Peste 66.000 de hectare din fondul forestier de stat si privat din Salaj sunt afectate de doboraturi si rupturi ca urmare a furtunii din 17 septembrie, potrivit primelor estimari realizate de Directia Silvica Salaj, informeaza Agerpres.

"Urmare a fenomenelor meteorologice din data de 17 septembrie, respectiv ploi si vijelii puternice, s-au produs doboraturi si rupturi de arbori in fondul forestier national, atat in fondul forestier de stat, cat si in cel apartinand altor proprietari. Masa lemnoasa provenita din doboraturi de vant este incadrata in categoria produselor accidentale. In fondul forestier de stat, volumul masei lemnoase doborate sau rupte de vant este de circa 47.400 de metri cubi, iar in cel privat de circa 18.800 metri cubi", a declarat, marti, Danut Fogos, purtator de cuvant al Directiei Silvice Salaj.

In padurile administrate de stat, cele mai mari pagube s-au produs in Ocolul Silvic Ileanda, in zona Cormenis, unde au fost afectati arbori pe circa 22.000 de hectare, respectiv in Ocolul Silvic Jibou, in zona Valea Hraii si Valea Clitului, cu 19.500 hectare afectate.

"Pagubele sunt foarte mari, in conditiile in care volumul total de lemn care se poate exploata in total, in decursul unui an, este, la noi in judet, de circa 60.000 de metri cubi, pentru fondul forestier administrat de Directia Silvica. In plus, lemnul este foarte greu de exploatat in cazul doboraturilor si rupturilor si este si de slaba calitate, putand fi utilizat, in general, doar ca lemn de foc", a subliniat sursa citata.

Danut Fogos a precizat ca in perioada urmatoare intreg personalul silvic din Salaj va fi antrenat in actiunea de inventariere a masei lemnoase doborate de vant, dupa care se vor intocmi documentatiile necesare pentru exploatarea in conditii de legalitate a acesteia.