Decizia Curtii Constitutionale in cazul Adrian Cioroianu arata ca seful statului are dreptul de a solicita o noua nominalizare, in cazul in care considera necorespunzator un candidat pentru postul de ministru, dar ca presedintele nu are, cu toate acestea, drept de veto, anunta NewsIn.

Decizia Curtii in cazul Cioroianu face un paralelism cu situatia remanierii si cu cea a investirii unui nou Guvern, cand ministrii trebuie sa treaca de audierea comisiilor de specialitate. Astfel, magistratii arata ca in ambele cazuri se aplica prevederile articolului 72 alineatul 2 si 3 si articolul 76 din Regulamentul sedintelor comune si afirma ca, in practica parlamentara, s-au inregistrat mai multe cazuri de avize negative care au fost urmate de noi propuneri atat in cazul investirii unui nou Guvern, cat si al remanierii.

Astfel, magistratii Curtii Constitutionale au argumentat, in mai 2007, ca si "presedintele Romaniei are indreptatirea de a verifica corespunderea candidatului pentru functia propusa si poate solicita motivat o alta propunere din partea primului-ministru", la fel cum si Comisiile Parlamentului intocmesc un aviz comun consultativ, motivat, pe care il prezinta candidatului pentru functia de prim-ministru.

Curtea mai constata ca, dupa cum nici Parlamentul nu detine un drept de veto, ci o activitate de verificare a indeplinirii conditiilor de corespundere in functie, tot astfel nici presedintele Romaniei nu are drept de veto fata de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru functie a candidatului.