Trompetistul trupei Vunk, Danut Dumitru Neculau (Dan Nicolau - numele de scena) este acuzat de procurorii DIICOT ca ii ajuta pe membrii gruparii "Executorii" sa deturneze licitatii publice organizate in Bucuresti pentru achizitionarea locuintelor unor persoane care contractasera imprumuturi de la camatari, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres.

Dan Nicolau apare intr-un dosar DIICOTFoto: Facebook / Dan Nicolau

UPDATE 20.10: Trompetistul trupei Vunk a fost arestat preventiv. Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri seara arestarea preventiva a lui Danut Dumitru Neculau. Decizia nu este definitiva, insa este executorie, iar Dan Nicolau va fi dus in arestul Politiei Capitalei.

Dan Nicolau fusese retinut pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la spalare de bani si deturnarea licitatiilor publice, el fiind dus vineri la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, impreuna cu alti 17 membri ai gruparii 'Executorii'.

Gruparea "Executorii" avea o structura piramidala, bazata pe relatii de prietenie, interese comune si rudenie. Dan Nicolau este nepotul lui Dan Ion Moldoveanu, un membru de baza al gruparii, au precizat sursele citate.

Gruparea era condusa de Stefan Petre, zis "Fane", om de afaceri si administrator al mai multor societati comerciale, iar printre membri se mai gaseau doi executori judecatoresti - si un avocat, indica sursele.

Membrii gruparii ofereau imprumuturi unor persoane (debitori) aflate intr-un impas financiar, percepand in mod nelegal dobanzi saptamanale sau lunare. Pentru a da o aparenta de legalitate, erau incheiate cu debitorii contracte de imprumut la notariat. Persoanele imprumutate puneau ca garantie autoturisme de lux (BMW X5, Land Rover, Porsche Panamera) sau imobile (case/apartamente), iar daca nu reuseau sa achite la timp datoriile bunurile erau scoase la vanzare in cadrul unor licitatii publice. Aceste imobile erau cumparate de intermediari ai camatarilor la preturi de cel mult 30% din valoarea reala si vandute apoi la valoarea reala de pe piata. Prin aceste operatiuni, membrii gruparii obtineau in final castiguri si de 300%, explica sursele judiciare.

Conform acestora, trompetistul trupei Vunk avea rolul de "creditor", "participant la licitatii publice" si "adjudecatar al imobilelor vandute in cadrul licitatiilor publice". Practic, el indeplinea rolul de intermediar la acordarea imprumuturilor si la achizitionarea de catre camatari a imobilelor scoase la vanzare in cadrul licitatiilor.

Unul din membrii gruparii, Adrian Gherghe, a obtinut prin intermediul lui Dan Nicolau, ca urmare a deturnarii unei licitatii publice, un teren situat in sectorul 1 al Capitalei, pe strada Darmanesti, precizeaza sursele citate.

De asemenea, Dan Nicolau a fost folosit de unchiul sau, Dan Ion Moldoveanu, la adjudecarea in cadrul unei licitatii publice a unui apartament pentru suma de 137.000 lei, mult sub valoarea reala a imobilului. Apartamentul era situat in Blocul Zodiac de pe Calea Dorobantilor si apartinea unei femei care se imprumutase deoarece avea mari restante la intretinere, adauga sursele.

Potrivit acestora, Nicolau apare si in calitate de creditor cu suma de 50.000 de lei, in baza caruia alti membri ai gruparii au deturnat o licitatie publica si au intrat in posesia unui apartament situat pe strada Jean Louis Calderon, dupa ce o femeie nu reusit sa returneze imprumutul.

  • DIICOT: 18 persoane, intre care doi executori judecatoresti si un avocat, retinute in dosarul de camatarie si deturnare a unor licitatii

Optsprezece persoane, intre care doi executori judecatoresti si un avocat, au fost retinute si noua sunt plasate sub control judiciar in dosarul de camatarie si deturnare a unor licitatii instrumentat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), anunta News.ro.

Procurorii DIICOT au dispus retinerea pentru 24 de ore a lui Gherghe Adrian, Petre Stefan, Copcea Dragos-Tache-George, Popa Mihail (executor judecatoresc), Moldoveanu Adrian-Florin, Neculau Danut-Dumitru, Breazu Gabriela-Alexandra, Filip Ileana-Alina, Moldoveanu Dan-Ion, Gheorghe Marinel, Tutoiu Silviu-Ionut (avocat), Gusu Daniel,Popa Dumitru-Florian, Cretu Ion Victor, Buturuga Mircea-Gabriel, Lupu Daniel-Cosmin si Calota Adrian, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, camata, inselaciune, deturnarea licitatiilor publice, abuz in serviciu, spalare de bani.

