Ministerl justitiei, Tudorel Toader a afirmat marti dimineata ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii si judecatorii de contencios administrativ, declaratia venind in contextul anchetei DNA in dosarul Belina.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

"Hotararile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege in ierarhia actelor normative. Hotararile de Guvern pot genera suspiciuni privind legalitatea. In acest caz, verificarea legalitatii actelor normative infralegale se realizeaza de instanta de contencios administrativ", a afirmat Toader.

"In opinia mea, legalitate unei hotarari de Guvern nu o verifica procurorul ci judecatorul specializat in contencios administrativ", a insistat ministrul Justitiei.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat luni ca procurorii se sesizeaza doar daca e ceva in neregula cu adoptarea unei HG. "Noi nu urmarim Hotararile de Guvern. Dar cand apar informatii ca e ceva in neregula cu o hotarare de Guvern, noi ne sesizam din oficiu", a spus Kovesi, potrivit News.ro.

Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, este urmarita penal de DNApentru abuz in serviciu intr-un dosar care vizeaza trecerea "ilegala" a unor "parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private", in anul 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice". Directia Nationala Anticoruptie cere, de asemenea, avizarea de catre Camera Deputatilor a urmaririi penale a Rovanei Plumb, deputat PSD, in acelasi dosar, arata DNA, intr-uncomunicatde vineri.

Ce spun procurorii:

"In anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013 act cu caracter individual si HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost incalcate prevederi din:

- Constitutiei Romaniei,

- Legea apelor 107/1996,

- Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica,

- O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane"

- Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale

- Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa. "