Presedintele Romaniai, Klaus Iohannis, a semnat decretul pribind promulgarea Legii pentru realizarea "Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol" aferenta programului de inzestrare esential "Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)".

Potrivit Legii, incepand cu anul 2017, vor fi achizitionate sapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT - dintre care patru sisteme destinate inzestrarii Statului Major al Fortelor Aeriene si trei sisteme destinate inzestrarii Statului Major al Fortelor Terestre - si a echipamentelor aferente, in valoare totala de circa 3,9 miliarde USD fara TVA.

Primul sistem din cele mentionate, pentru care a fost deja primita scrisoarea de acceptare de la partea americana, este in valoare de 764,78 milioane USD fara TVA si va fi contractat pana la sfarsitul acestui an.

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a anuntat saptamana trecuta ca semnarea contractului cu Guvernul Statelor Unite pentru aceasta achizitie se va realiza cel mai probabil pana la data de 1 decembrie.