Ministerul Educatiei informeaza, printr-un comunicat de presa, ca luni s-a intrunit comisia ce a decis in privinta auxiliarelor didactice si ca lista celor aprobate va fi publicata miercuri pe edu.ro.

Manuale scolareFoto: Agerpres

Potrivit ministerului, s-a cerut aprobarea sau avizarea pentru circa 5.000 de titluri pentru auxiliare didactice si alte instrumente "destinate dezvoltarii competentelor elevilor".

Amintim ca, inainte de inceputul anului scolar, un ordin de ministru a anulat toate avizele pentru materialele auxiliare didactice, iar ministerul avertiza ca “isi rezerva dreptul de a sesiza organele de stat abilitate” in cazul in care sunt folosite materiale neacreditate.

Comunicatul Ministerului Educatiei:

"In perioada rezervata depunerii solicitarilor de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice, respectiv de obtinere a acordului in vederea utilizarii in unitatile de invatamant preuniversitar, perioada prevazuta in Metodologia-cadru privind reglementarea utilizarii auxiliarelor didactice in unitatile de invatamant preuniversitar, au fost depuse 99 de solicitari.

Dintre acestea, 88 de solicitari vizeaza aprobarea/avizarea a 1.464 de titluri pentru auxiliare didactice (227 pentru nivelul prescolar, 790 pentru primar, 316 pentru gimnazial, 130 pentru liceal si 1 pentru postliceal).

Alte 11 solicitari au ca tema obtinerea acordului in vederea utilizarii in unitatile de invatamant preuniversitar pentru 3.551 de titluri. In aceasta categorie intra instrumentele destinate dezvoltarii competentelor elevilor, elaborate de institutii, societati stiintifice recunoscute la nivel national si international si/sau publicate de edituri de prestigiu national si international (ex.: Academia Romana, Consiliul Britanic, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, Editurile Oxford, Cambridge etc.).

Comisia constituita prin ordinul de ministru nr. 4.576/09.08.2017 s-a intrunit luni, 9 octombrie 2017, si a decis, in urma analizarii cererilor, acordarea dreptului de utilizare de catre elevi in procesul instructiv-educativ a titlurilor propuse, conform listei ce va fi publicata pe edu.ro si pe rocnee.eu in data de 11.10.2017

Solicitarile privind acordul de utilizare de catre cadrele didactice a auxiliarelor curriculare nu fac obiectul prevederilor alin. (3), art. 8 din ordinul de ministru nr. 5.062/26.09.2017, prin urmare vor fi nominalizate in lista cu aceasta observatie. Precizam ca pentru pregatirea personala, cadrele didactice au deplina libertate de a se informa si de a folosi orice materiale-suport pe care le considera utile in procesul instructiv-educativ al prescolarilor/elevilor, dar care nu constituie obiectul ordinului de ministru nr. 5.062/26.09.2017.

In ceea ce priveste auxiliarele didactice pentru care a fost solicitata aprobarea/avizarea in vederea utilizarii la grupe/clase de prescolari/elevi, conform prevederilor art. 11 din OMEN nr. 5.062/26.09.2017, vor fi constituite comisii care vor verifica respectarea criteriilor de conformitate."