Fiul procurorului general al Rusiei, Igor Ceaika, intentioneaza sa lanseze in Transnistria o afacere cu criptomonede, scrie agentia infotag.md, care citeaza un interviu al acestuia pentru publicatia RBK.

criptomonedeFoto: Flickr

Acesta a declarat ca ar putea crea in Transnistria ferme de minare si indeamna investitorii rusi sa analizeze aceasta directie. Ferma de minare reprezinta un hardware care ajuta la crearea criptomonedei prin folosirea puterii de calcul a sistemelor PC.

"Pentru realizarea acestei idei, in Transnistria au fost deja create toate conditiile necesare - atat tehnice, cat si legislative. Implementarea acesteia si lansarea activitatii este doar o chestiune de timp. Cei din guvernul Transnistriei spun ca aceasta se afla pe locul patru in Europa dupa viteza si rata de penetrare a internetului, la ei energia electrica este foarte ieftina iar aceasta este una din cele mai importante conditii pentru crearea fermelor de minare", a spus Ceaika, care este si fondatorul companiei "Ruskii Eksport".

La inceputul lunii septembrie, Ceaika a venit la Chisinau la invitatia presedintelui Igor Dodon. Dupa intrevederea cu Dodon, Ceaika a plecat la Tiraspol, unde a discutat proiectele sale cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski.

Portalul moldovenesc omg.md mentioneaza ca investitorii rusi mizeaza pe energia electrica ieftina din Transnistria, in conditiile in care crearea criptomonedelor necesita un consum mare de energie.

Minarea presupune un proces prin care se genereaza noi monede digitale pe piata, iar pentru tranzactiile cu acestea se achita o anumita remunerare. Minarea bitcoin-ilor (criptomoneda) necesita o cantitate semnificativa de energie electrica. Astfel, dezvoltarea fermelor de minare a criptomonedelor este o afacere putin profitabila chiar si in Rusia, unde preturile la energia electrica sunt de cateva ori mai mici decat in Moldova.