Adrian Tutuianu, seful PSD Dambovita si presedinte al comisiei parlamentare de control al SRI, a declarat sambata seara la Antena 3 ca va cere SRI sa furnizeze informatii despre presupuse situatii in care companii multinationalele care au dat liber sau au platit ore suplimentare salaiatilor ca sa mearga la proteste, spunand ca e vorba despre "o chestiune care tine de securitatea nationala". Tutuianu a mai facut o comparatie intre protestele din Romania si Maidanul din Kiev din 2014 si pierderea Crimeei si a vorbit despre razboi hibrid al Rusiei in Romania, sugerand ca protestele ar avea Rusia in spate.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE Dan Andronic, mentionat de Tutuianu in declaratiile sale, spune in EvZ ca "i s-a folosit ilegal numele pe Internet". El declara ca site-ul danandronic.net "nu-mi aparține și nu reprezintă punctul meu de vedere!" si ca "Mie imi suna a furt de identitate si manipulare grosolana, asa ca luni voi face o plangere, civila si penala." Pozitia lui Andronic - integral pe EvZ

Tutuianu si-a bazat acuzatiile la multinationale pe un articol publicat de site-ul Capital, care s-a dovedit un fals. Capital a si sters articolul si a revenit cu precizari. Vezi aici mai multe amanunte. De asemenea, Tutuianu i-a mai citat pe Dan Andronic cu un articol din Evenimentul zilei (Dan Andronic este urmarit penal) si pe Bogdan Chireac.

Tutuianu a motivat necesitatea ca SRI sa ancheteze multinationalele prin presupusa temere a multinationalelor ca vor exista modificari al Codului Fiscal astfel incat profitul sa fie impozitat in tara de provenienta.

Declaratiile lui Adrian Tutuianu la emisiunea Q&A de la Antena 3, sambata seara:

  • Am cerut SRI in baza articolului 5 din HG 30.1993 sa ne prezinte o informare cu privire la datele pe care ele-au avut despre aceste manifestantii si de modul in care s-a comunicat institutional. Am cerut informarea vineri dimineata, am primit vineri o informare la ora 14
  • Constat ca nu e normal modul de comunicare institutional, si am pus o intrebare legat de o eventuale situatii prevazute de articolul  11 din Legea Securitatii Nationale care tind la demolarea puterii politice prin actiuni violente, putere politica instalata constitutional. Asta ma intereseaza.
  • SRI a dat un comunicat in care a spus foarte lapidar ca a avut ca obiect identificarea eventualelor persoane cu activitati extremiste si ca nu au fost identificate asemenea lucruri.
  • Pun in seara asta cateva probleme culese din presa:
  • Intr-un ziar din Prahova se spune ca o companie multinationala si-a trimis salariatii la protest. E o chestiune care tine de securitatea nationala. Trebui sa o verificam.
  • Dan Andronic, o personalitate publica, spune ieri intr-un articol ca mai multe multinationale au dat liber sau au platit ore suplimentare unor salariati, pentru ca sunt deranjate de modificari care urmeaza la Codul Fiscal si de punerea in aplicare a unei directive europene care impune impozitarea profitului la locul realizarii profului
  • Din aceasta perspectiva vreau sa avem o discutie in Comisia SRI din Parlament, sa ne lamurim daca exista vulnerabilitati majore legate de securitatea nationala, daca sunt companii, grupuri, organizatii. Vom face aceasta discutii, mi se pare una de responsabilitate pentru orice om care conduce o asemenea comisie.
  • Vom pune in comisie Intrebari pe mai multe subiecte, nu pot dezvolta aici subiectul, lesne de inteles de ce.
  • Mai am o alta ingrijorare, e si a lui Bogdan Chireac: maidanul de la Kiev a plecat de la demonstratii de tipul asta (al celor din Romania - n.red.). La ce a dus Maidanul? La Crimeea care s-a dus la Rusia fara un foc de arma, regiunea Donbass aproape rupta de Ucraina.
  • Pentru prima data o sa spun ceva ce a spus Traian Basescu, cu razboiul hibrid. Cred ca lucrurile astea trebuie sa le luam macar in analiza.

Vezi aici inregistrarea video cu declaratiile lui Tutuianu