Laurentiu-Teodor Mihai a fost numit in functia de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), printr-o decizie a prim-ministrului Mihai Tudose, relateaza Agerpres. Laurentiu Mihai a fost in ultimii 8 ani director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice. In prezent APMGR reuneste cele mai importante companii din domeniul productiei de medicamente generice prezente pe piata romaneasca fiind una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma.

Laurentiu MihaiFoto: APMGR

Decizia a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial.

Laurentiu Mihai a fost in ultimii 8 ani director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice. Potrivit profilului sau profesional de pe Linkedin, acesta a activat in cadrul SRI ca medic de familie din mai 1997 – octombrie 2004 (7 ani 6 luni)

Pe 1 septembrie, premierul Tudose a decis eliberarea lui Marian Burcea din functia de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al CNAS, cu rang de secretar de stat. Conform aceleiasi decizii a sefului Executivului, Razvan Teohari Vulcanescu, vicepresedinte al CNAS, a exercitat atributiile presedintelui pana la numirea conducatorului institutiei.

Decizia premierului Tudose de eliberare a lui Marian Burcea de la conducerea CNAS a venit dupa ce acesta a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care se investigheaza decontari ilegale ale CASMB.

Laurentiu Mihai este doctor in sanatate publica, specializat in medicina de familie. Este director executiv al APMGR din mai 2011.

In prezent APMGR reuneste cele mai importante companii din domeniul productiei de medicamente generice prezent pe piata romaneasca: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva- o companie Sanofi. Incepand cu anul 2011, APMGR este afiliata la asociatia Medicines for Europe, organizatia reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice si biosimilare din Europa.

La inceputul lunii noiembrie, Laurentiu Mihai a cerut demisia ministrului Sanatatii, Florian Bodog, pe care-l acuza de un "dezastru in domeniul asigurarii medicamentelor pentru populatie". Asociatia APMGR a contestat cresterea unei taxe specifice pentru industria farma (taxa clawback), despre care spune ca s-a majorat pe trimestrul 3 cu 25% fata de nivelul din 2016. Asociatia avertizeaza ca aceasta crestere va duce la disparitia si mai multor medicamente ieftine de pe piata.

Referinta:

In 2007, ziarul Cotidianul scriadespre implicarea lui Laurentiu-Teodor Mihai, fost oficial al ministerului sanatatii atunci, intr-o achizitie dubioasa prin care Ministerul Sanatatii i-a servit la cheie o afacere de un milion de euro in care era implicat si un fost oficial al ministerului.

Pe 28 decembrie 2006, Ministerul Sanatatii a cumparat de la firma Centrul pentru Managementul Serviciilor de Sanatate SRL (CMSS), prin achizitie directa, un program informatic australian pe baza caruia 300 de spitale din Romania urmeaza sa-si codifice bolnavii, sa-i grupeze in functie de afectiunile si de tratamentul efectuat, astfel incit Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa deconteze cu maxima acuratete serviciile efectuate - gen de decontare cunoscut sub numele de „sistem DRG“. Achizitia propriu-zisa a softului este urmata de programe de pregatire a medicilor care deschid perspectiva unei afaceri de aproape un milion de euro. Primul pas incepe azi, cind cite doi medici din fiecare spital efectueaza un curs de familiarizare cu programul.

Implicati in afacere sint Iulian Popescu, fost oficial al ministerului si patron al firmei CMSS, finul sau, Mihai Vilnoiu, si Laurentiu Mihai, director in minister.

Grupul de interese

Pina la achizitia propriu-zisa a softului, s-a realizat un proiect PHARE, in valoare de aproximativ doua milioane de dolari, care urma sa faca anumite analize si recomandari pentru implementarea sistemului informatic DRG. Proiectul a inceput in noiembrie 2005, iar unul dintre coordonatori a fost Mihai Vilnoiu.

In perioada februarie-mai 2006, insusi nasul sau, Iulian Popescu, a facut si el parte din acelasi proiect. De organizarea comisiei de evaluare a proiectului PHARE si de realizarea referatului in baza caruia s-a cumparat pina la urma softul responsabil a fost Laurentiu Mihai, directorul Directiei generale relatii externe si afaceri europene din Ministerul Sanatatii.

In anul 2004, Laurentiu Mihai a lucrat pentru firma lui Vilnoiu intr-un alt proiect cu finantare internationala, menit a evalua spagile din spitale.

Liber la consultanta

Licenta pentru softul DRG a fost cumparata doar pentru un an, contra unui pret de 6.000 de euro, astfel incit pentru functionarea sistemului de plati catre spitale anul viitor va fi necesara o noua achizitie.

Numai ca ministerul a incercat sa stearga urmele afacerii, anuntind spitalele ca softul a fost cumparat prin licitatie de la firma australiana care il produce si nu de la cea romaneasca, ce detinea licenta pentru Romania.

Printr-un plan de implementare a sistemului DRG aprobat de ministrul Eugen Nicolaescu, fiecare spital ce va folosi acest soft trebuie sa trimita cite doua persoane la cursuri de instruire in vederea utilizarii softului, organizate de CMSS.

Documentul ministerial instruieste in clar managerii spitalelor sa plateasca 400 de lei pentru fiecare participant direct intr-un cont deschis la Trezoreria Sectorului 4. Acel cont apartine, de fapt, firmei CMSS SRL.

Numai aceasta faza de pregatire inseamna 70.000 de euro, fara TVA, care vor merge astfel, la recomandarea Ministerului Sanatatii, din bugetele spitalelor in contul unei firme private.