Romanii din regiunea Cernauti au organizat marti un protest in fata Administratiei Regionale de Stat pentru a-si exprima nemultumirea fata de noua lege a Educatiei, care reduce dreptul minoritatilor nationale de a studia in limba materna, informeaza agentia BucPress.

Organizatorii acestui protest au adresat un memoriu de protest guvernatorului regiunii Cernauti, Oleksandr Fisciuk, solicitandu-i sa ceara presedintelui tarii sesizarea Curtii Constitutionale pentru a analiza daca art. 7 al legii este in concordanta cu normele constitutionale.

"Scolile cu limba romana de predare exista in Bucovina de sute de ani si niciun regim politic, nicio formatiune statala, care a administrat acest tinut in trecut nu au indraznit sa priveze comunitatea romaneasca, care este una autohtona, de a studia toate materiile in limba materna", se arata in memoriu.

Protestatarii considera ca noua Lege va determina asimilarea lingvistica a comunitatii romanesti.

La miting au fost prezenti si reprezentanti ai "Corpului national", partid de extrema dreapta, care au scandat "Moarte dusmanilor!", "Statul nostru, legile noastre!", "Romani, sunteti cu Ucraina sau cu Putin?".