Guvernul va adopta, miercuri, o Ordonanta de Urgenta care aduce o serie de modificari importante in legislatia penala, dar nu este clara intinderea lor, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse guvernamentale. Nu este clar nici daca sedinta de guvern de maine va fi condusa de premierul Grindeanu, care pleaca in Statele Unite, sau de Sevil Shaiddeh, care va exercita incepand de miercuri atributiile premierului. Potrivit surselor HotNews.ro, ar urma sa fie gratiate o serie de pedepse. Pe langa gratiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislatia in ce priveste abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului.

Dezincriminarea unor fapte echivaleaza cu o amnistie mascata, deoarece masura opreste o numeroase anchete si procese in curs avand ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasica nu va fi insa promovata prin OUG-ul de maine.

HotNews.ro a publicat vineri in premiera informatia ca amnistia si gratierea au intrat in linie dreapta si ca scandalul Ghita a accelerat tot procesul. OUG-ul are avantajul de a intra instant in vigoare, cu efecte devastatoare care nu mai pot fi oprite chiar daca ordonanta pica ulterior la Curtea Constitutionala.

Luni, HotNews.ro a publicat informatii suplimentare despre intentiile PSD. Un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala a ajuns luni de la PSD la Ministerul Justitiei. Aceste modificari au fost anuntate in programul de guvernare al PSD. Ministrul justitiei, Florin Iordache, a vorbit la audierile din Parlament despre nevoia de amendare a Codurilor din cauza ca ar exista peste 40 de decizii ale Curtii Constitutionale cu care legislatia penala trebuie pusa in acord.

Sub acest pretext insa, vor fi operate modificari masive in ce priveste faptele de abuz in serviciu si conflict de interese, in sensul ca vor fi eliminate o situatiile care fac din aceste fapte infractiuni, ceea ce echivaleaza cu dezincriminare. Potrivit surselor HotNews.ro, nu va fi operata o dezincriminare clasica, in sensul ca o serie de fapte nu vor disparea ca infractiuni, ci vor fi redefinte textele. Inca nu e clar in ce masura Liviu Dragnea va beneficia de redefinirea abuzului in serviciu. Presedintele Camerei Deputatilor este trimis in judecata de DNA sub acuzatiile de instigare la abuz in serviciu si fals intelectual (Detalii aici).

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti dimineata, inaintea sedintei Consiliului Superior al Magistraturii, ca "Amnistia din punctul meu de vedere nu trebuie avuta in vedere, dar gratierea da" si ca va discuta astazi despre acest lucru cu primul ministru Sorin Grindeanu. Gratierea nu ar viza insa fapte de coruptie, sustin atat ministrul cat si sursele Hotnews.ro. "In acest moment sunt peste 8.000 de detinuti in plus, peste cele 19.000 de locuri de cazare in penitenciare. Cu romanii care sunt inchisi in strainatate, gradul de ocupare ar fi de peste 200%", mai spune ministrul Justitiei.

Florin Iordache a admis ca exista un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala (informatie publicata luni pe surse de Hotnews.ro) care va fi discutat in comisiile parlamentare de specialitate si spune ca si Guvernul trebuie sa vina cu un punct de vedere. Ministrul Iordache nu a spus insa ca Guvernul pregateste nu un punct de vedere, ci Ordonanta de Urgenta prin care vor fi dezincriminate o serie de fapte.

Efectele dezicriminarii. Articolul 4 din noul Cod Penal prevede urmatoarele: "Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi."

De mentinonat ca Guvernul opereaza aceste modificari importante in legistlatia penala intr-o totala lipsa de transparenta. Redefinirea unor infractiuni ca abuzul in serviciu sau conflictul de interese n-a fost supusa dezbaterii publice sau cu specialistii din sistem, ci s-a facut in mare secret, modificarile fiind discutate intr-un grup restrans la partid si la minister. Cel care coordoneaza aceste discutii in cadrul ministerului ar fi procurorul Constantin Sima, recent numit secretar de stat. Reamintim ca Sima, in calitate de presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania, s-a pronuntat in favoarea amnistiei si gratierii.

Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-4