficial desfasurat in prezenta garzii de onoare. Vucic le-a prezentat apoi celor trei premieri o expozitie cu documente de arhiva relevante pentru trecutul comun al celor patru tari.

Vizita premierului Mihai Tudose la Belgrad se va incheia cu un dejun de lucru, oferit de presedintele Serbiei. Prim-ministrul roman a vizitat si sediul Primariei din Belgrad, unde i-a fost prezentat proiectul "noului Belgrad".

Reuniunea cvadrilaterala Romania - Bulgaria - Serbia - Grecia este a doua intalnire in acest format dupa ce prima s-a desfasurat in orasul bulgaresc Varna, la inceputul lunii octombrie.