Colegiul Medicilor cere retragerea de urgenta a proiectului privind chestionarul trimis prin SMS pacientilor dupa externare
"Referitor la proiectul de Ordin privind aprobarea implementarii Mecanismului de Feedback al Pacientului in spitalele publice, proiect publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii in data de 21 noiembrie 2016, va notificam ca elaborarea respectivului proiect s-a facut cu incalcarea prevederilor art. 414 lit. (q) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, respectiv fara consultarea Colegiului Medicilor din Romania", se arata in documentul trimis ministrului Sanatatii, conform News.ro.
Potrivit documentului citat, Legea sanatatii prevede ca una dintre atributiile fundamentale ale Colegiului Medicilor din Romania este aceea de a "colabora cu Ministerul Sanatatii la elaborarea reglementarilor in domeniul medical si al asigurarilor sociale de sanatate".
"Aceasta obligatie a Ministerului Sanatatii de a colabora cu Colegiul Medicilor din Romania la elaborarea reglementarilor, fiind o prevedere prevazuta in mod expres intr-o lege, nu este optionala, ci obligatorie. Altfel spus, nerespectarea ei poate atrage angajarea raspunderii juridice pentru autoritatea care a eludat prevederea legala, fie Ministerul Sanatatii, fie Colegiul Medicilor din Romania. In opinia noastra, cerinta impusa de dispozitiile art. 414 lit. (q) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii este ca institutia noastra sa fie consultata in procesul "elaborarii" reglementarilor respective. Potrivit Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, procesul elaborarii actelor normative este anterior publicarii pe site-ul autoritatii a proiectului actului normativ", mai arata CMR in notificarea trimisa ministrului Sanatatii.
CMR precizeaza ca publicarea pe site-ul Ministerului Sanatatii a proiectului actului normativ nu acopera cerinta de consultare a organizatiei profesionale, ci constituie executarea unei alte cerinte legale, respectiv a prevederilor Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.
"Apreciem ca ne-a fost incalcat un drept legal pe care il avem, respectiv dreptul de a fi consultati in procesul de elaborare a actelor normative, motiv pentru care va solicitam retragerea de urgenta a proiectului respectiv de pe site-ul Ministerului Sanatatii si elaborarea unui nou proiect la care sa participe si Colegiul Medicilor din Romania", mai arata forul profesional, condus de doctor Gheorghe Borcean.
Ministerul Sanatatii vrea sa schimbe sistemul prin care este evaluat gradul de satisfactie al pacientilor internati in spitale si a pregatit un chestionar, cu noua intrebari, care sa fie trimis acestora, prin SMS sau e-mail, dupa externare.
Cele noua intrebari cuprinse in chestionar se refera la gradul de multumire a pacientului fata de serviciile medicale oferite de spital, fata de activitatea si implicarea medicului, fata de curatenia din spital, precum si fata de activitatea si implicarea asistentelor medicale.
De asemenea, pacientul este intrebat daca a cumparat medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internarii, daca a primit explicatii clare cu privire la diagnostic si tratament, daca ar recomanda unei persoane apropiate sa se trateze la acelasi spital si daca starea sa de sanatate este mai buna dupa externare.
Ultima solicitare a chestionarului permite pacientului sa raporteze printr-o sesizare incidente de etica si integritate care au avut loc in spitalul public.
Compartimentul de Integritate din cadrul Ministerului Sanatatii ar urma sa fie notificat de Platforma informatica securizata a Mecanismului de Feedback al Pacientului si sa intre in legatura cu pacientul pentru a clarifica speta si, dupa caz, ar putea sesiza autoritatile abilitate, potrivit proiectului.
Dupa intrarea in vigoare a ordinului, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va transmite prin SMS sau e-mail chestionarul de feedback al pacientului, catre un esantion statistic relevant, selectat aleatoriu la nivelul fiecarui spital.
Un ordin al ministrului Sanatatii din 2015 aproba implementarea Mecanismului de feedback al pacientului in spitalele publice. Ulterior publicarii acestuia, Compartimentul de Integritate din Ministerul Sanatatii a coordonat implementarea noilor prevederi legale.
Chestionarele la care au raspuns pacientii erau, insa, completate in prezenta personalului medical si transportate, fara a fi sigilate, de personalul medical catre un angajat al spitalului, care introducea datele in sistemul centralizat al Ministerului Sanatatii (MS).
Potrivit Ministerului Sanatatii, o dovada a rezultatelor distorsionate este un grad de satisfactie de 97,5 la suta fata de calitatea serviciilor primite de pacienti la nivel national, situatie nerealista avand in vedere situatia reala a sistemului sanitar si rezultatele studiilor similare efectuate.
Un studiu realizat de Transparency International releva o valoare a perceptiei populatiei privind coruptia in sistemul de sanatate de 55%.
Studiul realizat de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti pentru unitatile din subordinea acesteia arata un indice general de satisfactie de 60%.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Nu a trebuit sa stept prea mult.
Unde era colegiul medicilor cand romanii mureau pe capete din cauza infectiilor din spitale? Isi aduce cineva aminte cand a auzit de la colegiul medicilor vreo masura sau propunere care sa imbunatateasca situatia?
Sunt niste mici ceusesti care sunt deranjati din invartelile lor. Invarteli care se fac pe viata romanilor.
