Presedintele USR, Nicusor Dan, a declarat duminca faptul ca partidul sau nu doreste doar abrogarea OUG 13/2017, cat si retragerea din Parlament a proiectului de lege privind gratierea, explicand ca ambele acte normative sunt fundamental viciate, informeaza News.ro.

"Cerem premierului si Guvernului abrogarea ordonantei de urgenta si cerem retragerea, pentru ca poate sa o faca, a proiectului de lege privind gratierea de la dezbaterea din Parlament. Legea gratierii, ca si ordonanta de urgenta, sunt fundamental viciate si pornesc de la nevoile unui grup de oameni politici corupti, nu de la nevoile societatii", a declarat Nicusor Dan.

Nicusor Dan s-a declarat "neplacut surprins" de faptul ca prim-ministrul Sorin Grindeanu nu si-a asumat raspunderea privind adoptarea OUG 13/2017 preferand sa o arunce pe umerii ministrului Justitiei, Florin Iordache.

"Grindeanu a continuat sa minta si sa spuna ca atat OUG, cat si proiectul gratierii izvorasc din decizii ale Curtii Constitutionale. Acele decizii ale CCR trebuie puse in acord, dar ele au foarte putin de-a face cu ce s-a propus prin cele doua acte normative", a mai spus Nicusor Dan.

Liderul USR a mai spus ca, in cazul in care Guvernul nu va trimite duminica Parlamentului cererea de retragere a legii gratierii din dezbatere, colegii sai vor cere luni conducerii Senatului accelerarea programului de dezbatere, astfel incat proiectul de lege sa fie abrogat saptamana viitoare.

"Toate deciziile Curtii Constitutionale si coroborarea lor cu Codul penal trebuie facute intr-o dezbatere in Parlament, pornind de la deciziile CCR, nu de la textele viciate", a conchis Nicusor Dan.