NASA ar putea fi nevoita sa inventeze o nava spatiala cu gravitatie artificiala inainte ca oamenii sa plece spre Marte. Un nou studiu a descoperit ca lipsa gravitatiei genereaza efecte ingrijoratoare asupra creierului uman, noteazaTelegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

O misiune catre Planeta Rosie este deja una plina de obstacole, dar adevarata dificultate va fi ca astronatutii sa ajunga cu mintile intacte. O noua cercetare, finantata de Nasa, arata ca imponderabilitatea face ca creierul astronautilor sa se deplaseze in sus si sa fie impins spre partea superioara a craniului, punand presiune pe regiuni neurale vitale.

Partile de creier cele mai afectate - lobul frontal si cel parietal - controleaza miscarile corpului si functii esentiale precum atentia, concentrarea, planificarea, organizarea si amintirea detaliilor.

Acestea sunt si regiunile legate de comportamentul social, care ii ajuta pe oameni sa evite afirmatii jignitoare sau inadecvate.

"Nu este ceva de dorit pentru o misiune de lunga durata. Astronatutii cu un asemenea handicap nu ar fi capabili sa vada obiecte apropiate, sa citeasca instructiuni sau sa realizeze cercetari de baza la standarde minime", a spus Dr. Dan Brown de la Nottingham Trent University.

Desi gravitatia artificiala este inca in domeniul science-fiction, o statie spatiala care se roteste ar putea crea destul forta centrifuga incat sa creeze un efect similar.