Salariile magistratilor cresc in noua Lege a salarizarii unitare, o majorare mai mare fiind la judecatori, iar sporurile pot fi acordate in continuare, dar cu incadrarea intr-un plafon de 30 la suta, au declarat joi, pentru News.ro, oficiali din Ministerul Muncii.

"Nu scade salariul niciunui magistrat. Atat salariile procurorilor, cat si ale judecatorilor cresc in noua Lege a salarizarii unitare, dar cresterea este mai mare la judecatori. In toata Europa este la fel, judecatorii au salarii mai mari decat procurorii", au spus oficiali din Ministerul Muncii.

Potrivit acestora, magistratii pot primi in continuare sporuri, pentru ca plafonul de 30% este stabilit pe ordonatorul de credite, nu pe angajat.

"Daca angajatorul considera ca un anume angajat are rezultate bune in munca, nu il impiedica nimeni si nimic sa-i dea acelui angajat sporuri si de 80%. Singura conditie este ca ordonatorul de credite sa se angajeze, per total, sa nu depaseasca plafonul de 30% din salariile tuturor angajatilor", a precizat sursa citata.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, declara in urma cu o luna, dupa discutiile cu sindicalistii pe proiectul Legii salarizarii unitare, ca in final toate sumele trebuie sa se incadreze in anvelopa salariala de 32 de miliarde de lei, precizand ca toti bugetarii vor avea in sporuri un voucher de vacanta si doua norme de hrana, iar acestea nu vor ridica probleme, pentru ca se reduce nivelul de sporuri la 30 la suta pe ordonatori de credite.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si reprezentantii asociatiilor de magistrati s-au declarat, joi, nemultumiti ca nu au fost invitati de Ministerul Muncii la discutiile privind proiectul Legii salarizarii unitare si ca nu stiu ce contine acesta.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a asigurat ca salariile magistratilor nu o sa scada dupa aplicarea noii Legi a salarizarii unitare, precizand ca cel mult unele sporuri "sunt in pericol".

"Am primit asigurari ca nu sunt scaderi salariale si nici diminuari. Exista o grila pe care se fac proiectiile pe familiile ocupationale. Sporurile difera de la o structura la alta, dar nu pot sa va asigur ca au ramas neschimbate. Astazi se discuta forma si apoi avem o intrevedere pentru a ne spune un punct de vedere", a spus Toader.

Proiectul Legii salarizarii unitare, elaborat de Ministerul Muncii, urmeaza sa fie semnat, in calitate de iniatiatori, de catre parlamentarii social-democrati.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca in sedinta de joi a coalitiei, de la Sinaia, va semna noua Lege a salarizarii unitare ca initiativa legislativa, impreuna cu premierul Sorin Grindeanu si presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu.

Sindicalistii Confederatiei "Cartel Alfa" sustin ca prezentarea Legii salarizarii unitare in Parlament ca initiativa legislativa a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea ministrilor Muncii si Dialogului Social la adresa partenerilor sociali si cer premierului demiterea acestora, pentru incompententa cu care au abordat elaborarea proiectului, precum si deblocarea transmiterii acestuia la sindicate, care nu l-au vazut nici dupa trei luni de la initiere.

Saptamana trecuta, dupa discutiile din Consiliul National Tripartit, liderul "Cartel Alfa", declara ca premierul Sorin Grindeanu a garantat ca se va intarzia inaintarea catre Parlament a proiectului Legii salarizarii unitare, pentru a exista timp suficient "de discutie, dezbatere si sincronizare a disfunctionalitatilor pe care fiecare sector in parte le-a semnalat pana acum".

Bogdan Hossu spunea atunci ca el nu a vazut proiectul si nu stie pe nimeni care sa fi spus ca a vazut proiectul Legii salarizarii in ansamblul sau, respective corpul legii, anexele de salarizare pe fiecare an de promovare si anexele legate de sporuri, "care raman intr-o anumita nebulozitate".