DIICOT detaliaza cum functiona gruparea:

"Cu ocazia cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat structura si ierarhizarea grupului de crima organizata, cunoscut sub denumirea generica de "EXECUTORII", a fost una de natura piramidala, bazata pe relatii de prietenie, interese comune, rudenie, afinitate si concubinaj in varful caruia s-a aflat incontestabil, liderul grupului infractional recunoscut de catre toti ceilalti membri, respectiv inculpatul Petre Stefan, zis Fane", anunta DIICOT.

Potrivit procurorilor, initierea si constituirea grupului infractional organizat a avut loc in cursul anului 2014 cand componentii esalonului decizional s-au grupat in jurul liderului, recunoscand statutul acestuia, si totodata si-au recrutat sau format(specializat) locotenentii (aderentii si sprijinitorii) - componenti ai esalonului executional.

Incepand cu anul 2014, inculpatul Petre Stefan, administrator al mai multor societati comerciale a constituit alaturi de inculpatii Gherghe Adrian si Copcea Dragos Tache George un grup infractional organizat specializat in comiterea infractiunii de camata, respectiv, oferirea cu imprumut a unor sume de bani cu dobanda catre terte persoane aflate, de regula intr-un impas financiar de moment.

Ulterior, pentru a-si asigura veniturile, dar si pentru a avea o parghie, pentru a crea o presiune psihica asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobanda erau inscrise in contracte de imprumut cu sau fara garantie imobiliara, ce puteau fi puse in executare silita.

"Astfel, atat pentru a-si asigura veniturile, precum si pentru a ingreuna o eventuala activitate de cercetare penala, respectiv dovedirea infractiunii de camata, persoanele care activau pe aceasta plaja de infractiuni, au ales, asa cum este cazul si in cauza de fata, sa "mascheze" activitatea de camatarie in incheierea unor acte notariale de imprumut in care debitorii, avand in vedere nevoia stringenta de sume de bani erau convinsi sa semneze acte notariale in care erau stipulate ca sume acordate cu imprumut de creditori sume mult mai mari decat cele remise efectiv, respectiv sume de bani ce erau compuse din suma reala imprumutata plus dobanda ce trebuia platita (obiect material al infractiunii de camata)", anunta DIICOT.

Ulterior, membrii initiali ai grupului infactional, format din inculpatii Petre Stefan, Zis Fane, Gherghe Adrian si Copcea Dragos Tache George au identificat, in afara de perceperea dobanzii mascae, o alta metoda de a realiza profituri, de aceasta data mult mai insemnate, respectiv prin executarea silita a debitorilor chiar imediat dupa expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor imprumutate, scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele imprumutate si dobanzile aferente ci acela de a obtine proprietatea.

"Pentru acest lucru a fost nevoie de atragerea in circuitul infractional a unui nou membru, care sa aiba atributiile necesare realizarii acelui scop, respectiv a inculpatului Popa Mihail, executor judecatoresc, persoana responsabila cu realizarea efectiva a actelor de punere in executare silita a contractelor de imprumut cu garantie imobiliara. Astfel, se poate observa o ascensiune fulminanta a executorului judecatoresc Popa Mihail in cadrul grupului infractional organizat, dupa momentul aderarii sale, acesta ajungand in esalonul decizional, erijandu-si in unele cazuri chiar rol de coordonator, avand ultimul cuvant in ceea ce priveste oportunitatea sau necesitatea unor actiuni sau inactiuni menite sa apere interesele grupului infractional organizat", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Grupul infractional era structurat pe doua paliere, respectiv unul decizional din care faceau parte, in principal, inculpatii Petre Stefan, si Popa Mihail, executor judecatoresc, secondati de catre inculpatii Gherghe Adrian si Copcea Dragos Tache George precum si altul executional din care faceau parte locotenentii acestora mai mult sau mai putin specializati in savarsirea unui anumit gen de infractiuni.

"Schimbarile legislative, precum si destructurarea mai multor grupari infractionale ce desfasurau activitati infractionale asemanatoare, au condus la modificarea in timp a activitatilor ilicite a membrilor gruparii infractionale, in sensul ca, desi in anii 2014 - 2015, inculpatii Gherghe Adrian si Copcea Dragos Tache George figurau ca participanti in cadrul licitatiilor publice, potenta financiara actuala precum si incercarea de a da o aparenta de legalitate activitatii infractionale derulate, au condus la modificarea structurii organizatorice a grupului infractional organizat, in sensul ca acestia au inceput sa atraga noi membri dispusi sa adere sau sa sprijine grupul infractional organizat, respectiv pe inculpatii Gheorghe Marinel, Moldoveanu Dan-Ion, Moldoveanu Adrian-Florin, Gusu Daniel, Popa Dumitru-Florian, Neculau Danut-Dumitru, Buturuga Mircea Gabriel, Breazu Alexandra Gabriela, Cretu Victor, Lupu Daniel Cosmin, Oprea Marian", mai arata DIICOT.

