Experti rusi vor inspecta marti o unitate militara defensiva din Romania in conformitate cu Documentul Viena (VD), care prevede masuri de crestere a increderii si securitatii in spatiul OSCE, a declarat directorul Centrului national rusesc pentru reducerea amenintarilor nucleare, Serghei Ryjkov, citat de agentia oficiala a Rusiei, TASS. Ministerul Apararii din Romania a anuntat ca este vorba despre o vizită de evaluare la Divizia 2 Infanterie Buzău, în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele măsuri de creştere a încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE.

Tancurile românești TR-85M1 Bizonul, în poligonul de la SmârdanFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Vizita de evaluare are loc in 28 martie si va dura o zi", a adaugat el.

"Astfel de evaluari urmaresc verificarea informatiilor legate de fortele defensive si planurile pentru amplasarea principalelor armamente si tehnologii", a precizat acesta.

In cadrul inspectiei, grupul de experti va vizita facilitatea militara la locul sau obisnuit de amplasare pe timp de pace. Comandantii locali vor furniza informatii legate de numarul de militari si de principalele sisteme de armament amplasate aici.

Potrivit MAE, "negocierile privind masurile de crestere a increderii si securitatii s-au desfasurat la Viena inca din 1990, rezultand Documentul de la Viena 1990 care ulterior, in 1992 si 1994, a fost revizuit si aria lui de aplicare a fost extinsa".

Ca urmare a trei ani de negociere, la Summit-ul OSCE de la Istanbul (1999) a fost adoptat Documentul Viena 1999 (VD99). Ca urmare a dezbaterilor pe tema actualizarii VD99, in cadrul reuniunii speciale a Forumului de Cooperare in domeniul Securitatii (FSC) din 30 noiembrie 2011, a fost adoptata decizia de republicare a VD in varianta VD 2011. VD 2011 include deciziile de actualizare adoptate in perioada 2010 - 2011, un total de 9 decizii, de natura tehnica. VD 2011 a intrat oficial in vigoare la 1 decembrie 2011.

Comunicatul Ministerului Apararii Nationale:

În perioada 27 – 29 aprilie, o echipă de verificare din Federația Rusă se află în România pentru a efectua o vizită de evaluare la Divizia 2 Infanterie Buzău, în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele măsuri de creştere a încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE.

Vizita se încadrează în categoria activităților de rutină prevăzute de Documentul de la Viena, prin care fiecare Stat Participant la OSCE și-a asumat acceptarea a cel puțin patru activități de verificare pe parcursul unui an, o vizită de evaluare și trei inspecții în zonă specificată.

Conform uzanțelor tratatului internațional menționat, echipa din Federația Rusă este însoțită, pe timpul vizitei, de o echipă specializată reprezentând partea română, condusă de Direcția Controlul Armamentelor și Verificare din Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (structură aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne) în compunerea căreia intră și personal din cadrul Ministerul Apărării Naționale, în baza unui cadru de cooperare interinstituțională.

Vizitele de evaluare efectuate de delegațiile țărilor OSCE pe teritoriul celorlalte țări membre ale organizației contribuie, în cadrul unui pachet mai larg de măsuri asumate în cadrul OSCE, la promovarea deschiderii şi transparenţei în activităţile militare.

Ministerul Apărării Naționale promovează în mod constant o politică de deschidere și predictibilitate în ceea ce privește activitățile militare, contribuind astfel la respectarea obligațiilor asumate de România, în calitate de membru OSCE, în sfera transparenței militare. Ultima vizită de evaluare de acest tip s-a desfășurat în țara noastră în anul 2016, tot la solicitarea Federației Ruse.