Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanta numarul 13, insa o serie de modificari la Codul Penal si de Procedura Penala au fost preluate din OUG si puse intr-un proiect de lege inregistrat la Secretariatul General al Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. De pilda, in proiectul de lege s-ar fi preluat modificarea la regimul denuntului, care face aceasta institutie juridica practic inoperabila. Astfel, denuntatorii nu vor mai scapa de raspundere penala daca nu depun denuntul in termen de sase luni de la savarsirea faptei.

  • UPDATE 18.50 Guvernul a anuntat prin biroul de presa ca "proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern" si ca un proiect de lege va fi "rezultatul unei ample consultări publice". Guvernul evita sa spuna insa clar daca a inregistrat proiectul de lege, limitandu-se la precizarea ca nu si-l asuma.

Conditia de producere a unui prejudiciu de cel putin 200 de mii de lei pentru ca abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune a fost elminiata din proiectul de lege, insa au ramas pedeapsa scazuta de la 7 ani de 3 ani la abuz in serviciu, ceea ce determina reducerea termenului de prescriptie. Mai mult, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibila arestarea preventiva in caz de abuz in serviciu chiar daca prejudiciul comis este foarte mare.

Un alt detaliu de ordin tehnic, dar care l-ar puta ajuta pe Liviu Dragnea in proces si pe toti cei acuzati de abuz in serviciu (Alina Bica) este mentirea in proiectul de lege a unor conditii mai grele pentru dovedirea infractiunii, favorabile infractorilor. Astfel, se pastreaza in definirea abuzului in serviciu prevederea ca fapta sa fie savarsita “cu stiinta” (care inseamna intentie calificata prin scop) sau ca “dispozitie expres prevazuta in lege” (care adauga la decizia CCR).

Celalte dispozitii ale ordonantei 13 aborgate astazi au fost preluate in proiectul de lege inregistrat la Secretariatul General al Guvernului. Potrivit legii, un proiect de lege poate fi promovat de guvern numai dupa consultare publica si interministeriala. Proiectul de lege nu a fost discutat in sedinta de guvern de azi, dar a fost deja inregistrat la SGG. Daca Guvernul va adopta intr-o sedinta viitoare proiectul de lege, acesta va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare.

Redam mai jos punctul de vedere al Guvernului:

"Ca urmare a unor solicitări adresate de mass-media cu privire la existența unui proiect de lege care să modifice Codul penal și Codul de procedură penală, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern. Un proiect de lege care să pună în acord realitățile juridice interne și internaționale - deciziile Curții Constituționale, legislaţia naţională și directivele europene - va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiției cu societatea civilă, instituţiile, organizațiile interesate și cu partidele politice. Pană la momentul în care va rezulta un astfel de proiect agreat cu toți participanții la dezbatere, nici o altă propunere legislativă pe tema modificării Codului penal și a Codului de procedură penală, nu va face obiectul vreunei decizii în Guvern."