Sunt aceiasi oameni din ultimii 26 de ani.
Vlad Voiculescu este singurul ministru al sanatatii care s-a apucat sa ridice coltul covorului unde zace jegul ultimilor 26 de ani.
Unele raspunsurile se pot vedea pe situl spitalelor sunt public cu nume si pronumele pacientului !
Dece au frica cei din CM ?
În limba română există următoarele tipuri de promume:
personal, de politețe, reflexiv, de întărire,posesiv, demonstrativ, nehotărât, interogativ, relativ, negativ.
care o fi bun?
--------
Cred că de asta am luat minusuri. Merci.
Când greșesc, accept criticile. Nu e cazul acum.
poate daca, comentai ceva despre topic, si printre rinduri faceai si corectia, erai altfel interpretat.
Nu știu dacă sunt „amărât sufletește”, dar știu că, pe cât pot ori știu, voi corecta ceea ce este greșit, atât la alții cât și la mine.
Direct și fără supărare. Pe mine nu mă deranjează când mă corectează cineva. Pe dumneavoastră? („ daca, comentai ceva despre topic, si printre rinduri faceai...”
Banii mai multi nu te fac mai destept sau cinstit.
Cu totii cunoastem medici care trateaza bine desi nu iau spaga si macelari care nu discuta decat daca ai plicul pregatit.
Sa nu mai cautam scuze si motive pentru incompetenti si sa nu mai divagam discutia doar de dragul de a face norma de comentarii.
In rest, iti urez sa fii tratat doar de medicii carora li s-a marit salariul ca in Elvetia.
..daca iti da mana..
Îmi amintesc de eforturile făcute de alta mafie a unui sistem pe care l-a îmbolnăvit, cea din învățământ, de a bloca statutul elevilor care crea premisele de a da și celor de dincolo de catedre, dreptul la opinie și la decizie.
La fel, acum medicii, se opun posibilității pacienților de a-și exprima opinia fără a fi influențați de teama unor repercusiuni.
Deși, dacă nu vor reuși blocarea ordinului ministrului, mafioții din sistemul medical (nu medicii onesti!!) mai au o cale sa scape de opinia pacienților cărora le-au luat șpagă cu forta: ii aranjează cat ii au sub tratament....
II cred și sunt în stare, dacă sunt gata sa riste viata pacienților, indirect, risipind banii din sănătate pe contracte inutile, de ce nu le-ar risca viata și direct, prin tratamentul aplicat, ca să-și apere banii din buzunar și încheieturile de cătușe?
"Aceasta obligatie a Ministerului Sanatatii de a colabora cu Colegiul Medicilor din Romania la elaborarea reglementarilor, fiind o prevedere prevazuta in mod expres intr-o lege, nu este optionala, ci obligatorie. Altfel spus, nerespectarea ei poate atrage angajarea raspunderii juridice pentru autoritatea care a eludat prevederea legala ..."
Conform principiului "cea mai buna aparare este atacul", Colegiul Medicilor din Romania ameninta Ministerului Sanatatii cu actiuni in justitie pentru a evita cresterea exponentiala a actiunilor in justitie impotriva propriilor membri (mai exact impotriva medicilor spagari si/sau incompetenti), crestere care ar fi facilitata de aceasta lege.
"Apreciem ca ne-a fost incalcat un drept legal pe care il avem, respectiv dreptul de a fi consultati in procesul de elaborare a actelor normative".
Nicio vorba despre dreptul pacientilor de a se apara de medicii spagari si/sau incompetenti!
Alta https://www.cmr.ro/tag/alegeri/
Nimic! Zero! Nada! Pe banii romanilor se cred dumnezei!
Practic incercam sa gasesc componenta acestui organism. Vreau sa aflu cu nume si prenume cine se face responsabil de mizeria asta de comunicat.
Poate stie cineva ca la o cautare rapida nu am gasit.
Daca participa la discutii Colegiul Medicilor atunci ar trebui sa participe si bolnavii tratati in spitale.
Eu nu as accepta sa devin delator pentru ministrul bolii asa usor. Daca eu decid sa sesisez o defectiune, o fac daca am un interes. Daca nu, nu.
Sint destui medici din asociatia aia hipstereasca care fac oricum selfiuri cu pacienti mal-tratati sau nasoale in spitalul in care lucreaza.
Avem un ministru care lucreaza cu hartii si sms-uri, de facut nu stie mare lucru ca atat a invatat.La un buget de 4,2% cand media ue este de 10% ma mir ca mai avem medici...Ungaria dar si Bulgaria stau mult mai bine cu bugetul de sanatate si isi respecta medicii, noi nu suntem capabili decat sa generalizam, noua ne plac generalii :)
Noi cu Sf. Maria si mizeriile din sistem ( cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium
Dar intrebarea e, chiar daca se va ajunge ca MS sa urmareasca prin chestionare adresate direct pacientilor ce se intampla in spitale, are MS resursele necesare sa urmareasca eficient mii de nemultumiri pe luna?
Din lege:
SECTIUNEA a 2-a
Atributiile Colegiului Medicilor din Romania
ART. 406
q) colaboreaza cu Ministerul Sanatatii la elaborarea
reglementarilor din domeniul medical sau al asigurarilor sociale de sanatate
Acest articol stipuleaza obligatia CM, nu si a MS