Aurul a atins miercuri nivelul record de 850 de dolari, in timp ce pretul barilului de petrol a trecut de 100 de dolari, stabilind, de asemenea, un nou maxim istoric, informeaza Financial Times.

Pretul aurului a atins 859.30 dolari pe uncie, influentat de slabirea monedei americane si de deringolada de pe piata imobiliara din SUA.

Aurul a inregistrat in 2007 o crestere de 30% pe masura deprecierii dolarului in fata monedei euro si a majorarii continue a pretului la barilul de petrol. FT noteaza ca cererea de bijuterii a ramas ridicata in ciuda preturilor mari, in special in India, China si Orientul Mijlociu.

Pe de alta parte, pretul titeiului a crescut cu mai mult de 2 dolari, in urma violentelor din Nigeria, al optulea exportator de petrol brut.

Pe piata americana, petrolul a ajuns la 100 dolari/baril, in timp ce nivelul petrolului Brent a crescut cu 3.37 de dolari, atingand valoarea de 99.35 de dolari/baril.

Ultimele date ale economiei americane vor fi prezentate joi, ceea ce va duce, potrivit expertilor, la cresteri de preturi ale comoditatilor.