Ambasada Rusiei la Bucuresti transmite condoleante, intr-un mesaj postat pe pagina oficiala de Facebook, in legatura cu moartea fostului Rege Mihai I, reprezentanta diplomatica amintind ca monarhului roman i s-a acordat cea mai inalta distinctie sovietica, Ordinul Victoriei, si ca a fost decorat si de catre presedintele rus Vladimir Putin.

Valeri KuzminFoto: Facebook - Ambasada Rusiei in Romania

Mesajul de condoleante transmis de Ambasada Rusiei:

"Ambasada Rusiei la Bucuresti, cu regret, a aflat despre moartea fostului Rege al Romaniei, Mihai I.

Regale Mihai a intrat in istorie ca un curajos om de stat, care a reusit sa puna capat escapadelor militare ale dictatorului roman Ion Antonescu de partea Germaniei naziste. Alaturandu-se coalitiei antihitleriste, Romania a devenit aliatul Rusiei Sovietice si a altor membri ai Natiunilor Unite ceea ce a permis salvarea a zeci de mii de vieti si reconstructia postbelica a tarii mult mai accelerata.

Intelepciunea sa de om de stat a primit o inalta apreciere in URSS, si monarhului roman i s-a acordat cea mai inalta distinctie sovietica, Ordinul Victoriei. In 2005 si 2010 Regele a participat la Parada de Ziua Victoriei in Piata Rosie, si a fost decorat de catre Presedintele Vladimir Putin cu Medalia jubiliara in onoarea celei de-a 60-a aniversare a Victoriei in Marele Razboi pentru Apararea Patriei.

Exprimam sincerele condoleante Familiei Regale romanesti si intregului popor roman in legatura cu aceasta pierdere de neinlocuit".