Potrivit procurorilor, executorul judecatoresc Popa Mihail, in vederea realizarii scopului infractional al grupului, a cooptat cu usurinta alti membri. Astfel, la gruparea infractionala organizata a aderat un alt executor judecatoresc in cadrul aceluiasi birou, precum si personal angajat din cadrul acestui birou.

Totodata, pentru ca cercul infractional sa fie complet au mai fost determinati sa adere la grupul infractional organizat si inculpatul Tutoiu Silviu - Ionut, avocat, care avea are rolul de intocmire a actelor ce urmau sa fie incheiate cu debitorii si reprezentarea juridica in fata instantelor de judecata in vederea obtinerii incuviintarilor de executare silita, precum si inculpata Filip Ileana Alina, angajata a unui birou notarial, care avea rolul de a perfecta actele notariale incheiate intre creditori si debitori, care stateau la baza dosarelor de executare silita.

Sumele de bani oferite cu ocazia acordarii imprumuturilor catre debitori proveneau, de obicei, de la inculpatul Petre Stefan sau erau acordate de catre inculpatii Gherghe Adrian si Copcea Dragos Tache George, cu incuviintarea liderului grupului.

In perioada 2014 - 2016, ca si indeletnicire in scopul realizarii de venituri, inculpatii au acordat in mai multe randuri imprumuturi banesti mai multor persoane, percepand in mod nelegal dobanzi saptamanale sau lunare (procente din sumele imprumutate) si primind de la debitori drept garantie autoturisme de lux sau imobile.

De asemenea, s-a retinut ca membrii grupului infractional organizat, in exercitarea indeletnicirii lor obisnuite de a obtine venituri prin acordarea de imprumuturi cu dobanda, au pus la punct un intreg sistem de operatiuni avand o aparenta de legalitate, menite sa scada vigilenta debitorilor cu privire la scopul real urmarit in activitatea lor.

"Toate operatiunile efectuate au fost de natura sa induca in eroare debitorii prin invocarea pretinsului interes al membrilor grupului de a crea o aparenta de legalitate a activitatii de acordare a imprumutului cu dobanda. Prin incheierea in acest sens a unui contract autentificat de un notar public, acestia isi atingeau scopul scopul real al activitatii lor care nu era acela de a-si recupera suma de bani imprumutata si dobanda convenita ci acela de a obtine un titlu ce putea fi investit cu formula executorie, in baza caruia sa treaca ulterior la executarea silita asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care sa si le adjudece beneficiind de concursul strict dedicat in acest sens al executorilor judecatoresti, inculpatii sustinuti de participarea prin persoane interpuse la licitatiile publice trucate si beneficiind totodata de consultanta juridica a avocatului Tutoiu Silviu Ionut", se mai arata in rechizitoreiu.

In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat ca inculpatii nu au realizat o publicitate efectiva a licitatiilor publice unde aveau interese membri grupului infractional organizat.

De asemenea, s-a retinut ca incepand cu anul 2014, dupa adjudecarea unor imobile prin persoane interpuse participante la licitatiile publice trucate organizate in cadrul unor dosare de executare silita, membrii fondatori ai grupului infractional organizat au revandut aceste imobile la preturi mult mai mari fata de pretul de achizitie, obtinand astfel venituri insemnate ce isi au originea in lantul de infractiuni comise in scop de a da o aparenta de legalitate.

Ulterior, aceste venituri au fost reintroduse in circuitul civil prin acordarea de noi imprumuturi cu dobanda unor terte persoane, atestate prin incheierea unor contracte de imprumut cu sau fara garantie imobiliara, cu termene de scadenta foarte scurte de maximum 1 luna, ce au constituit ulterior temei al unor dosare de executare silita, unele dintre imobilele detinute aflandu-se inca in proprietatea in fapt si nu in drept a inculpatului Gherghe Adrian si a celorlalti membri fondatori ai grupului infractional, respectiv inculpatii Copcea Dragos Tache George si Petre Stefan.

In cursul zilei de vineri, inculpatii au fost prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Fata de alti noua inculpati procurorii DIICOT-Structura Centrala au dispus masura preventiva a controlului judiciar.