Un numar de 12 militari americani s-au ranit in timpul unui exercitiu de parasutare, in cadrul Swift Response 17-1, ce a avut loc in noaptea de vineri spre sambata la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, informeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 11.19 Doar un militar din cei 12 a mai ramas internat in spital, ceilalti 11 fiind externati duminica. Potrivit comandantului Spitalului Militar Cluj-Napoca, Doina Baltaru, militarul care a ramas internat este diagnosticat cu contuzie la coloana, dar nu are fracturi. Militarul va mai ramane internat in spital inca 24 pana 48 de ore.

Potrivit reprezentantului armatei americane, Brent M. Williams, din cadrul Operatiunii Atlantic Resolve, ofiter care se ocupa de comunicare, cei 12 militari care au suferit rani in urma parasutarii au fost internati la Spitalul Militar. Brent Williams a precizat ca starea tuturor celor 12 militari este stabila, iar ranile au fost minore.

''Acest tip de operatiuni aeriene reprezinta un tip de antrenament foarte riguros, dar comporta un anumit nivel de risc. Liderii nostri fac eforturi sa reduca acest risc si sa identifice masurile de siguranta si sa previna aceste riscuri sau accidentele care se pot intampla, dar acesta este riscul. Am efectuat si eu asemenea antrenamente, am sarit cu parasuta din avion, nu este deloc o aterizare usoara'', a declarat Brent William.

El a subliniat ca desi reprezentantii fortelor armate americane iau ''foarte in serios'' orice incident, oricat de minor, faptul ca 12 militari din cei 500, cati au participat la operatiunea aeriana, au suferit rani minore, este considerat ''un procent satisfacator de mic''.

Exercitiul din noaptea de vineri spre sambata a presupus parasutarea a 500 de militari pe baza de la Luna, din apropiere de Campia Turzii. Baza a fost locul desfasurarii altor doua exercitii care s-au desfasurat vineri si sambata. In cadrul primului exercitiu, noua avioane Hercules C130 au parasutat tehnica militara grea langa baza, iar in cursul diminetii de sambata a avut loc un alt exercitiu de asalt bazat pe un scenariu care presupunea inconjurarea si ocuparea bazei aeriene.