Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova trece sub control parlamentar, iar directorul institutiei va fi numit in functie de catre Parlament pentru un mandat de cinci ani. Totodata, Serviciul Protectie si Paza de Stat (SPPS) este redenumit in Centrul de Protectie si Paza de Stat si trece din subordinea sefului statului in cea a SIS, dar cu pastrarea unui statut autonom, transmite IPN, citat deRadio Chisinau.

Igor DodonFoto: Wikipedia

Tot in subordinea SIS trece si Serviciul de Stat de Curieri Speciali, care este responsabil de corespondenta parlamentara, prezidentiala si diplomatica care constituie secret de stat .Un proiect de lege in acest sens a fost adoptat aseara de majoritatea deputatilor,

Seful Centrului de Protectie si Paza de Stat va fi numit in functie de catre Parlament, la propunerea a cel putin zece deputati. La fel urmeaza sa fie si in cazul directorului SIS, care pana acum era numit de Parlament la propunerea presedintelui tarii. Eliberarea din functie a acestuia se va face tot de catre Parlament, dar la propunerea a o treime din deputati.

Sintagma "Activitatea Serviciului este coordonata de catre presedintele Republicii Moldova, in limitele competentei sale, si este supusa controlului parlamentar" se modifica in "Activitatea Serviciului de Informatii si Securitate este supusa controlului parlamentar".

Aceasta a starnit nemultumiri in randul deputatilor socialisti, care au spus ca prin prevederea in cauza se incearca lipsirea presedintelui tarii, care este responsabil de securitatea statului, de unele instrumente cum este SIS.

Deputatii PSRM si PLDM au parasit sala de sedinte, dar proiectul a fost adoptat, vineri dupa ora 22.00, cu votul majoritatii deputatilor prezenti in plen.